Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2017 10:30 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 368 НЕ свързани мисли 24
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 7022 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.02.2023 23:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 368
НЕ свързани мисли 24

 

И Левски е осъден като Исус Христос, като престъпник!

Единствените възкръснали!

 А, къде са трийсетте сребърника?
Тук, отново, виждам само фарисеи!

 
image

1.
Отговорността на професионалистите / проектанти - градостроители, архитекти и инженери към Обществото, и бъдещето на градската среда, е огромна и смятам, че  се недооценява, особено днес! Увлечени, сред бега на времето и грижите – отговорността, умишлено или от незнание се пренебрегва!
От всички!
От властта и най-вече от задължените да знаят, и да могат!

Реализациите на градоустройствените проекти, на архитектурата и на всичките инженерни специалности са зависими от властта.
Но качеството им не зависи от нея!

Отговорността при възлагане и избор на проектант е изключително важна!
Тя трябва да се поема от всяка власт, трябва да носи и се подчинява на респекта към бъдещето, тъй като, след време ще се оценят качествата и стойността на проектите, финансирани и изпълнени от нея. 

Днес, обикновено, това се възлага на недостатъчно подготвени проектанти, заради наложената, очевидна корупция!
Докато, проектирането на отделни архитектурни и инженерни проекти носи характера на отделни градски елементи и не е от съществено значение за общия му планов, и пространствен образ, то непознаването и пренебрегването на градоустройствените проблеми на града вреди на цялото, на общото!
Това е просто и разбираемо, предполагам, дори, за властта и несъмнено за жителите му, защото всички сме потърпевши – от сбърканата жизнена среда, от сбърканите транспортни връзки, от замърсения въздух, от болните, от децата и накрая от нашите финанси, и джоба на града. Всички сме подчинени на компромиси, наложени от незнаещи и недоучили „специалисти“! А това ни състояние е малоумно – нямаме и сили да го променим в свой общ интерес, не изпитваме и желание!
Като роби, като овце!


Имам странно предложение – възлагането да се извършва от Обществото и изявените му представители, а не от знаещите всичко, но неразбиращи същността на проблемите структури на властта. За това е необходимо да се организират професионални състезания за всеки важен и сериозен обект – с проекти, а не с бакалски сметки! Обществена комисия, съставена от специализирано жури да установява целесъобразността, компетентността и оптималността на предлаганите проекти, както и размаха на въображението на участниците в обществена полза, и накрая – сметките.
Без политически патерици, без олигархични влияния, неземни чадъри и чужди маски!
Защо предлагам тази крайна мярка?
Защото това, което архитектите създават днес е изключително важно за Обществото и градовете ни, за да имаме възможността да живеем в добре измислена и умна като всички нас среда!
Защото, направеното днес ще остане дълго в столетията и за да не се срамуват тия, които идват след нас!

Предлагам да се сформират екипи по възраст – на стари и скоро заминаващи към небитието проектанти, и млади – претоварени от колаборацията си с властта, с амбиция и устрем колеги, които да се състезават върху познати урбанистични или архитектурни теми, реферирани от независими специалисти и от Обществото.
Какво ще кажете?
Предложението е коректно и би могло да се осъществи, макар и за пръв път от години. Не знам, дали е било необходимо да се доказва другаде по света, но у нас, очевидно е нужно, поради националната ни специфика и корупционната й среда? При това, временната власт ще бъде освободена и облекчена от този неблагодарен товар.

2.
„Животът на хората трябва да стане по-ефективен!“ – споделя Нобеловият лауреат Хироши Амано / Led светлина /. Позволявам си да добавя    чрез наука и иновации, 
градът може да стане по-ефективен и по-умен.
3.
Не бяхме се виждали, с години.
Как си?
Добре, старея – отговарям.
Разбира се, за да живее дълго, човек трябва и да остарее!
4.
Администрацията е осведомена, но тя е изпълнител, а не творец и законите на обществото са определили и разделили задълженията, и позициите им.
Различните строителни фирми, също са изпълнители, а опитите на Камарата им да използва обединените възможности на проектант и изпълнител, са форми на най-елементарна корупция. У нас, обикновено, професионалистите губят борбата с властта на  неграмотните и зависимите, тъй като тези отношения са нейни отражения от огледалото на създадените, пак от нея, закони.
5.
Рушащите и цапащите градската среда са част от неадаптиралата се, все още, селяния.  Дали, тези действия, не трябва да се криминализират като терористични актове, защото разстоянието между тях е невидимо. Едните убиват жителите, а другите – града им!
6.
Който не знае да отказва, не знае и да дава!
И като че ли, не съществува по-добра характеристика за буболечките.
Коя от тях дава?

мп  /  Великден   2017 г.     

 

 

         

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381320
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031