Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2020 16:51 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 940 Устройствени компромиси 3
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 207 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.05.2020 18:39


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 940
Устройствени компромиси 3

 image

 

Кой би могъл да използва устройствените компромиси?
Как, къде и кога могат да се използват, и налагат градоустройствени, и архитектурни компромиси?
Има ли други форми за разрешаване на належащи устройствени проблеми или не?
В полза на кого са компромисите, за сметка на кого и с какво?Нормално ли е, приоритетно да се налагат политически решения за проблемите на града, а не устройствени?

*
Другите, освен властта, които се нуждаят и биха могли да се възползват от възможностите на устройствените компромиси, са градът и жителите му. Дори и тия, които учат, работят или живеят в него, временно. При разумната им употреба всички те биха могли да получат тези функции и услуги, от които най-много се нуждаят, а не, както е от години – да се реализират само тия, от които най-лесно и най-много се краде.
Всяка власт, която управлява дълго, се уморява от продължителната игра на криеница с управляваните и в края на краищата, се успокоява. Започва да се отнася към  задължителните си проблеми по-съвестно, започва да гледа на нерешените проблеми на града и обитателите му като на свои, постепенно намалява и интереса й към присвояване от общото имане, за собствена сметка. Удивително е, че днешната власт у нас, а и предхождащите я, като че ли, нямат насита!
*
Кой би трябвало да използва компромиса? Мисля, че отговорих и на този въпрос, още повече, че той е иносказателно дефиниран. Ползата е, както за града, така и за жителите му, защото се повишават степените на хармония между тях.

Как, къде и кога могат да се използват, налагат и реализират градоустройствени, и архитектурни компромиси?
Компромисите са неотменими действия на разума на мислещите, защото могат трезво да преценят нуждата от тях, предварителната или своевременната им подкрепа, както за прогнозиращите и непосредствено управляващите процесите, така и за проектантите, които ги използват, преценявайки нуждата и правото от коректна преимуществена реализация на всеки от тях. Оценяват и броя на засегнатите дейности, и необходимите средства, и взаимозависимостите им. Обикновено, за работата са необходими огромни устройствени и технически знания, които предизвикват смели решения и създаване на иновации, а резултатите показват тяхната целесъобразност, навременност и ползи. Избират се тези проблеми, които засягат повече жители или които допринасят повече полза от други, които са не по-малко иновативни, дори, но могат да изчакат.    

Представяте ли си, колко много ще спечелят града и жителите му, ако се реализират проектите, които ние предлагаме?! С тях, той и условията на живот, които осигурява, коренно ще се променят. Заедно ще забогатеят, в рамките на няколко години, защото ще получат няколко милиона квадратни метра нова публична общинска собственост, неизползвана до този момент, а властта ще получи адмирации за решението и управление си! Ще се сдобият с още безценна територия за много и разнообразни функции, и услуги, от които – крещящо се нуждаят! При това - ще имат право на избор и компромиси.
Бихте ли могли да си представите градските улици и булеварди, изцяло върнати на пешеходците, на децата и възрастните, на чистия въздух и чистата среда, на зеленината, цветята и спокойствието, без паркирани или гарирани коли, без мръсотията, която носят, сред измити градски пространства, отдалечени от опасностите, а новооткритите пространства - ще се използват за функции, от които всички неотложно се нуждаят, естествено, ако са подходящи технически за реализация, без да нанасят вреда на средата и живущите!
При това се знае, че проектите ни не променят средата, само, функционално я обогатяват. Възможно е, да не се използва за подземно паркиране и гариране, ако градът не се нуждае, а за други градски функции, които са по-потребни и липсват на жителите, на децата, на квартала, и града като цяло, като - нови учебни пространства и библиотеки, спортни зали и басейни, развлекателни, компютърни, културни и всякакви други функционални зали, и пространства! Непознат е фактът, че в София има около 280 – 300 училищни и университетски комплекса, и само пет плувни басейни в тях, което е умопомрачително! Сякаш, средата е нереално измамна, недействителна, а поведението на властта - малоумно и непочтено към децата, съчетани с многословните й монолози!  

Уверен съм, че това градоустройствено решение, все още, очаква своя компромис! При това - няма алтернатива!
Но, очевидно, властта мисли за други неща!
Дори, след като е доказано, че проблемите с опасностите за децата, идващи от автомобилите, са професионално решени - предвиждайки входовете им да са диаметрално отдалечени, специални настилки, скорост на движение и т.н.! Дори, след като е ясно, че драстично се намаляват степените на насищане на средата от автомобили,  търсещи място за паркиране, от което се намалява и концентрацията на мръсния въздух, заедно с немитата градска среда. Показано е и как ще се отстраняват недостатъците на съществуващия град, и как средата би могла да се ползва, оптимално от всички.
Градът продължава, отчаяно да се нуждае от тези градоустройствени промени, тъй като - отдавна, е достигнал степените си на вредно замърсяване на въздуха. Спрял е да предоставя и нормални условия за живот, при тероризиращата липса на места за паркиране и гариране, при отчайващата липса на нормални условия за спорт и развлечения на подрастващите, от плувни басейни, и какво ли още, не!
Но, властта мисли за други неща!
Все пак, земята е на обществото, а то се нуждае от редица липсващи функции, за да съществува нормално.
Малко вероятно е някой, някога да размисли и да се реши да подкрепи проектите, защото властта, наистина - мисли за друго, гледайки в ръцете ни! Нищо, че всички се нуждаят от институционална подкрепа, за да се реализират чрез възможните устройствени компромиси.
С тези рационални решения, обаче, проблемите на функционалното и планово развитие на средата и града, не свършват. Проектите ни са, само, една от възможностите за оптимално решаване на основни градски и човешки дейности, тъй като е безспорно, че скритите им ресурси ще ги обогатят и функционално облекчат, и помогнат на града да увеличи капацитета си. Необходими са компромиси, които почтено ще предпочетат преференциалната реализация на едни, спрямо други - на тези, които биха могли да заменят изостаналата среда с нова, от модерни дейности и услуги, с осигурена и подходяща за изграждането им територия.

Не бих си позволил да омаловажа и другият ни проект - за създаване на Национален музей на българската азбука, букви и култура, който предложих да се изгради в ядрото на сакралната зона на София. Питам се, дали, съществува, какъвто и да е, друг проект за столицата, който да го превъзхожда, с каквото и да е, който да притежава потенциала и интелектуалната му сила, за да има превес над него?! Чувствам се огорчен от ниското умствено ниво на градската и държавна администрация, които умишлено неглижират този уникален проект, който достойно би могъл да защитава авторските права на българския етнос пред света! Независимо, че предвижда да се поканят да участват със свои експозиции и всички други култури, които го ползват! Реализацията на този музей е израз на почитта и благодарността ни като народ, и тя няма, и не би могла да има, алтернатива! Ако има такава - ще бъде израз на човешко слабоумие и на унизителна политическа зависимост!

Какво бихме могли да мислим и за другото ни предложение - да се изгради нова, подходяща специализирана сграда за Националния исторически музей, отново там – в ядрото на града и сакралната му зона!? Преди години предложих да се даде възможност на НИМ да намери, най-накрая, своето достойно място в рамките на града, а не, някъде далеко извън него и центъра му, дори!
Обществото трябва да се срамува от това апатично поведение на властта към съществуването на институция, която е призвана да демонстрира неумиращата слава, сила и величие на народа, каквато малко други, по цивилизования свят, притежават!
Властта – също! Бих определил поведението им като непочтено и самоунищожително!

Как смятате – дали съм прав, че градът се нуждае от два нови архитектурни шедьовъра, които добронамерено да показват приноса на българския етнос в световната култура и които да допълнят с качествата си, сравнително бедната градоустройствена, архитектурна и пространствена среда на София!
Може би и този проект се нуждае от компромиса на Обществото, когато, все пак - узрее?!

Знам, че градът ще спечели и от проекта Планина – Град – Планина! Той свързва урбанизираната среда с екологичната система, на прилежащите й големи и малки планини. Проектът е удивителен по своята простота, мащаб и естествена необходимост! Но и той се нуждае, без съмнение, от благосклонни и благоприятни компромиси! А, ако властта няма намерение да използва силата на знанието и полезността от компромисите –  да създаде музей на илюзиите!
Обидно е, че всички ние и градът трябва да търпим елементарните й познания, ниски творчески, и професионални възможности, заедно с нестихващите интелектуални кражби и имитации, но, и ние, и той сме доказали огромното си търпение.
Обидата трябва да тежи повече върху нас, защото продължаваме да търпим посредствеността!
мп            




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380569
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031