Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2018 11:49 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 497 Днешна София 7
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 732 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08.2018 08:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 497
Днешна София 7 

 image

 

Отдавна искам да коментирам качествата на зелената система на София, ако, изобщо, съществува такава. От  градоустройствена, а, не от дендрологична, гледна точка. Бихме могли да обсъдим проблемите и възможностите на града да преодолее липсата на система, разчитайки, само - на наследените, самоотглеждащи се градски паркове, подобни на гробищните!

Средата, сред която е създадена София, е уникална - закътано плодородно поле с река,  минерални извори  и  планини, отвсякъде! Невероятна среда, която задължава! Притежава градски паркове, но те са дребни елементи в мощната й структура. София се нуждае от пряка зелена връзка с планините, за да може постоянно да се снабдява с чист и здрав въздух! Невзискателността и слабото познаване на характеристиките на живия град, обаче, отдавна убиха тяхната поява!Какво трябва да се направи!?
Трябва да възродим идеите, на поколения наши и чужди архитекти, да създадем връзки между тях, които естествено да обединят града и природата в единна система!

Предлагам на Столична община два, нотариално заверени, проекта, които биха могли да осигурят на София, интелигентно екологично бъдеще :

1.

ПРОЕКТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЕКОЛОГИЧНИ ЗЕЛЕНИ ПОЯСИ …

Предлагам да бъдат създадени зелени екологични пояси, които да пресичат напречно и без урбанизирани прекъсвания Софийското поле - през незастроените, все още, части от него в посоката север-юг! Изграждането им трябва да се реализира преди и предотвратявайки, неминуемото им застрояване.
Предлагам нов проект - за създаване на линеарни зелени пояси, които да обединят екологичния потенциал на Витоша и Стара планина, а, съществуващите градски паркове да се използват, за осъществяване на връзки, доколкото са възможни, между отделните пояси в посока запад-изток, съвместно с бъдещето урбанистичното развитие на града и подкрепени от въздушните течения от Владая, и Банкя, от запад на изток.

Наскоро, разбрах за инициатива на Общинската власт да залеси „бреговете“ на околовръстните транспортни комуникационни трасета, което е великолепно и ще обогати предложението ми, родено преди десетилетия. 
Линеарните пояси ще разпространят в града и пролетните бурни ветрове, свличащи се по повърхността на земята от Витоша, и за кратко прелитащи през града.

Очаквам скорошното му реализиране, тъй като изпълнението трябва да изпревари тоталното застрояване, което екологично се подготвя да доубие неекологична София, ако, не се реализират поясите! Толкова. Детайли ще прибавя, след приемането на предложението от градските власти.
Проектът е уникален, навременен, необходим на града и ще предначертае бъдещето му!


Предлагам и инвестиционен проект, който несъмнено ще увеличи притегателната сила на София, ще разнообрази възприемането й, ще улесни взаимното проникване и сливане, между град и планини. Те са негови, нищо, че не ги използва! Проектът е формулиран накратко в заглавието и е пределно ясен -


2.

ПРОЕКТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ПАНОРАМНА ВЪЖЕНА КАБИНКОВА ЛИНИЯ, ОБЕДИНЯВАЩА ПРОСТРАНСТВЕНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ НА ГРАДА С ЕКОЛОГИЧНОТО, СОЦИАЛНО, РЕЛИГИОЗНО, КУЛТУРНО И СПОРТНО БОГАТСТВО НА ПЛАНИНИТЕ, РЕКА ИСКЪР И СЕЛИЩАТА, ОКОЛО ТЯХ.


image

 
Предлагам да бъде създадена панорамна въжена линия между града и планините Витоша, Стара планина, Люлин, Плана и Верила, с прилежащите им населени места и манастирите на Софийската Света гора, от север и юг.

Това е проект за блестящото бъдеще на София!

Проектът е свързан  с проекта за линеарните зелени пояси на София. Той ще обогати и обедини пространствената геометрия на града с естествената пластичност  на планините. Ще осигури петата фасада при възприемането му, а, заедно с ландшафта ще направи контакта, между тях  - лесен и атрактивен! Целогодишният достъп до планините и до безценното богатство на манастирите от Софийската Света гора е уникална културна възможност за града!

Изборът на трасетата е формалност, която трябва да се огледа внимателно и да се съгласува с обществото!  Прецизен трябва да е и изборът на качества на панорамната кабинкова въжена линия, обикаляща над съществуващия град. Проектът би могъл да използва  трасетата и на съществуващите, но морално остарели, въжени линии.

Трябва да помогнем на София, защото тя  жадува за пряк контакт с околните планини!мп




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381551
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031