Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2018 08:10 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 499 Днешна София 8
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 600 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.10.2018 14:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 499
Днешна София  8

 image

Locus standi

Трябваше да декларирам опорните точки, свързани с урбанизацията на Софийското поле, трябваше, може би, да започна с този текст, преди да разсъждавам по отделни градоустройствени аспекти на града. Поправям грешката си.

Споменах, че средата, сред която е възникнала София е уникална.
Какво й е уникалното?

Преди повече от 15 хиляди години, хора са урбанизирали тази котловина с плодородна земя, закътана от всички страни с планини. От север и изток, от Стара планина, от запад  -  Люлин, а от юг – Витоша. От там, в нея влизат и чистите води на река Искър,  която, скоро след това, поема успоредно на контура на старопланинската верига и излиза през Искърското дефиле към Дунав.
В средата на полето извират няколко десетки минерални извори, а това е истинско и невероятно богатство! В североизточния му край има и други, също ценни.
Котловината е обградена от планините - малки и големи, ниски и високи. Притежанието им е второто богатство!
Третото е нейното ситуиране! Полето е контактната зона, която обвързва, транспортно и икономически, изтока на света с европейския запад, севера с юга!
Четвъртото богатство е нейната история!
София е най-старата европейска столица  и един от най-старите нейни градове, появил се много преди Истанбул, Атина, Равена и Рим.

Петото богатство са хората и религиозната им търпимост!
Днес, разбрах, че призивите ми към властта са чути и прочетени. Президентът и министър-председателят ( 11 / 01 / 2018 г.) прокламираха написаните ми слова в прослава на уникалното религиозно съжителство в центъра на София, а градът и народът заслужават тази похвала!
Това са, разбира се, само някои от богатствата!


Знаем, че първата стъпка на човека тук, преди над 15 хиляди години, е Слатина.

След нея са изворите и лечебните води, открити от траки, българи и римляни, оставили и крепостта, града и амфитеатъра, и от всички  - дошли по-късно. Полето се пресича от реката и притоците й, но интересното е, че първите жители са се заселили край тях, а, не край бреговете на Искър, както предлагам това, да стане днес.
Първоначалното планово решение и отдалечеността от реката определят радиалната структура на днешния град, а, не  -  очакваната и по-оптимална линеарна урбанистична форма на развитие, по нейните брегове. Центърът е формиран, въз основа на римския период от съществуването му като, такива древни градове-столици  са единици. София е единствената в света, в която съществува архитектура от неолита, от ранното християнство, от сецесиона и социалистическия неокласицизъм.

Какво ще е бъдещето й, никой не знае!  
Това, не интересува обществото, а специалисти липсват. Малкото  -  имитират знания и умишлено го заблуждават.
мп  




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1398225
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930