Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2020 11:20 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 969 Чудно нещо е творческото въображение 1
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 331 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.08.2020 15:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 969
Чудно нещо е творческото въображение 1

 image
                                                                                                  Уран

Чудно нещо е творчеството на човека, но, още по-чудно е наличието или липсата на въображение! В професионален план, разбира се, защото няма човек без въображение, не се е родил такъв. Друг въпрос е, дали, се възползва от него и как.
Тези дни и месеци, сред парадоксалността на политическата ситуация у нас, колегата ни и председател на МС, на редовно избраната изпълнителна власт, заедно със специалистите по всичко, споделили мисли и проекти за развитието на София като град, и като столица, които събудиха размислите ми.
*
Дали, властта, не е била подведена от „специалистите-градостроители“, се запитах.
Не знам, но си заслужава да се вслушам в размишленията на незнаещите, които, на това отгоре, упорито продължават да търсят решения за проблемите на града, когото повърхностно познават и дори, е учудващо, че не са се губили, нито веднъж като деца, в дебрите му!
*
Чудно нещо е измамата, която властта като вид човешко занимание, причинява, на видимо доказали се нормални и дори, умни хора, и особено вредата, която причинява на повечето, като ги приравнява с безсмъртните! Принуждава ги да се самозабравят и да се надценяват, но и тя - като всяко временно нещо, е дейност, която обикновеният човек и обществото разбират, и оценяват ползите, и поразиите, които им е сторила или не – късно, много по-късно, когато, и те като изпълнители, и града като потърпевш ги усетят, или установят липсата им!
*
Чудно нещо е и планирането! То е следствие от натрупани всеобхватни знания, тяхното опресняване, канализиране и непрестанно натрупване, прашинка по прашинка – върху опита и доказването им с годините така, че да можеш оптимално да ги ползваш, най-вече – в обществен интерес! Заради това, някои професии неистово се нуждаят и не могат без тях, съчетавайки ги със завоювания си опит! За да планира, на човек са му необходими, не само, знания и опит, но и въображение, заедно с всеобхватен поглед върху живота, и усет към всичко около него, и към средата - в детайли!
*
Вероятно, т.н. специалисти са обсъждали развитието на града, в който и те дойдоха да живеят, а и да „управляват“. Може би, заедно с властта, са достигнали и до решения, които планират да го избавят от товара, който носи с труд и мъка, и от който, всячески се стреми да се освободи, все безуспешно!
Разбрах, че и на града, и на центъра му, вече не са им необходими, нито паркинги, нито гаражи, нито свободни от транспортно движение пешеходни зони, тъй като е създаден за коли, моторетки и велосипеди! Като че ли - в него, не живеят хора и е гора, която се обитава от примати, принудени да дишат въглероден двуокис, защото липсват дървета, които да произвеждат кислород!
*
След като не намериха своите решения, за претоварените с функции централни зони, днес - властта и специалистите се загрижиха, за по-маловажните, и със сравнително добре изградена инфраструктура жилищни квартали - там, където и те като предишния гладен архитект, живеят. Ще мине време и след като забогатеят от алъшвериша, и те ще се преместят, пак като него, на някое по-престижно и подходящо място в града, и чак тогава - ще се заинтересуват от недостатъците на околната среда.
Естествено – става дума за приказката за лисицата и „киселото“ грозде, което не може да достигне, защото не й достигат знания и опит, и творческо въображение!

Съветите, които специалистите са дали, вероятно, касаят трудностите, които срещат при разрешаването им в централната градска част. Проблемите са наистина тежки, иначе, преди години и предишните специалисти щяха да ги решат, тъй като проблемите, скоро ще „навършат“ достопочтената възраст от седемдесет години. Малко от майсторите са живи, но и живите са се изпокрили, незнайно защо! Две са възможните причини да се крият - или не им дреме за града, или нямат решение, независимо, че продължават да съветват властта!
Нейсе, думата ми беше за настоящите незнаещи. Заради незнанието си и липсата на творческо въображение, те очевидно „съветват“ властта да отвърне поглед от централната зона и да го отмести към панелните, и по-малко панелните жилищни квартали.
Замислих се, защото проблемите им са, едва ли по-малко сложни или по-малко на брой, независимо изградената инженерна инфраструктура.
Е, какво можеха да направят друго, освен – да продължат да имитират и копират сертифицираните ни проекти, разрешаващи част от проблемите на целия град!
мп



Тагове:   софия - моя любов,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381161
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031