Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2017 09:55 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 377 / ЗАВЛАДЯ МЕ ИДЕЯ II
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 1064 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.02.2018 15:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 377 / II

ЗАВЛАДЯ  МЕ  ИДЕЯ, РАДОСТНА  И  БЪРЗА  КАТО  СВЕТЛИНАТА. ОТКРИХ! АЛЧНО ЛЮБОПИТСТВО  -  М. Шели


Част II 

Патентовахме проект за универсална пространствена урбанистична структурна мрежа, обединяваща и свързваща стотици реални възможности в едно цяло. Основавахме се на практическия метод при градоустройственото проектиране.
 
 

Обединихме дисперсно разпръснатите единици в стройна градска структура. Създадохме пространствена урбанистична система от отделни обекти, към които човечеството, все още, плахо пристъпва  - пълноценното използване на всичките нива на съвременния град, тотално и безусловно, защото съвременните технологии ни позволяват това, в полза на хората и местата им на живот.
Създадохме градоустройствени проекти с универсален характер. Няма или почти няма населено място по света, което да не се нуждае от още земя за градски функции.  Всеки ден е нов, за отдавна съществуващите градове и той носи нещо ново, и търси друго ново, което утре ще му помогне, и ще го обогати, и него, и жителите му. До това, което намерихме, би могъл всеки човек да достигне, защото е просто, дори елементарно до глупост. 
Но, случилото се оказа много ранно за нашето недорасло общество! Случилото се, се оказа, обаче  новост и за другото, уж, по-развитото. И това е озадачаващо. Вероятно, защото и то има, същата нужда като нас, тъй като, всички градове по света се нуждаят от, още, нова и полезна земя - нали са „живи” и вечно променящи се организми.  
От проектите имат полза, без изключение, всички човешки дейности и всяко населено място, където и да е, когато и да е създадено. Съвременният свят се различава коренно, от всичко реализирано, преди. Скоростта на промяната, по нищо, не прилича, дори, на последния културен скок на човечеството преди пет столетия. Живеем с нова цивилизационна промяна, която ни подминава със скорост, подобна на мисловната, а ние зяпнали от удивление, продължаваме да се  придържаме и приобщаваме към житейското поведение на малката, угодлива, буболечка-хлебарка, скрила телцето си в непрогледната тъмнина на човешката тъпота и глупост, пренебрегвайки миниатюрните усилия за намиране път към светлината на цивилизацията. Усуквайки се, ние постепенно се превръщаме в изостанало общество, от споменатия жив и нагодлив вид, в прости консуматори. Самоклониращи се!  
Задаваме си често въпроси за бъдещето на хората  върху планетата и си отговаряме, поне аз, че ще е живот в градовете и чрез тях -  във все по-големи и по-големи, урбанистични пространствени образувания, навързани, едно за друго, в свръхградове, в огромни  линеарни и конурбационни структури. Несравними с нищо! Единствено, поддържани от високите технологии - постоянно променящи се, подобно на някоя кинетична артистична проява на Земята или на динамичността на космическите процеси. Това ще са структури, заемащи, относително, малка земна площ, без резерви, рушащи себе си, за да се появяват нови и по-необходими.   
Градовете ще загубят своето съзнателно съзидание, пространства и сгради, сградите и паметниците, на своето развитие. Ще изчезне паметта на хората за културата на предците им.
Ще се появява нужда от още и друга енергия, и най-вече – от още земя, вътре в тях, за да оптимизират усвоената урбанизирана площ, да икономисат средства, енергия и човешки усилия. И докато хората ще осигуряват, и произвеждат необходимата енергия, то, земя, не би могло да се създаде, дори виртуално.
  Особено отчетливо, това ще се забелязва при дълго съществувалите градове с натрупана многовековна култура и история. Днес, териториите, подложени на урбанизация, са местата с най-големите инвестиции, влагани, като че ли, в нещо вечно, обърнати към бъдещето. Днес, силната и на места прекалено силна урбанизация изяжда всички „свободни” територии, именно, поради този болезнен процес на съсредоточие, на уплътняване, особено мощна в ядрата на съществуващите градски структури. Концентрацията на огромни маси хора води до пре-уплътняването им. Липсата на подходяща земя за употреба, бясното увеличение на населението на тези структури, както и увеличаване значението на инженерните системи, и технологичните комуникации, поставят  въпросите за екстензитета им или водят до естественото им преливане в огромни градски, и човешки образувания.   
Примерите изникват постоянно и напълно очаквано, следствие от неконтролируемите количествени натрупвания в, иначе, консервативната градска тъкан.   
Друг път не съществува!   
Градският начин на живот ще си остане основната форма на човешкото съществуване. Но, е нужна, още подходяща, земя – необходима  за гражданите и за градовете, за трудовата им реализация, за транспорт и инженерна осигуреност, за образование, за здраве, за изхранване, за развлечения и управление, за живот във всичките му форми, за нови технологии, за нова енергия. Наличната, съществуващата земя, няма да е достатъчна, нито ще стигне за нещо в бъдеще, особено, в зоните на урбанистична концентрация.
Нейната стойност непрекъснато ще се увеличава. Ще се отдалечават от нея и начините на съществуване – ще се изграждат все по-високи и по-високи сгради. Затова, всички градове ще търсят нови територии за своите структури, нуждаейки се от тях за динамичното си  развитие, хармонично обвързали нуждите и интересите на своите граждани с възможностите на съществуващата градоустройствена, архитектурна, и инженерна среда, съзнавайки, че тези възможности са силно ограничени в планово, и пространствено отношение. 
  Намирането на такива територии ще спомогне тяхното бъдещо развитие!
От изключителна важност не е въпросът за собствеността на земята, за притежанието на интелектуалните и индустриални права, а, кой има полза от намирането на тези многофункционални територии, какъв и в полза, на кого е реалния им принос.
Ползата е за обществото, за жителите и за всеки град, защото ще подобри качествата на градската среда, ще улесни живота на гражданите, ще повиши богатствата, и цената на всичко в него!   До преди десетина години, проектите ни, за оптимално използване на подземните нива на свободните от застрояване дворни пространства на учебните институции, бяха непозната територия за законите, касаещи правата върху нейната собственост и използването й. Никой, никъде по света, не беше коментирал този юридически казус, независимо, че те са пълноценни градски територии. Никъде по света!   Дори, ползването им, за някои инженерни инфраструктурни проекти, е епизодично и по-точно - много рядко, дори, при липсата на други резервни, и полезни  градски площи! 
мп
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380402
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031