Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2020 10:52 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 934 Политическа реверберация
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 421 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.05.2020 10:57


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 934
Политическа реверберация

 image

 

Човешките общества продължават да губят, трудно постигнатите си културни и етични богатства като ги заменят малоумно за плът, пари и власт.

Реверберацията* от ехото на тези грешки се натрупва върху основните звуци, излъчвани от  общочовешката култура и драматично ги манипулира, и като руши устоите на Обществото наслагва звука така, че го превръща в какафония! Тя олицетворява пропадането и на водачите му.
Употребата, на този управляем метаболизъм, най-ярко се откроява в поведението и пропагандата, на еднаквите по своя характер политически догми, от отминалите години - до днес, от Великата френска революция и средата на 19-ти, целия 20-ти век, до днес!
Използвайки измамата, а по-късно лъжата и терора, който налагат над народите си, те измамно изкривяват пропагандните идеи, иронично заменяйки надеждите на обикновените хора за светло бъдеще с реализация на престъпните си цели - за пълно присвояване на властта в собствен интерес, загърбвайки обществените. Манипулациите продължават близо двеста и петдесет години, живи са и днес, въпреки, че тези догми, уж отдавна, изчезнаха от страниците на човешката история, след мъчителните години на тяхното безполезно съществуване.

И днес, разни идеолози, продължават да мамят обществата, че не би могло да се стигне до  светлото бъдеще, без да се слеят със „славното минало“, с надеждата - то да се върне. Това, неминуемо, продължава агонията на тези от тях, сред които остават да вегетират и живеят подобни остатъци от предишни идеологии, водейки ги към поредното пропадане, на която и да е, на всяка власт, чиято идеология заменя бъдещето и надеждите с химерите на миналото. Продължава да се търси политическата „истина“ или да се налага чрез терор, с които се целѝ да измами, отново и отново, като приспива, и експлоатира наивността им. Така, все още, живата догма насажда, отново геноцид – първоначално само над своите народи, а след това разнася заразата и по света. И не са световните вирусни пандемии угроза за света на хората, а вирусите и бацилите на тези политически идеологии, които тотално унищожиха, и унищожават, и днес - живота и духа на милиони!

Могат ли да се изчислят жертвите на комунистическата догма, на фашизма и национал-социализма, по реда на възникването им, заедно с техните варианти и имитации – от раждането им до днес?
Могат ли да се регистрират жертвите на глада и мизерията, на политическия терор, на последвалите ужасяващи войни, предизвикани от тях, на изумителния етнически геноцид, на всички изобретени нови форми на терор, и човешко унищожение, предизвикани, също  от тях или с активното им участие?
*
Биха ли могли да се установят степените на морално, етично и нравствено пропадане, на културно и икономическо изоставане, на човешко унижение и тотално отчуждаване, на разруха и убийство на човешките отношения, на паметта на хора, градове, етноси и народи?
Биха ли могли да поискат прошка от човешкия род!

мп

*
Reverberate = възвръщам / се, отразявам / се
reverberation = отражение, отекване, ек, ехтене
*
Уикипедия / част
Реверберация
Всеки излъчен звук се отразява от различни повърхности, в зависимост от вида им. Гладките и звукоустойчиви повърхности отразяват звука, както огледалото – светлината. При това ъгълът на падане е равен на ъгъла на отражение на звука. При грапави повърхности рефлексията протича в много посоки. Колкото по-грапав е материалът, толкова по-дифузно отразява звука. Степента на отражение е зависима от честотата на вълната и свойствата на материала на отражателната повърхност. Твърдият материал поглъща звуковите вълни много слабо, а мекият – по-силно. Реверберацията възниква като следствие на повтарящо се отражение на звука, което отслабва с течение на времето.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1404256
Постинги: 1724
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930