Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2020 07:41 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 939 Устройствени компромиси 2
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 319 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.05.2020 21:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 939
Устройствени компромиси 2

 image

 

Кой се нуждае от тези компромиси?
Ще се огранича и ще разсъждавам, единствено, в професионалната област, защото от нея  би трябвало да се очаква, че разбирам, след толкова много години труд и опит, само в проектирането, и усъвършенствани знания, а не, заради това, че не разбирам невидимото от останалите.
*
Кой се нуждае от компромисите?
Кой би трябвало да ги използва?
Как, къде и кога може да се използват и налагат градоустройствени, и архитектурни компромиси?

Има ли други форми за разрешаване на належащи устройствени проблеми или не?
В полза на кого са компромисите, за сметка на кого и с какво?

Нормално ли е, приоритетно да се налагат политически решения за проблемите на града, а не устройствени?
*
Кой се нуждае?
На първо място компромисите са необходими на властта, отговорна за устройственото планиране като институционален инструмент! Защо? Защото тя, би трябвало да знае, да може да планира и да предвижда необходимите, и наложителни устройствени действия, да осигурява изискуемите капиталови вложения, нужни за съответната урбанизирана територия, за десетилетия напред, тъй като тези действия са реална грижа за милиони граждани., а и властта е задължена!

Те се нуждаят от чист въздух и питейна вода, от канализация, от електрическо снабдяване и отопление, от улици и булеварди за транспортни връзки, и обществени комуникации, от безопасна пешеходна среда, от паркинги и велосипедни алеи, от паркове за отдих, развлечения и спорт, от всички безусловно необходими градски функции, които намират, доставят, преработват, осигуряват и продават храна и услуги, в това число задължителните – жилищни, здравеопазващи, за обучение и култура, охрана и защита, управление и контрол. Сборът от тези, почти, безкрайни дейности е огромен и изисква действителни знания и опит, както и съпричастност, и морал, за да формира, установява и поддържа приетия устройствен ред! 

Ако властта, не може да осигури хармония между условията и тежките си задължения – се сменя, а смяната струва средства, които всички граждани плащат, за да се избира тази, която може и разбира, краде по-малко от общото или краде така, че да не се вижда като същевременно управлява разумно и компетентно.

За да осигури на жителите си тези екзистенциални изисквания, всяка власт е необходимо да притежава, освен, управленска грамотност, а и икономически, и технически знания, но, и магьоснически умения, за да планира, комбинира, и контролира всички функции, за да са в хармония с определеното й време, и среда.

Чували ли сте, някога - за власт, която умно и интелигентно е управлявала града, познавате ли такава, изобщо?
Аз не познавам, въпреки напредналата ми възраст и дългогодишен опит в областта на грижите за бъдещето на града!

Отчасти познавам другата, която не знае и не може, която се учи и мами през цялото време на управлението си, стремейки се да прикрие грешното и откраднатото. 
мп      




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381419
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031