Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2018 07:53 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 513 Териториалното планиране на България
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 586 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.01.2023 21:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 513
Проект за ново териториално-устройствено планиране на България и Балканите  / Провинции, градове  и агломерации 1 

image


Статията е от преди близо десет години. Беше публикувана в бюлетина на САБ „Български архитект“, макар и под друго заглавие. С нея предложих ново, по-съвременно решение на наскоро проектираната и приета, национална териториално-устройствена схема на Р България, която демонстрираше удивителна дисхармония с променените условия на съществуване, на управление и собственост,  наложени отскоро в страната, след като при проектирането й бяха използвани остарели градоустройствени принципи.

Преди да започнете да мислите и разсъждавате по сложните и комплексни проблеми, свързани с планирането на страната, моля, да прочетете градски  ескиз N 8. Бавно и внимателно. / п.п./

Решението ми беше новост, с която планирането на страната имаше възможност да постигне хармония с европейските изисквания, даже да ги надскочи! Нуждата, от съвременно териториално планиране на България, обаче,  прозвуча тогава, а беше чута, едва - в наши дни.
Публикувам отново статията, допълнена и редактирана, защото наскоро министър Н. обяви намеренията на МРРБ да започне проучвания за нова териториална устройствена схема на България.  Прочетох в интернет и „становище“ на икономист от Института по пазарна икономика / Я.А., изказано на 06.02.2018 г. по БНР /, който елементарно плагиатстваше, а това поведение ме обиди.
Парадоксално е състоянието на плагиата! 
Присвоява чужди мисли и ги изказва като свои, без да се интересува от авторството! Не се интересува от нищо по навик, тъй като, законът и етичните норми са непознати и не се ползват при възпитанието на децата, нито от семейството, нито от училището, да не говорим – от обществото! Затова и то възприема кражбата като естествена човешка дейност. За разлика от обикновените граждани, които биха могли спонтанно да достигнат до решение, открито от други, специалистът се интересува от всичко, свързано с разработваната от него тема. Може би, единствено в света – тук, у нас, сред социалистическата ни действителност не се зачита интелектуалната собственост!

Кражбата на ум е по-страшна от всяка друга, е написал Волтер, преди време / 1694 – 1778г./.
Очерня светлото и чисто лице на откривателя, омърсява интелектуалната среда на творците, защото сред тях са се настанили крадци на знания и ум, но не прави крадецът, нито по-умен, нито по-красив.

И днес проектът носи напълно различно мислене от традиционното, ползвано от специалистите в областта на териториалното планиране, икономиката и географията, а положителният му потенциал - ползи за балканските  страни - основно в областта на икономиката и пазарното им стопанство.
*
В този материал се стремя да посоча причините, условията и възможностите, които обуславят многостранните транснационални отношения между балканските държави за постигане на устойчиво развитие на съседните им територии и региони с многовековна обща история и отношения, които днес могат да се трансформират в обща полза за нас, живеещите тук и за всички европейски граждани.
Политическите и икономическите средства, които ЕС и ЕК предоставят чрез кохезионните и конвергенционните фондове не са нищо друго, освен възможности за постигане на цели – първо от ЕС, а след това от страните към които са насочени.

Географското разположение и условия, териториалната величина и общата ни история правят от региона удобен обект за изпълнение на тези кохезионни програми, чрез пълноценно междудържавно обвързване. Страните-донори очакват развитието на процесите така, както те ги виждат, познавайки приликите и разликите в културата, икономиката, историята, религията, морала на всички балкански народи.
А тези, които населяват региона
, същевременно са много различни по историческата си съдба, а различията изискват друга, по-внимателно подбрана посока на сближаване. Това развитие е с различни стъпки и етапи, в друго времево измерение, на отношения, на териториалните и пространствени граници. Съществуващата икономическа и технологична изостаналост на региона, по-точно на части от него, както многообразната етническа основа, а оттам  на бита, религията, морала и политиката, се нуждаят от равнопоставени отношения от страна на европейските държави.
Трябва да се потърсят възможности за създаване на общи транснационални територии, на които да се предостави статут на привилегировани зони. В своето бъдещо развитие те биха постигнали целите, които всички в Европа сме си поставили.

Ние сме в сърцето на зародиша на световната и европейската история, и култура. Тук е люлката на съвременната човешка цивилизация и това е исторически доказано.
Прибавете към тази основа отличния климат, запазената чиста природна среда, географското положение и лесната транспортна достъпност, многообразния етнически състав на населението, религията и верската търпимост, уникалният фолклор, обичаи и кухня, история и археология, минерални извори, гори, реки и морета, отдих, развлечение и спорт, прибавете сладостта на зеленчуците, а накрая и легендите за боговете, преди Христа! Какво ни говори това?!
Балканите са съвършения район за отдих и развлечение за цяла Европа, и света. Хората от запад ще избягат от дъжда и мъглата, за да отидат там, където местните играят най-демократичния народен танц – хорото. Там, с тях, да пият мелнишко или станимъшко вино. А тези от изток, ще видят и опознаят рожденните места на предците ни, на религията и обичаите.

Цената на богатствата, които регионът притежава е изключително висока. Тя е безценна. Подобно на нешлифованото камъче, за да се превърне в блестящ диамант, всички трябва да впрегнем усилията си и заедно с останалите европейските държави, да постигнем динамична устойчивост и по-висок уровен на живот. Еднаквият статут на живот и политическа стабилност ще осигурят на европееца спокойствие, и удоволствие, а Балканите ще се утвърдят като рекреационната зона на Европа и света. Тя изисква оптимално висока степен на комфорт, условия и услуга. Трябва да постигнем тези нива, да ги поддържаме и отстояваме!
Моля, прочетете и ескиз N8. Следват останалите части от статията …
мп



Тагове:   планиране,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380837
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031