Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2020 16:39 - СКАНДАЛ в Narod.bg: Кирил Домусчиев е собственик на строежа на Витоша! Прави палат от 2324 кв. м с два басейна (ГАЛЕРИЯ)
Автор: zahariada Категория: Новини   
Прочетен: 767 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.10.2020 16:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

4107569 МНЕНИЯДНЕС СКАНДАЛ в Narod.bg: Кирил Домусчиев е собственик на строежа на Витоша! Прави палат от 2324 кв. м с два басейна (ГАЛЕРИЯ)


imageОт Admin на 15.10.2020

Скандалният строеж в полите на Витоша, срещу който скочиха медии и общество, се оказа собственост на олигарха на хунтата Кирил Домусчиев, установи Narod.bg.

Бизнесменът, познат и като Киро Гела, който без срам нарича Бойко Борисов „шефа”, вдига палат от 2324 кв. м с два басейна. Новината дойде от пост на вдовицата на големия Коста Цонев – Ели Цонева, която е брокер на имоти.

image

„Имотът е на Кирил Домусчиев, сградата, която ще се строи, е със стъпка от 2324 кв. м. Ще е висока 7 метра с минимална озеленена площ от 60%-70% от терена. Статутът на земята е ЖМ1”, написа Цонева под публикация за строежа.

След това обаче, вероятно изплашена от последствия, Ели Цонева изтри поста си.

Преди дни стана ясно, че площ от 43 декара в полите на Витоша ще бъде превърната в жилищна сграда с два басейна, паркинг и трафопост. Първа за жилищната кооперация съобщи журналистът Люблена Папазова, която показа и снимки от строителната площадка, където се работи и в почивния съботен ден.

image

„Блок на Витоша, в природния парк, на метри от любимата на туристите пътека „Инж. Иванов” в района на село Бистрица, местността Манастира, която вече стана известна… Направен е път, дърветата се секат непрекъснато, колите на работниците се качват все по-нагоре.

Според информационната табела става дума за жилищна сграда с паркинг и трафопост, подпорна стена не се споменава. Моля споделяйте, защото скоро дори на Черни връх ще вдигнат една кооперация”, се казва в поста на Папазова във фейсбук.

Тя сигнализирала до редица природозащитни организации за казуса, но само две се отзовали с отговор, обясни Папазова.

Според Добромир Добринов от WWF „строежът не се извършва в границите на природен парк „Витоша“ и поради тази причина няма режими ограничаващи строителството по Закона за защитените територии.

Самият проект за строителство обаче не е бил подложен на преценка на въздействията му с оглед необходимостта от извършване на ОВОС и това съществен пропуск, формиращ противозаконния характер на извършваното строителство”.

„Интересен факт е, че строителството се извършва от фирма със седалище в град Раковски, която няма как лесно и бързо да бъде открита от природозащитниците”, коментира Папазова.

Общинският съветник от „Демократична България“ Тома Белев пък обяви, че днес е „внесъл искане до министъра на околната среда за проверка и издаване на принудителна административна мярка за спиране на строежа за нарушаване на условията по екологичната оценка“.

image

Разрешението за строеж е издадено от главния архитект на Столична община Здравко Здравков на 24 февруари т. г., показва регистърът на НАГ. То е влязло в сила на 11 март. Разрешението е за строеж на жилищна сграда, закрит и открит басейн, обслужваща сграда с гаражи, подземен поливен резервоар, резервоар за противопожарни нужди, изгребна яма и вграден трафопост.

Разгъната застроена площ на обекта със сутерена е 6655 кв. м. Разрешението е издадено на името на Николай Динков Найденов, на когото през юни 2016 г. Столичният общински съвет е разрешил да обедини множество закупени по-малки парцели и да бъде изработен подробен устройствен план на новия урегулиран поземлен имот.

Съгласно проекта за общ устройствен план на София имотът попада в „Жилищна зона с малко етажно застрояване в природна среда“, съобщава още Белев.“Съгласно Приложение 1 на становището по екологична оценка на плана е записана мярка „Предвиденото разширение на устройствената зона в северната част на Бистрица да се ограничи, като се отстои най-малко на 500 метра от границите на Защитена зона Витоша за все още незастроените територии.

image

Съгласно това и поради факта, че целият имот, който се застроява, попада в границите на полосата от 500 метра на границата на парка, считам, че той не подлежи на застрояване”, категоричен е Белев




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39757054
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031