Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2017 07:40 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 433 За бъдещето на властта 2
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 553 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08.2018 21:59


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 433
И още за бъдещето на властта на държавата 2

„Държавата е духовна идея, извън човешката воля и нейната свобода.“ – Георг В. Ф. Хегел / 1770 – 1831 /

 Сimage

                                                                                                                                      С. Дали
1.

Кой се страхува от властта на държавата?
Отговорът е  -  всеки.
Но, не сме дошли на този свят с него. Не бихме мислили, дори, не бихме подозирали, че ще изпитваме страх от властта, която доброволно и безстрашно  избираме днес, за да ни управлява, и защитава утре, но го има, и той се насажда от нея.

Всеки един и от нейните изпълнители се страхува. Страхува се, дори и този, който самоотвержено работи против народа си,  в полза на нейното просъществуване!
Страх, ако може да се нарече това чувство на самосъхранение, изпитват и тези, които не споделят партийните, икономическите, и най-вече, политическите, и властови интереси на временната власт.
Страхът съществува, защото държавната власт не цени различието и индивидуалността на човека, на знанията, и разума му. Цени уравниловката и посредствеността. Цени лакейщината и степените й! Това обстоятелство е учудващо, защото човечеството от хилядолетия се стреми да създаде, макар и не много ефикасно, и своите водачи, и най-подходяща среда за обитаване - опазвайки характеристиките, и качествата си.

Винаги съм се питал – какво би се получило, ако умните, работливите и находчивите не съществуваха или не помагаха на обществото да се развива?Отговорът изскача веднага – ще живеем като в днешните условия, в които неграмотни, мързеливи и крадливи са узурпирали властта над него. И това е проблем на света!

„Държавата,
твърди К. Маркс, е универсален продукт на борбата между класите.“
Не е прав и всеки трезвен гражданин може да установи това. Светът се управлява от несменяемата власт на тъпи и ограничени индивиди, които приличат на нормалните или умните, само, по външността си! От хилядолетия, връзки между тях, не съществуват. Дори, при наличието на класи.
Решенията, за промяна на ситуацията, са две – да станем като тях или да ги изметем от Земята натам, откъдето са дошли. Лошото е, че не знаем, накъде, а нямаме и възможност, нито средство, да направим това.
Остава, единственото – да станем тъпи като тях!
Но, нали, всичко се развива и променя, ще има и следващи стъпки?
Какво очакваме от утрешните дни?

„Винаги съм смятал, че не сме дошли на този свят, за да се опитваме да гадаем бъдещето. Призовани сме да го сътворим, но, за да постъпим правилно, трябва да предвиждаме, макар и малко… А, да предвиждаме, означава винаги да въздействаме, върху онова, което идва.“ – смята Дени дьо Ружмон.

Затова, трябва да се отрече, твърдо и решително, съществуващият модел на държавна власт, с неумиращите й интереси, и постепенно  да се търси алтернатива!

2.

От кого се страхува държавата? Изпитва ли страх и тя? Възможно ли е това, при цялата й мощ?
Най-много се страхува от неспособността си да се защити.
Страхува се от ума и разума на умните, от буйния нрав на будните и непокорните, от недоволството на подчинените й репресивни институции, но, още повече, се страхува от финансовата и военна олигархия, на която е подчинена! И от мафията, с която се е хванала под ръка, и крачи ли - крачи по широкия друм на пространството, и времето. Тук и на оня свят!
От тях могат да дойдат опасности, които изискват компромиси. Могат да се появят изневиделица и от вътре, и от вън, от всякъде, защото са непредвидими.

Изненада би могла да се появи и от неукротима амбиция, от жажда за власт – на близки, и чужди. 
Р
еално е и въвличането й във война, тъй като е генетично близка на сърцето и душата й! От войната, никой не може да я раздели. Има и опит - участва от столетия в перманентната, тиха и невидима война, срещу собствения си народ!

И днес, когато кажеш власт, разбираш - война, срещу теб и подобните ти, а като споменеш администрация, виждаш нейната полиция и армия!

3.
Какво би се получило –
Ако държавата бяхме ние? 
Всичко би се изменило
незабавно.“ -  отговаря Дени дьо Ружмон, / „ Бъдещето е наша работа“, прев. Л. Сталева /

Тогава, обществото само ще управлява, ще получава пряко резултатите от свършената работа, която законно ще е, само и единствено в негова полза, няма да се занимава с производство на оръжие и боеприпаси, няма да воюва, а ще се грижи пряко, и отговорно за мирното си развитие, за хармоничния си начин на живот, и за бъдещето си! Тогава, държавата и нейната изпълнителна, законодателна, и съдебна власт ще се превърнат в органи на „общност, основана от сбора от целите на отделни различни личности, с призвания, дарени от Бога“ – Дени дьо Ружмон.

4.
Големият недостатък на властта в демократичната държава е безотговорността – размитата и неясна отговорност, публична, обща, ненаказана като „неизвестния извършител“. От нея се раждат неизлечими и перманентни болести, за които няма лек, освен кардиналната промяна, на същността и формите й.
Заплашва ли, някой властта, в която и да е, демократична държава? Може би, по-правилно е да се попита – обича ли някой властта на държавата?

Обич проявяват, само тия, които зависят от нея и най-вече огромната й партийна администрация. Останалите – не изпитват чувства, освен апатия! Но, нали, те са я избрали, те я подкрепят и днес, защо псуват, и кълнат изпълнителите на решенията й?

Отговорът е лесен – властта, без основание, започва да се държи нагло и пренебрежително, малко, след като я изберат. Живее като паразит, благодарение на усилията на тези, които управлява.  Ръководи и напътства, въпреки, че не знае, как и какво трябва да върши, ограбва труда им, жертва живота им, а простотията й е вечна и е един от най-трайните й белези.
мп

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381039
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031