Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2017 06:43 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 444 Градът и архитектурата 1
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 500 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08.2018 19:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 444
Градът и архитектурата 1

 
image

1.
И аз като други установявам, че градът и неговата архитектура са единствените, свързани с  човешкото изкуство, които вдъхновяват и останалите творци?
Творците, от другите творчески професии, възпяват, рисуват, моделират, композират за нея и него.  Дори, ги правят по-живи чрез творчеството и живота си. Чрез тях се докосват, с тях живеят.

Няма друго изкуство, което да вдъхновява, толкова силно, палитрата на човешкото творчество и майсторите му!
Изглежда, само тя е рожба на ума и на разсъдъка. Останалите наподобяват, по един или друг начин живота, човека и природата..
Тя носи абсолютната абстракция!

2.
Художници я рисуват върху платната си, рисуват интериора и екстериора й. Скулптори ваят творби и увеличават с тях нейното пространствено изящество.
Поети и писатели, с гениалността си на творци като Гьоте, Юго и Балзак, ги обезсмъртяват. Описват града, улиците и площадите, архитектурата и пространствените й красоти, чара и привлекателността, шаренията и гмежта от хората, светлината и мрака на тишината, шума и ожесточението на ежедневието им. Композитори ги възпяват и обезсмъртяват, по своему, чувствайки ги живи! Правят това от душа и с любовта си славят творчеството на градостроители и архитекти, отдават почит към ума, разума и въображението. Почитат отговорността им!
Изкусни занаятчии усъвършенстват средата с майсторлъка си.

И всички творят с удоволствието на партньори в уникалния творчески синтез между изкуствата, защото ги обвързва общото – ума и въображението им на творци! Обединява ги архитектурата - най-силното човешко творческо изкушение, в което  „всичко е ред и красота, разкош и спокойствие“   според Бодлер, / „Покана за пътуване“.

3.
Замислям се  -  за търпимостта и дълговечността на архитектурата....
Стоически търпи жаркото слънце и студа на северния вятър, търпи мокрото, връхлитащо с пороя, търпи гаврата на дилетанти и неграмотността на политическата власт или комплекса на малоценност на драскача от улицата, и неговите знаци по лицето й, търпи - и шума от чалга в сърцето си!
Търпи грозното и красивото, привлича светлината, таи тъмнината, търпи хората, и буболечките.
Търпи и мълчи!
Търпи тъпи и неграмотни, умни и непохватни … угодливите!
Търпи.
Знаеш, нали?

 4.
Удивлява ме необятното въображение, гениалността и интелигентността на поредицата творци от миналото, и днес! Сякаш, нямат граници!
Чуваш музиката й – тиха и спокойна, достолепна и достойна, шумна и смела - тя носи ума, и лети с човешкия прогрес! Живее с него и го олицетворява!
Архитектурата е уникална част от човешкото познание - умопобъркваща професия, стига да си я разбрал и усвоил!
Чистосърдечно завиждам на успелите!
И й се покланям.
мп  




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380851
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031