Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2018 00:07 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 519 Тънък лед 1
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 562 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.08.2023 17:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 519       
Тънък лед   1
Аналитичен поглед към предателството и залавянето на Апостола

image

1.

По тази болезнена тема разсъждавам от десетилетия, чета и прелиствам написаното, но за пръв път си позволявам да напиша своето становище. Изказвал съм го гласно и открито, знае се, но - написаното остава. Не харесвам позициите на автори, криещи мислите и знанията си от страх, които, за да оживеят, се приспособяват, променяйки истината. Жалко, за пропиления им живот.
Като възрастен и като човек, живял около десетина години в Ловеч, макар и като дете, имам свой поглед и позиция по отношение на дълго коментираното предателство, залавяне и насилствена смърт на Васил Левски. Ангажираността ми към темата, разбира се, не е случайна – има ли българин, който не се вълнува от този трагичен момент от националната история, от времето, когато Апостолът подготвя народа сам да се освободи, а съществуват и условия за това!?

 

Отмина поредната Коледа, когато всички си спомняме за родените и възкръснали. Затова, по-късно публикувам и този материал. С него се прекланям пред подвига на човека, роден, преди малко повече от сто и осемдесет години, пожертвал живота си и възкръснал!
Единственият възкръснал българин!

 

2.
Всичко писано и говорено, изказано и неизказано, мислено или не е в омагьосаната среда на човешкото битие - пълно с лъжи, клюки и обвинения, свързано с ежедневния живот, с любовта и омразата, с тънките сметки, с погледа, макар и тайно отправен към бъдещето, с умишленото злепоставяне и умишлените изгоди за всеки участник в тази национална драма, с измамата, която виси като хомот на шията ни и не ни позволява да се изправим като достойни хора, а продължаваме да живеем като народ, белязан с печата на предателството!  
Без да знаем, че вината е подло и користно създадена, и ни е вменена!

 

Предателството е драма на зависимия!
То обслужва интересите на ментора, а драмата остава за предадения и .. за предателя!

 

Искам категорично да заявя, сто четиридесет и пет години по-късно, че Българското революционно движение е овладяно и смазано в неговия зародиш от заинтересованите, а пълната информация за това престъпление срещу народа ни се намира в турски и руски архиви!
За поробителите няма да говоря, те са имали правото да се защитават. Какво е участието на  руснаците, обаче, какви са те в тази наша драма не знаем? Ако са приятели, каквито искат да бъдем – трябва да ни ги върнат, за да узнаем истината и да определим поведението си към тях!
Още утре!
Знам, обаче, че това са празни надежди.
Като обикновени завоеватели те събират всичко от и за България от столетия, за да я притежават, както искат - за хилядолетия! Искат я, не само в мечтите си.

Заради това - приятелство не може да има, докато не върнат заграбените архиви и не променят поведението си!
Очевидно - то, все още, е препълнено с морална непочтеност, с измама и подозрителност, с недоверие и неискреност, защото е подчинено на техния незадоволен и недостоен стремеж към притежание на чуждото, подкрепен от болестта на маниакалната зависимост и робската безчувственост, обхванала предателите на нашия род и Родина! Няма да има приятелски отношения, докато съществуват тези – на завоевател и жертва!

 

Руската империя настойчиво се стреми да притежава историята и земята ни, независимо, че българите не си позволяват близост с коварството и подлостта на завоевателя!
Историята показва народа ни като най-стария на Земята. Извоювал е правата на господарски народ, не заради дълговечността си, а защото се е родил, преди всички други, защото е вложил семката и разпространил духа си, за да живеят и те! Руснаците  отлично знаят това, защото основателите на тяхната държава и нейни първи владетели са българи, умишлено припознати от тях като наши далечни „родственици“ от Поволжието! Попитайте ги, но едва ли, ще ви отговорят, защото се срамуват и крият произхода на рождението си, крият и списъка с реда на основателите, на строителите и първите си царе, защото са се появили твърде късно и носят други черти, и характер! Крият произхода и гените си.
Народът ни е наследник на древните балкански племена и като такъв се е появил преди всички живи днес. И независимо от историческите премеждия – все още, носи техните гени! За жалост и за него се оказа невъзможно да се опази от болестта на предателството, защото и той търпи преображения, и сред него живеят червеи!

3.
Считам, че Русия и нейната агентура на Балканите, по-специално на територията на поробена България, стои изцяло зад организацията на предателството, залавянето и обесването на Левски! За това красноречиво свидетелства поведението на всички участници  - започвайки с резидента Игнатиев и шпионите му, членовете на фамилията на поп Лукан Лилов, синовете Христо, Марин и  Илия, на Величка поп Луканова–Хашнова, на Тодор Луканов от Плевен, заедно с внуците им и всички други, около тях като Анастас поп Хинов, Димитър Пъшков, Иван Драсов, както и някои други членове на Централния комитет на Вътрешната Революционна организация, и БРЦК.
Заедно с тях са и останалите от авангардния български отряд на руската шпионска мрежа, начело с Любен Каравелов и протежето му Димитър Общи! Общи - на кого, за кого, замисляли ли сте се?
Qui bono? В чия полза?

На България или Русия?

 

Само предателят заменя достойнството си за пари и привилегии! С тях, безуспешно, се мъчи да се изправи и да стане човек!

 

4.
Не съм историк, но съм закърмен с историята на българите и България. От дете чета, сравнявам и разсъждавам над оплетените плетеници и измислици на наши, и руски историци, които манипулират българската история, само, за да удовлетворяват политическите интереси на руския империализъм от близо две столетия! 
Тези им действия обиждат достойнството ми на човек!
Огорчението ми ме принуждава да изпитвам подозрение към всяко тяхно действие, независимо етническите ми симпатии! Независимо, че ползват езика и религията ни! 
Длъжни сме да знаем истината!

 

5.
Очевидно Общи, Димитър Общи съзнателно не се е подчинил на решенията на Левски и ВРО, и инициира кражбата на Арабаконак, за да предизвиква ситуация, в която или след която да бъде заловен, … и да разкаже всичко, което знае, викайки, сякаш, не се е клел –
кой е Левски,
каква организация е създал,
какви са целите й,
каква е структурата й,
кои са членовете й,
та и глухите, и слепите в Турция да чуят, да видят и разберат, а Русия да покаже, че се грижи за сигурността и целостта на Турската империя! Нищо, че е водила десет завоевателни войни срещу й до този момент!
Дали, е сторено нарочно, умишлено, не е нужно и да се питам - то е видно!? Сценарият за неговото участие е предварително създаден и той неотклонно го следва, надявайки се като всеки предател - да услужи, да спечели, но и .. да оживее!

 

6.
Трябва да се замислим – кой има полза от оповестяването,
кой има полза от залавянето и дискредитирането на водача,
кой има полза от разкритията и унищожението в зародиш - на самостоятелността на национално-освободителното ни движение?!
Кой и какъв е Любен Каравелов,
каква и колко силна е обвързаността му с политиката на Русия на Балканите, в Сърбия и България, а на „безсребърния“ му брат Петко?!
Кой е Димитър Общи,
откъде идва, от кой ръкав на подлостта изниква,
колко е близък на Каравелов, че той, така настоятелно го налага на Левски, за пръв помощник?
С какво да му помага?

Защо Левски страни от него и не му се доверява?
Аз знам, а вие?

 

Нужно е било да научи, да узнае всичко за Организацията и нейният водач, за да го изпее, комуто, и когато трябва. За да ги предаде, в чужда и своя полза!

 

7.

 

Кой друг, освен Високата порта, има интерес към събитията по българските земи?  
Отговорът е един и отчетливо ясен – Русия, и царското й правителство!
Какви са интересите й?

 

Няколко години, след Руско-турската война панслависта Иван Аксаков пише знаменателните думи – „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави, не трябва да имат, нищо свое! Те трябва да бъдат притежание на русите или по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!“

 

Представяте ли си - руският crocodile иска да ни погълне?
Но, защо?

Да не би да сме ги нападали, да не би да не сме им дали с любов, с вяра и с надежда -  земя, букви и писмо, религията си, дори?!
Да не би, някой друг да е създал и съградил държавата им?!
Та, нали, ако не бяхме ние, българите от Балкана – те, все още, щяха да живеят в землянки, щяха да мучат, вместо да говорят на най-стария от живите езици на земята!

 

Още от времето на Петър I Велики и Екатерина II Велика, великите царе и великата руска дипломация са обзети и заслепени от велика неблагодарност и измислят велика химера - Велика Русия е пряк наследник на … Византия! Неблагодарността рядко живее сама, обикновено ражда и завист, и омраза.
В случая – разпалва политическите интереси, които искат да скрият нежеланите факти. Нужна им е тази, исторически недоказуема манипулация, за да възвеличат и преекспонират своето участие при създаване на човешката история, мамейки света и най-вече себе си! Необходима им е, за да имат причина и предизвикателство да си „възвърнат“-  измисленото притежание!
Нищо, че не са съществували, когато се ражда българският етнос!
Като ген, дори!

 

Представяте ли си размерите на присвояването, на кражбата, на лъжата, упоритостта на замисъла? Столетия преследвана цел - да овладееш белязаната територия, да присвоиш архивите й, „удостоверяващи“ и твоя живот там, по тези бленувани земи?! „Нейните“ бленувани земи!
Не ме учудва обхвата, нито упоритостта при преследване на химерата, нито коварството на последователността, защото знам, че егото на всеки завоевател страда, когато не успява да задоволи интересите си! Затова променят, измислят и преиначават историите на различните участници, подчинявайки ги на своите цели!
Тази е причината, никой в Русия да не „помни“ и да не иска да помни българските религиозни, културни и държавнически влияния, власт и контакти, роднински връзки и помощ за обединяващата се тогава Киевска Рус – преди хиляда години, а и през столетията, след това! Никой не иска и да знае, че част от земята, върху която съществуват днес, е била на предците ни!
Искат да забравят този миг от историята си!
Подобно на историята на зачеването и рождението си!
Искат да я изтръгнат, веднъж завинаги, но, как се убива история, дори, те - майсторите, не знаят! Впрочем, всяка тяхна реакция е израз на злопаметност и малоценност, спрямо нас! Тя ги разяжда, без да могат да я изличат от националното си съзнание, тъй като е – отдавна, приключило минало!
Историята е по-силна и устойчива, и от най-великите руски сатрапи!

 

Триста години руската дипломация усърдно и настоятелно преследва реализацията на тези болни, безочливи, безпочвени и маниакални амбиции. Отговор на въпроса, защо - е и за децата, и за историците ясен.
Защото, присвоявайки територията на България и архивите й Руската империя с основание ще наследи и придобие, ще обсеби и присвои нейното културно, и религиозно наследство, спокойно осъществявайки завоевателната си химера! Ще присвои и ще притежава, и Светите Седмочисленици, създатели на азбуката, и правото над словото ни, ще присвои светците на православната ни религия и духа им, ще бъде първата и единствената велика цивилизация, след и заедно с последната световна културна империя  -  Византийската! Ще задоволи дребнавото си его, непривично за огромна и велика страна. Ще победи и отстрани липсата си на самочувствие, спрямо нас, съпътстващо неоснователните й претенции за православен, културен и политически водач!
За наша сметка - приобщавайки ни!

Нищо, че такава империя не е съществувала!
Знаем, че определението е измислено и неточно! Предложено е от немския историк Енгел в края на по-миналия век, по подобие на определението за Рим и империята му. Сравнението е неподходящо, защото т.н. византийска империя - е тракийска. Тракийски е народът, населявал земите й, както и някои от великите й императори!

Но руските историци не са длъжни да знаят това  - достатъчно е било, че са удовлетворили жаждата и интересите на царе, и царедворци да станат велики, злонамерено заграбвайки чужда земя, история и култура! Не по-маловажно е и другото им велико откритие, доказващо, че като народ, те първи са се родили на Земята и всичко на нея е тяхна интелектуална, и материална собственост!

 

8.
Столетия руската империя се стреми да завоюва българските земи, за да се сдобие  с Босфора и Дарданелите, а след това – и с възможността за пряко политическо, икономическо и културно влияние над черноморските, и средиземноморски страни и народи, след като и Черно море придобие качествата на вътрешно!
Територията и населението около Балкана са необходими на тези, още живи, безумни идеи на руския феодален анахронизъм, който не отчита, че светът е друг и технологично по-различен от тоя, в който той, все още, живее!
Живеят в отминал свят и не разбират, че съвременната геополитическа среда, коренно се отличава от тази на миналото време, че изисква по-скоростно иновативно технологично развитие и все по-малко трудно контролируема земя! Дори, тя да носи безценните стратегически качества на Балканския полуостров - държащ в ръцете си политическия статус на Европа и света, още от времето на раждането му!

 

И днес, руският егоцентризъм няма покой, защото усеща и разбира, че светът знае за приноса на стария балкански народ към техния, че -  именно, той е създал и оформил, и държавата, и религията, и културата им като е използвал своята, родена хилядолетия преди, помогнал им е и те да проходят прави!
А днес продължават да са обидени, че предците ни са извършили израждането им и се опитват да скрият това, крадейки архиви, обсебвайки земята и самостоятелността ни!

Но светът знае!

 

9.
Три столетия Русия успешно залага и разчита на други нечистоплътни политически, и религиозни играчи от балканската сцена – Сърбия и Гърция. Използвала ги е, използва ги, насъсква ги и днес, злонамерено срещу нас, но винаги е „обичала, и обича“ повече българите, и България - с любовта на еготеизма, заради териториалната и духовната ни близост с Византия!

 

И ние, изпитваме приятелски чувства към нея, но не и към коварството, и подлостта й! Чак, след изявата им, някои българи откриват смисъла на понятията род и Родина! Чак тогава - изненадани разбират, че „извън понятието България няма морал“!
Дори и децата ни знаят, че пътищата към приятелството са известни, и търсещите, нямат нужда да се лутат, за да ги открият!

 

Интуитивно и неукрепналата българска държава усеща нечистоплътието,  рано разбира коварството и се стреми да опази самостоятелността си като, скоро след Освобождението, скъсва дипломатическите си отношения с “освободителката”.
Защо?
Кой й позволява?!
Нали, жертвите са умножени по десет от пропагандата и манипулацията й, започваща облъчването си, още от най-ранната ни възраст!
Има ли българин, който би могъл да се реваншира, пред себе си и народа, за безбройните си компромиси служили на тази парадоксална кауза?
Кой днес споменава жертвите?
Има ли такива?

Активната руската дипломация на Балканите на резидента Игнатиев и агентурната й мрежа държат здраво политическите движения, чети, легии и прочее, на събудилите се народи, омайват ги, ръководят и санкционират, коварно помагайки на турската власт, заедно с богатите българи-търговци, на които осигуряват тлъсти поръчки във всички възможни насоки, около завоевателните си войни и освободителни процеси.

 

10.
Не успяват да манипулират, обаче, гениалните ни водачи и един след друг ги избиват - и  х. Димитър, и Караджата, Левски и Ботев, и Стоян войвода от Кресна, и Стамболов, и Димитър Петков-Свирчо, и кой ли, още не!
Докато предателите безсрамно тържествуват, продължавайки недостойната си дейност и живот, облагодетелствани от облагите на властта и „всенародната почит“! Закономерно се появява въпросът, кои са истинските представители на народа – Левски, търговците или някои други, също зависими лидери като Хитов, Каравелов и Бенковски?

 

Отговорът е един – истинските, чиято памет се почита и днес от народа, а не от зависимостите на временната власт!

 

През този период Русия подпомага турската администрация в борбите й срещу  събудилото се българско население и това е доказано от документите. Знаем за целенасоченото  умъртвяване на зародишите на освободителните ни борби, на Втората легия, на борбите за самостоятелна църква!

 

Липсва информация - с какво и дали, Л. Каравелов е участвал и до колко е ръководил процесите, но логиката ни налага да се интересуваме – откога и как ги е напътствал, как ги е управлявал, с какви средства е издавал вестник „Независимост”, как е придобил влияние, как е направлявал национално-освободителното движение отвън, как е повлиял, дори, на безукорния му и мнителен водач? 
Днес поведението му е ясно – то е в услуга на чужди нам интереси!
Задължени сме и да знаем, защо Л. Каравелов, пръв писмено, заклеймява поп Кръстьо като предател?
Защо бърза да го оцапа, без доказателства?
Или може би, знае факти, неизвестни за други, или за да скрие истинските предатели  – себе си, общият на всички Общи, фамилиите Луканови и приятели, и останалите – заедно, подчинени на руската зависимост!
Трябва да помислим и над ненавременното нареждане в писмото му до Левски, за вдигане на въстание, на което Апостолът отказва, защото подготовката, все още, не е завършена! От него става ясно, че Л. Каравелов следва чужди заповеди, координирани с чуждите интереси. 
Необяснимо е поведението на предателя!
Възможно ли е да се откажеш от родителите си, от рода и земята, които са те закърмели и направили човек?! Очевидно е, че не са успели - липсва човешкият морал!

 

Не само, заради предателството, написах този текст, то и днес боли. Постарах се накратко да спомена част от всичко, което добронамерено сме дали на руснаците, а прочелите го – сами да направят изводите си.
Какво са ни дали те, е редно - те да си кажат!

 

„Хората, не само са склонни да забравят благодеянията и обидите, но, дори, да намразват тези, на които са задължени и да престанат да мразят онези, които са ги оскърбили. Всяко старание да се отплатят за доброто или за злото им се струва робуване, което неохотно понасят.“ – пише Франсоа дьо Ларошфуко.

11.
Откъде изникна, от къде се появи тази исторически важна и немалка сума, скрита в дувара на семейния имот на председателя на Вътрешно революционната организация  Марин поп Луканов?
Защо ни се откри след цяло столетие?
Кой е скрил парите?
Кога ги е скрил?
Защо не са скрити заедно с комитетските пари?

Кой ги е изоставил?
Знае ли, някой?      

Продължението – в следващия ескиз …
мп



Тагове:   Левски,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380456
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031