Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2020 11:56 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 970 Чудно нещо е творческото въображение 2
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 215 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.08.2020 15:36


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 970
Чудно нещо е творческото въображение 2
Продължение на 969 / 1


image


Все пак, необходимо им беше да намерят и друга пътека, чрез която да имитират дейност, но и да покажат знанията си, нищо, че са песъчливо ситни. С нея намериха верния път за демонстриране на творческата си активност, което бе нужно, за да защитят и позициите си.
Ентусиазираха ме, тези им намерения.
Най-сетне, си казах, ще се сбъдне мечтата ми от години - да се реализират устройствените ми предложения, които публично станаха известни, след конкурса от 1999-та година. Съществува възможност да се създаде гръбнак в градската пешеходна структура, който свободно да започне от Южния парк, да прекоси бул. Витоша, да пресече безпрепятствено бул. Т. Александров и да продължи на север, покрай гарата, край Мировяне, та - чак до Стара планина.
*
Но, какво ще стане с панелните комплекси и почти износения им сграден фонд!?
Мисли ли, изобщо, някой за това?
Дали, прогнозата и намерението - да се изчисти хаоса в жилищните, т.н. „комплекси“ като се създадат нови, съществено по-коректни форми на ред при паркирането и гарирането, нямаше да се окаже най-обикновено прахосване на ценни средства от бюджета на града и държавата?
Повече от сигурно е!
Нали, заради това се отказах, преди години, да разширя обхвата на лицензиите на индустриалната си собственост и авторските права върху иновативните ни проекти, решаващи част от нерешените проблеми на силно уплътнената централна градска зона! И не само това – те му даряват минимум 2,5 - 3 / три / милиона квадратни метра безценна, неоползотворена, универсална земя! Че и много повече, ако се увеличат подземните нива на повече от двата предвидени като основа, етажи!!

Пита ли се, някой - какво ще стане, след две-три десетилетия, с обречените амортизирани панелни сгради, с площта, върху която са издигнати? Очаквано ще остане, единствено – никому непотребната вече, подземна и наземна инфраструктура, която не е панелно сглобена. Кого ще обслужват, останалите „живи“ училища, поликлиники и магазини, инфраструктура, улици и скроените днес надземни паркинги, а и новите модерни дигитални връзки?
Очевидно, на някого му е хрумнала идея, която ще позволи на властта, отново, да се опита да излъже обществото от кварталите-спални. Още по-очевидно е, че абсолютно никой от властта, не се интересува от града, нито от жителите му, нито от центъра, нито от комплексите! И това е обидно!
Щели да обявяват търгове за частни инвестиции при изграждането и експлоатацията на подземни или надземни пространства за паркиране и гариране, но - как смятат, дали, инвеститорите лапат мухи?! Нали и не мислят, че не съм разсъждавал по тези проблеми?! Решението е временна мярка, а идеята за изграждане на надземни сглобяеми провизорни метални конструкции за паркиране е нечиста и непочтена към града, тъй като изяжда още, подходяща за жилища територия, а на всичко отгоре, създава крайно неподходящи „сгради“, заради функцията им, която не изисква слънчева светлина и грозният им пространствен образ! Представяте ли си, на какво ще заприлича градът, след като изникне гората от подобни „сгради“!? Писах за тези нескопосани опити на предприемачи в Пловдив, но там, поне новите конструкции имат възможност да се конкурират с височината си с останалите живи тепета, а в София – с кого? Може би – с Витоша?
Имам решение, но ще почакам обществото и техническата му власт да узреят, и сами да достигнат до него. Днес, то не им е нужно - тъй като, нищо няма да излезе и от тази им, имитираща - отдавна, предложени решения! Все още, не са готови да разсъждават и отговорно, липсва и обществена решителност - от едните, и професионален опит, от другите!
*
За да планираш – трябва да знаеш!
Какво търсят, сред властта хора, които не знаят, а се мъчат и да планират, на това отгоре! Нали, нейната първостепенна задача е умело и оптимално да планира – какво търсят там, незнаещите!
Слушат, смятам - другите незнаещи, които ги наставляват и насочват, за да манипулират обществото чрез града, нищо, че и те нямат представа за него! Използват го като инструмент на властта и политиката й!
Картината е покъртителна!
Тя показва умишлено използване на слабо тренирани и непознати акробати от всякакви, всевъзможни, дори - несъществуващи населени места! В нея са се намърдали, единствено, за да се обогатят, невършейки нищо съществено – болшинството незнаещи, и неможещите от всички нива, от всички сектори на управлението на икономиката, стопанството, външната и вътрешната политика, от здравеопазването, образованието, от културата, хазарта и развлеченията!
Заради този кокал!
Заради привилегията и тази свобода – да не правиш нищо като същевременно се обогатяваш, живеейки върху гърба на народа!
Но, твърде скоро – тези от властта, ще започнат да се самоизтребват, дори вътревидово!
мп




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1404361
Постинги: 1724
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930