Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2020 18:38 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 949 ПИСМОТО
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 1811 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.04.2023 11:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 949
ПИСМОТО / мп / copyright©all rights reserved

 image

До
....................................................................................

ОТНОСНО::
Иновативни проектни предложения в областта на културата, архитектурата и градското планиране от арх. Михаил Петков, арх. бюро “Форма“ ЕООД, София, юни 2020   

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА И ГОСПОЖИ МИНИСТРИ,

Напредналата ми възраст и умората, натрупана от дългогодишната ми борба за реализация на поредицата иновативни устройствени проекти, ме провокира да Ви изпратя синтезирана информация за тях, в качеството Ви на представители на висшата изпълнителна власт, уважавайки и разчитайки на коректност при преценката Ви.
Уморих се да се боря и убеждавам ограничени общински и държавни чиновници в обществената полза на проектите, в техните възможности, но те преценяваха ползата по личния си и партиен интерес. Независимо и въпреки, че проектите са авангардни и че решават трудно решими устройствени проблеми, че носят, не само, функционални, материални, културни и морални богатства, но те представят решения и за други, задължителни, но липсващи функции, безсъмнено в подкрепа на София като столица, и като най-голям български град. Проектите ни, определено, са в национален интерес и носят принадена стойност за обществото.
Предлагам на вниманието Ви част от сертифицираните от тях, които се нуждаят от институционална подкрепа за реализация през следващия програмен период 2021 – 2027 година на Европейската Комисия и на компетентните институции на Европейския съюз, за да се преценят качествата им и се предложат подходящите - за държавна, общинска и европейска помощ или кредитна финансова подкрепа.

Градовете преболедуваха, заедно с хората, вирусната пандемия и изпитват нужда от помощ, за да успеят да осигурят необходимата трансформация към по-високи технологични нива на развитие, което ще се отрази благотворно и на градската среда, и на обществото.
С проектите искаме / предлагаме да помогнем на ЕК и на компетентните й институции да реализират, уникалната по своя замисъл, програма за бъдещето на интелигентните европейски градове.
Считаме, че ще успеем да обогатим стремежа й да усъвършенства градовете на Европа. Проектите ни притежават потенциала да подпомогнат и усъвършенстват функционалната, планова и пространствена структура на всеки европейски град, независимо от величината му като са особено ценни за градовете-паметници на световната култура и история.
Проектите ни биха могли да подкрепят интелигентното развитие на транспортната и пешеходна структури, създавайки нови цифрови услуги за наблюдение, безопасност и охрана, както и нови форми на структуриране на спешната медицинска помощ, безусловно подкрепяйки всички останали градски структури, за да се усъвършенства средата за обитаване, труд, обучение, култура и спорт. Успешно биха решили проблемите на пешеходното и велосипедно движение, тъй като ще успеят да разрешат тези на паркирането и гарирането, ще увеличат пропусквателните възможности и ефективността на уличната мрежа, ще възвърнат на гражданите загубеното време за придвижване, ще създадат нови, по-съвършени норми при използване на градската среда, ще направят решителна стъпка към физическото й, естетично и екологично облагородяване, оптимално използвайки  технологичните постижения на съвременна цивилизована Европа и света! 
Предлаганите, на Вашето внимание, проекти са оригинални, а някои притежават и сертификати за патент от компетентните институции като всички претендират, че ще работят в полза на гражданите и на градовете на Европа :
1.
1.1 ГРАДОУСТРОЙСТВЕНИ И ТРАНСПОРТНО-КОМУНИКАЦИОННИ ПРОЕКТИ
Те предлагат на всички европейски градове, без изключения, ценната земя, от която се нуждаят - неупотребена и до днес. Проектите посочват подземните нива на определени градски територии, притежаващи еднакви характеристики. Това са дворните пространства на училищните, университетските и някои други, специфични по функцията си градски и спортни комплекси.
С използването на тези неусвоени територии ще се обогатяват материално и функционално, и градовете, и жителите им. Науката и градоустройствената практика не познават друг случай на подобно, едновременно обществено обогатяване на градовете и жителите им. 

Проектите създават нови форми на употреба на урбанизираната среда. Те я променят като запазват публичната собственост и функция на теренните нива. 
Изграждането на иновативните проекти е възможност за градовете да придобият необходима, неусвоена и безценна земя, която да осигури създаването на нови градски обекти, на нови функции и услуги или да се надградят съществуващите. Градовете ще придобият милиони квадратни метра нова земя с многообразни функционални, планови и пространствени възможности, ще получат принадената стойност от усвояването им. Проектите нямат алтернатива в световен мащаб.

Притежаваме патентни права, сертифицирани от Патентното Ведомство на Република България и от Европейския Патентен Офис / EPO /, както и авторски права, предоставени от Световната организация за интелектуална собственост / WIPO /. Проектите са свързани с развитието на европейските градове и биха могли да се обособят като самостоятелна европейска програма, която реално подкрепя Зелената инициатива на Европейската Комисия с екологичните и климатичните си възможности.
Ако екипите Ви възприемат техните иновативни качества и форми на функционално, пространствено, материално, и културно обогатяване на всяка урбанизирана среда, моля, да се направи предложение до ЕК за създаване на отделна, самостоятелна европейска програма, ако това е възможно, която да се финансира и контролира от компетентните й институции, за да се използва от нуждаещите се градове. Инициативата ще е на българската държава, заедно с лицензионната и интелектуална ни защита от EPO, и WIPO.

1.2 ГРАДОУСТРОЙСТВЕН ПРОЕКТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА МОЩНА ЕВРОПЕЙСКА ЗЕЛЕНА СТРУКТУРА по бреговете и водосборните територии на всички европейски реки, водни площи, и притоците им като ЛИНЕАРНАТА СТРУКТУРА ПО ПОРЕЧИЕТО НА ДУНАВ, МАЙН И РЕЙН ЩЕ Е ЗЕЛЕНИЯ ГРЪБНАК НА КОНТИНЕНТА.

Проектът демонстрира подкрепа от природата и хората на Зелената инициатива на ЕК, и ангажира усилията на всички страни-членки на ЕС.  Ако получи Вашето и на екипите Ви одобрение, би могло, също да се предложи като българска инициатива.

1.3 УСТРОЙСТВЕН ПРОЕКТ В ПОДКРЕПА НА ЗЕЛЕНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ПАКТ
Този проект е свързан с бъдещето планиране на градовете, след края на експлоатационните възможности на панелните сгради и комплекси, в градовете на бившите социалистически страни. Проектът предвижда обвързване в единна  пространствена структура на съществуващите градски паркове с териториите на бившите панелни комплекси, заедно с ограждащите планини. Проектът касае, не само, София, а и всички български, и европейски градове, където съществува, все още, панелно строителство.

1.4 УСТРОЙСТВЕН ПРОЕКТ ЗА СОФИЯ, ПОДКРЕПЯЩ ЗЕЛЕНАТА ЕВРОПЕЙСКА ИНИЦИАТИВА - „ПЛАНИНА – ГРАД – ПЛАНИНА“ или Витоша – София - Стара планина, заедно с по-малките Люлин, Плана, Верила. Проектът предлага създаване на уникално планово, екологично и климатично обвързване между града, и природата.

1.5 УСТРОЙСТВЕН ПРОЕКТ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ ЗЕЛЕН ПРОЕКТ -
Проектът предлага реализацията на нов паралелен линеарен град „СОФИЯ – ИСКЪР“ - необходим на съществуващия град, след края на експлоатационните възможности на панелното строителство, за да се подпомогне управлението на града, при разрешаване на проблема. Проектът може да се мултиплицира и да послужи като пример за по-благоприятното развитие на всички европейски градове, в които съществуват, все още, панелни сгради и комплекси. 

1.6 УСТРОЙСТВЕН ПРОЕКТ КЪМ ЕВРОПЕЙСКАТА ЗЕЛЕНА ИНИЦИАТИВА – Предлагам изграждането на въжена кабинкова линия „СОФИЙСКА СВЕТА ГОРА“, свързваща манастирите около София - за нови здравни, религиозни, културни, туристически, спортни и транспортни контакти. Проектът е необходим и е възможно да се реализира в помощ, и на жителите на планински градове като Тетевен, Троян, Ловеч, Габрово, Велико Търново и други, като ще облекчи употребата на средата при тежките зимни условия. За реализацията си, проектът ще използва технологичните постижения на фирми от алпийските региони на континента. 

1.7 УСТРОЙСТВЕН ПРОЕКТ – „СЕРДИКА – СОФИЯ“
Проектът предлага едновременно експониране на археология от преди 2500-2000 години и архитектурата на 19-ти, и 20-ти век! Проектът притежава изключителни и специфични характеристики, и е възможен, единствено за София. Предвижда огромни археологични проучвания и дейности като притежава възможности да превърне града, и паметта му – в единствени.
Към проекта се включват и всички територии от софийското поле, които притежават археологически обекти.

1.8 ГРАДОУСТРОЙСТВЕН И АРХИТЕКТУРЕН ПРОЕКТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА  НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ НА БЪЛГАРСКИТЕ БУКВИ, ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА в сакралната зона на София, върху територията на Художествената академия, заедно с всички инфраструктурни промени, необходими за подземното изграждане на трасето на бул. „Васил Левски“ в участъка, заедно със създаването, за пръв път в човешката история, на Площад на културата. Решението предоставя уникални възможности на града и сакралната му зона, превръщайки я в напълно успокоена пешеходна среда, при това - заедно с пространствата около паметника на Васил Левски!
Проектът притежава изключителни политически възможности като коректно защитава и интелектуалната собственост на българския народ. За участие в експозициите му биха могли да се поканят всички народи по света, които ги използват.

1.9 АРХИТЕКТУРЕН ПРОЕКТ ЗА НОВ НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ върху територията, заемана от паметника на Червената Армия. Предлагам да се изгради нова, специализирана музейна сграда, която да позволи преместването на НИМ в нея като се освободи, използваната днес сграда - за предназначение й.
Проектът предвижда паметникът да бъде преместен на друго подходящо място, тъй като градът и гражданите му се нуждаят от комуникативните възможности на територията, за да създадат за ученици и студенти, за творци и обикновени граждани, за политици и дипломати, за българи и гости на София, истински и реален културен център в сакралната й зона. 

1.10 АРХИТЕКТУРЕН ПРОЕКТ ЗА НОВА СГРАДА НА МУЗЕЙ НА СОФИЯ и СЕРДИКА. Проектът е следствие и част от реализацията на проект 1.7 като ще освободи, от несвойствените й функции, сградата, в която днес е принуден да съществува. Проектът предвижда подходящ терен за изграждането й.

1.11 НОВ ГРАДОУСТРОЙСТВЕН, ПЛАНОВ И ПРОСТРАНСТВЕН ПРОЕКТ, който обединява пространствените характеристики на древната сакрална зона на града, около черквата „Света Неделя“ в общ, единен център, демонстриращ уникалната религиозна толерантност на гражданите й. Проектът показва, рядката и за съвремието ни, религиозна търпимост, която не съществува, никъде другаде по света и то - в ядрото на ядрото на София!

1.12 ПРОЕКТ ЗА РАЗКРИВАНЕ, КОНСЕРВИРАНЕ И ЕКСПОНИРАНЕ НА ТРАКИЙСКИЯ И РИМСКИ АМФИТЕАТЪР в централната градска част на София, и обвързването му с проекта „Сердика-София“. Проектът е също в обхвата на проект 1.7 като по света, не съществува друг амфитеатър, неразкрит и не участващ в съвременната тъкан на нито един град в Европа, който притежава, подобно богатство! Това състояние на града е обидно и за нас, и за цивилизована Европа!  Ще струва скъпо – да, ще промени града – да, защото е единствен, а пространствените му възможности – уникални.

1.13 ПРОЕКТ ЗА ВТОРИ ПОКРИТ МОСТ НАД РЕКА ОСЪМ В ГРАД ЛОВЕЧ.
Преди години предложих на ловчанлии и на властта да реализират инвестиционен проект, да потърсят и средства, за да покрият т.н. Мост за никъде, защото обичам този град. Той има възможност да се превърне в град с два покрити моста и в световна забележителност! Но без успех - изглежда, все още, им се спи, а градът притежава огромен пространствен потенциал за култура и туризъм.

1.14 ПРОЕКТ ЗА ПАМЕТНИК НА СВЕТИТЕ СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ НАД ГРАД ЛОВЕЧ ВЪРХУ СКАЛИТЕ И ПЛАТОТО „СТРАТЕШ“, инспириран от паметника на Огюст Роден – „Гражданите на Кале“.
Предполага се, че Свети Климент е роден в този край, заедно и с племенника му Свети Наум, а над паметника на националния герой Васил Левски морално и физически, не би могло да съществува друг паметник, освен, паметникът на Светите учители, който ще се вижда от цяла България.
2.
КЪМ ПРОЕКТИТЕ ПО ПОДПРОГРАМА МЕДИИ ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ РЕАЛИЗИРА
2.1 НОВ КУЛТУРЕН ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ „ЕТНОСИ“.
Проектът защитава етническото многообразие, с което е познат континента, опазвайки културната му памет. Такъв проект и днес не съществува на Земята на умните, и дигитализирани хора! Предвижда огромни, по обхвата си действия и би могъл да бъде самостоятелен европейски проект, който да се финансира, управлява и контролира от компетентните институции на ЕК.
Проектът е носител на уникални възможности за културното обединение на европейските народи на тази база като предлага и нови институционални форми на управление. Към него принадлежат и следващите проекти -
2.2 ПРОЕКТ ЗА ОПАЗВАНЕ ПАМЕТТА НА БИТА, АРХИТЕКТУРАТА И КУЛТУРАТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕТНОСИ.
2.3 НОВА ТЕЛЕВИЗИОННА ПРОГРАМА „ЕТНОСИ“, която ще притежава специфичен израз на комуникация.
2.4  ПРОЕКТ „ОПАЗВАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО СЕЛО“.
Проектът се нуждае от помощта на европейските институции, защото загубата на българското село ще е загуба за общата ни видова и културна памет. След тях идва  агонията и края на малките балкански градчета, и на държавата.
*
ОЧАКВАМ ПРОЕКТИТЕ ДА СЕ ПРЕДЛОЖАТ И РЕГЛАМЕНТИРАТ ОТ КОМПЕТЕНТНИТЕ БЪЛГАРСКИ ЕКСПЕРТНИ СТРУКТУРИ НА EK -  ЗА САМОСТОЯТЕЛНА РЕАЛИЗАЦИЯ КАТО ТЕХНОЛОГИЧНА, ГРАДОУСТРОЙСТВЕНА, ТЕХНИЧЕСКА И КУЛТУРНА ПОМОЩ  ЗА ВСИЧКИ СТРАНИ–ЧЛЕНКИ, НА ГРАДОВЕТЕ ИМ … КАТО ПОДХОДЯЩИ И НЕОБХОДИМИ.
НАДЯВАМ СЕ ПРОЕКТИТЕ ДА ПОСЛУЖАТ -
ЗА РАЗРЕШАВАНЕ НА ЧАСТ ОТ ТЕЖКИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ГРАДОВЕТЕ, СВЪРЗАНИ С ПОЧАСОВОТО ПАРКИРАНЕ И ГАРИРАНЕ -  БЕЗ ДА СЕ НАРУШАВА ПЛАНОВАТА И ПРОСТРАНСТВЕНАТА ИМ СТРУКТУРА.
ДА ПОМОГНАТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИЛИ ЛИПСВАЩИ ГРАДСКИ ФУНКЦИИ И УСЛУГИ
КАТО 
УЧЕБНИ СПОРТНИ ЗАЛИ И ПЛУВНИ БАСЕЙНИ,
ТЪРГОВСКИ ЦЕНТРОВЕ,
ЗАЛИ ЗА РАЗВЛЕЧЕНИЯ И КУЛТУРА НА ДЕЦАТА,
ДИСПЕРСНО РАЗПРЪСНАТИ ЦЕНТРОВЕ ЗА СПЕШНА ПОМОЩ И СПЕЦИАЛНО НАБЛЮДЕНИЕ,
ДА ПОВИШАТ СТЕПЕНИТЕ И РАЗНООБРАЗИЕТО ОТ ФУНКЦИИ,
ДА ОБЛАГОРОДЯТ И ХАРМОНИЗИРАТ СРЕДАТА С ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДРУГИ, ЗА КОИТО ДНЕС – ЛИПСВА ЗЕМЯ, ЗА ДА СЕ ИЗГРАДЯТ.
ИЗБРОЕНИТЕ ПРОЕКТИ ПРИТЕЖАВАТ ИНДУСТРИАЛНА, ИНТЕЛЕКТУАЛНА И НОТАРИАЛНА ЗАЩИТА, ПУБЛИКАЦИИ И ИНСТИТУЦИОНАЛНА ЗАВЕРКА ОТ КОМПЕТЕНТНИТЕ НАЦИОНАЛНИ И ЕВРОПЕЙСКИ ОРГАНИ.

С УВАЖЕНИЕ
АРХ. МИХАИЛ ПЕТКОВ
СОФИЯ / 05.06.2020

пп. Ще прибавя забравеният Музей на религиите, религиозната толерантност и човешката търпимост!!




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380583
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031