Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2017 12:11 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 384 Влияние на скоростта на развитие
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 828 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.12.2018 11:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 384
Влияние на скоростта на развитие върху съвременния и отминалия свят ... 
  или още към ескиз 375

image



Тенденцията на отказ в ЕС от политизирания и идеологизиран подход към Русия постепенно се засилва. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю за руската телевизия "Мир", цитирано от ТАСС. Според министъра, съществува ненормална ситуация, при която, някои западни партньори на Русия се опитват да поставят "политиката, политизирания, идеологизирания подход над основополагащите икономически интереси на своите страни и граждани".  "По мое мнение се засилва тенденцията на отказ от тази аномалия", посочи той. 

1.
С бавната си и мудно развиваща се икономика, Русия, постепенно отпада от високия пиедестал на световната култура, създаден от учени, поети и композитори, от писатели и режисьори, артисти, балетисти, певци и инструменталисти, изкачили се там, преди и след знаменателната за човечеството дата, от 17-тата година на миналото столетие! Днес, искам и търся да намеря някой, равностоен на предишните гениални звезди, докоснати от ръката на Твореца, независимо областта на вдъхновението им - и не мога, нито да чуя, нито да видя! Като че ли, бавната скорост на технологичното й развитие не произвежда  интелектуална енергия, равна с качествата си, поне, на предишната.  Изглежда, освен водещата си политическа роля, тя сдава багажа и в областта на културата. Посоката е очевидна. Неясна остава, само, продължителността на срока, през който ще я загуби, както и предишната си значителната роля. Тя ще се обедини с  политическата и двете окончателно ще оформят деградацията, въпреки стремежа - да запази нивото.  

2.
Несъмнено, това е бъдеще, но болката ми е, че от световния културен обмен и от развиващата се всестранно, негова среда, постепенно ще изчезне популярността на българския език и писменост, макар и използвани като диалект! Ще се прекъсне традицията светът да пише и говори на български език, както е било и преди време – с тракийския! Чистотата на писмеността и благозвучието на езика ни, естествено е доминирала в света на договорите и човешкото разбирателство, а опитите за елиминирането му са от скоро -  от преди десетилетия. На неговото място се появиха други езици, от по-ново историческо време. Напиращият да се наложи, днес - английски / американски език като международен, е израз на културната еволюция на тези, сравнително нови за света, народи. По-бързо мислещите и развиващи културата и технологиите си народи, днес се стремят да наложат своите езици. А, те са, все още, несъвършени, в сравнение с българския и неговата автентична неповторимост. Сравнени с него, дори днес – те, все още, като че ли, са в пелените, на своето развитие!

3.
Логични са обединенията, между движещите се с висока скорост, между бързащите и много бързащите, в развитието и иновациите си, държави. Така също, е естествено обвързването и между мудните, бавните, и пълзящите. 
Нелогично е, обаче, обединение, между крайностите – между бавните и бързите, а наличието на такова, говори за присъствието на други, не афиширани интереси. Те се налагат, обикновено, от бързащите и силните, заради постоянната нужда от енергия, в подкрепа за скоростта им. Красноречив пример, от съвременния свят, е участието на слаби и недостатъчно развити, а поради това и трудно сравними държави - в естествените съюзи на силните, и богатите. Разнопосочността на интересите и различните възможности на партньорите, говори, че и неразвитите, и бавно развиващите се, понякога имат, с какво да заинтересоват водещите, и да допринесат с участието си, за запазване на скоростта им, а в повечето случаи, и за нейното увеличаване. Днес, нашият коз е стратегическото геополитическо положение на територията ни в глобалния свят, избрана от предците ни. 
4.
Развитите промишлени държави изживяха периода на хармоничните си изобретения  и открития, и еволюираха към следващите нива – на технологичните общества. Не така стоят нещата с изоставащите или с много изоставащите, независимо неизбежното им съжителство с продукцията на високотехнологичните държави, която използват за кратко, тъй като се появяват нови, на още по-високи нива!  Цивилизационните парадокси са присъствали през цялото еволюционно развитие на човечеството и не са новост или рядкост за съвремието ни. Тяхното съотношение и съизмеримост показва стадиите им на промяна, а сроковете на ползване – тяхното изоставане и невидимо отдалечаване, което се разраства. И, ако в началото е било измервано с десетилетия - утре, ще се променени, в столетия! Пропастта, непрекъснато ще се разширява и то, към всички страни, независимо от откраднатото и политически непочтено, подкрепеното. Тя е видима и не зависи от обществените, и политическите отношения. Невъзможно е съжителство, между бързо и бавно развиващи се, ако няма, ярък и осъзнат от страните, интерес! Тогава, бързащите – задължително подкрепят охльовите, при строг регламент и стриктно изпълнение на договореностите, от страните. Сключват се взаимноизгодни сделки като бързо проспериращите икономики задължително предоставят привилегировани условия, на кретащите.
5.
Изпитвам плаха надежда, че Европа не е против нормализацията на отношенията й с Русия. Самата тя си е пречка, защото загуби и вече не притежава, и магнетичната позиция на високата си културна идентичност! Защото се превърна в очевиден носител на мудни и бавни темпове на икономическо развитие, несъответстващи на необходимостта от всеобхватност на страна, стремяща се към върховете на световната културна и политическа доминация. Необходимо е да се промени като осигури качество в развитието си, с всички общоприети средства и да реабилитира позициите си, ако може! Конфронтацията, между скоростите на цивилизационно развитие, трябва да се преодолее и, ако е възможно, да се изравнят. 
6.
Историята на човешкото развитие е пълна с примери на угаснали култури и изчезнали народи, на залези на империи, водили столетия света, но изостанали от скоростта на другите и деградирали, по-бързо и от тях! Промяната е необходима и за останалите, които се стремят да оцелеят, в това число, и на България! За всички са нужни високи скорости при създаването и експлоатацията на културната, образователната, и технологична енергия, за да създават повече, и по-качествена интелектуална. Тогава и мненията на политиците ще са тяхна, естествена, функция!
Оживяват бързо развиващите се, умират бавните и винаги ще бъде така, защото интелектуалната енергия, създадена от обществата, определя тяхното раждане, дългосрочността на властта над другите, както и естествената им смърт. Тази скорост, необходима за създаването и натрупването на интелектуална енергия, е безпощадно доминираща, както за отделните мислещи индивиди, така и за народите! За нея, трябва да се мисли като за огъня, а който не мисли – изгаря! Съществуването на човека е нейното отражение! мп   


Тагове:   съществуване,   НА,   скорости,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1398959
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930