Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2018 08:05 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 494 Днешна София 4
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 502 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08.2018 15:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 494
Днешна София 4

 image

 

Преди, близо двайсет години - за един национален градоустройствен конкурс, си позволих да изразя разбирането си за централната част на София, разширявайки обхвата на програмата му като демонстрирах плановите и пространствените й възможности. Предложих да се променят част от функциите на определени централни градски зони, които да спомогнат да се създаде структура, която да обвърже в единна пространствена пешеходна мрежа – археология, религия и минерални извори,  административни, транспортни, търговски, спортни и с културни функции сгради, заедно с тези - за отдих и развлечения. Осигурена бе автомобилна достъпност и паркиране.

Предложението ми, все още, носи своята иновативност, защото предлага създаване на структура, каквато градът, не притежава! Липсата й показва, само и единствено, ограничеността на градската функционалност, подобно … на ниското градоустройствено ниво на панелните жилищни комплекси! Изненадваща, и за мен, бе тази прилика! Общото се сдоби и заприлича на елементарността на единичното!

А, градът е благодатен за моделиране пространствен субект. Изглежда, не прилича на нищо, свързано с човека, нито с характера му, но това е измамно. Илюзията е реална. Приятен е за работа, стига културното ниво на властта, която го управлява, да е близко до твоето ниво на творец и до онова, което се стремиш да придадеш и на града. Разбрали това - и той, и тя ти съдействат, при постигане на търсените градоустройствени, културни, и социални цели. Заради тези си възможности, градоустройственото проектиране е изключително важно за живота на всички. То олицетворява интересите ни.

Градът е мястото за тяхната реализация, за която са нужни много знания и активно участие на обществото. Водещите му представители са гражданите-пешеходци, те са го създали и развили. Останалите му форми и задълженията към тях, са второстепенни или придобити услуги, затова задължение на градоустройственото проектиране е да удовлетвори първостепенните дейности и хармонично, следващите по значение.

Защо София не притежава пешеходна структура?! Нали, е била, доскоро, пешеходен град. Разбира се, съществуват, все пак и реализирани, три плахи опита на невзрачни, откъснати, една от друга, пешеходни зони – Витоша, началото на старата Пиротска и тази на циганския пазар. Но, примерите показват десетилетната й изостаналост и липсващите грижи за развитието й!

Прецизно проектирана, всяка пешеходна мрежа се слива и прелива в едно цяло със свободните площадни пространства, подчертавайки красотата на сгради и паметници. За съжаление, София не притежава, никаква. Като че ли е град за автомобили, а, не за хора!
Всяка структура се прелива и в пространствата на градските паркове, живее и поддържа тонуса си с многообразието на различните търговски улици. Градът ни притежава такива, но те са претъпкани от трамваи, коли, от ламаринена бутафория, от реклама и неподдържана архитектура, а на всичко отгоре и от разбита настилка. Това е среда, в която, напълно, отсъства синтеза с другите изкуства!

Коментарът ми приключи. Омръзна ми да обсъждам остарели виртуални идеи, които просто не стават, заради ограничеността на политическата власт.
Но, нещо  ме тегли и ми говори, че трябва да ви поканя на среща късно сред нощта, на пешеходната Витоша! Трябва да видите и почувствате постоянните среднощни запои, където, сред тишината на притихналия град, се вихри шумът на кръчмарска среда!

Защо управата, на столицата и на държавата, не обърнат внимание на това нарушение на законите на градската среда, на това своеволие - никой не би могъл да ви каже?! Но, гражданите знаят.
Там, градската власт е събрала - несъвместимостта на функцията обитаване с тази, на неконтролираното денонощно „развлечение“, а градът заприлича напълно на властта и опростя като нея! Заприлича на тия, заменили грижата за спокойствието на живущите, с печалбата на беззаконието! Може би, някъде по света - също съществуват подобни градове, в които са объркани или липсват добрите функционални елементи и практики?! Възможно е.
Затова, е важно високо да извикаме – София се нуждае от тяхната хармония, за да заприлича на нормален град!

Вярвам, убеден съм, че независимо от творческата немощ, на ангажираните от властта специалисти – рано или късно, ще дойдат можещи и знаещи, и те ще направят нужното, за да се откъсне градът от безличието си!
мп




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380203
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031