Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2017 09:27 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 390 Дъждът продължава да вали
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 585 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.08.2018 22:31


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 390
Дъждът продължава да вали
image

Животът на човека изисква знания, знанията – ред, редът – морал, моралът – достойнство, а, той и те, не могат без разум! Заедно участват в творчеството, което ги остойностява, защото  всяко творчество се нуждае от оценка и сравнение с другите, и най-вече със себе си. Сравненията показват, вярно и точно, постиженията, ако има такива.
Творците, от наскоро отминалото време, не се сравняваха. С никого! Не им беше нужно.  Дори, по между си. Стремяха се, единствено, да усъвършенстват раболепието си, при контактите им с политическата власт! 

Днес е същото, нищо, че творците са други! 
И поколенията са други, с техните характеристики и възможности, и като че ли, само нищото - не се е променило!
Ограничителната политическа рамка, отново, ги души! 
Преди години, скопците получаваха, получават и днес, ордени и медали, материални блага и власт, а духовните - винаги, оставаха излишни. Няма, откъде и да се намерят, защото отдавна спряха да се раждат. Скопените, впрочем, продължават да се плодят, но се раждат, пак – скопци като тях!   Липсата, на право на сравнение, принизява творческите постижения до механични и формалистични, до дребнави инициативи. Спомням си за „върховете“ на архитектурното творчество, преди няколко десетилетия, когато за качество се смяташе отрязаният прав ъгъл, с което, сякаш, беше достигано пространствено съвършенство! Изумително, нали?!
И другите изкуства използваха гениални творчески хрумвания, всяко за себе си, обикновено като имитираха или откровено плагиатстваха, с кастрираното си творческо вдъхновение! Разцъфтя пропагандното творчество в музиката и писаното слово, особено ярко - в градоустройственото планиране, а уеднаквяването на градовете вървеше, заедно с уравниловката на творците! Все някой, би трябвало да помни и изкуството на плаката, което се дърпаше, упорито и опърничаво. 
Знаехте ли това, виждали ли сте го, мислили ли сте за тях? Познавате ли задължителния партиен избор или най-обикновения самоконтрол? 
Разцъфна посредственото политическо творчество на масите!  Но, нали, творчеството е индивидуален израз, изказ, енергия - на отделния творец? Достатъчно им беше, че се живееше в измислена, преиначена, профанизирана културна и творческа среда, независимо от фалшиво изгражданото самочувствие на скопените самодейци и тяхната, унизителна за всеки, лакейщина!  
Споделям тези мисли, защото и днес липсва промяна. Отново и навсякъде - насадено поведение, а появата на изключения показва, единствено, че политиката не може да убие творчеството на свободния дух, нито да отмени задължителното сравнение, нито необходимата творческа конкуренция. 
Днес, борбата в областта на културата е, отново - между лакеи! Не виждам творческите им постижения, но чувам словесните заклинания, с които се плюят и цапат, един-друг! Безспирно, шумно и арогантно – нали, само това умеят!
Дъждът заплющя.
Изглежда, магията на творчеството, никога не беше ги обладавала, а фалша и имитацията се бяха вкоренили в душите им! Другото, важното – остава за свободните!  Оялите се, неистово се борят, защото искат да властват и да живеят, както преди, а борбата им, не е творческа! И структурите на държавата ги подкрепят, подпомагат  дори, стимулират, тъй като, чрез свадите им, отклоняват, към правилно манипулираната посока, свободолюбивите мисли на обществото! 

О, Пепи  -  колко много бездарници! Бедните инсекти!  
А, виждаш ли, творци?   

мп




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1396006
Постинги: 1718
Коментари: 16
Гласове: 478
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930