Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2018 07:55 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 530 Балкански нрави 2
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 470 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.06.2023 08:23


Следва от ескиз N 529
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 530   
Балкански нрави 2 

 

 image  Караново, България

 

След войните при разпада на изкуствено създадената държава на „южните славяни“, бях в Белград.
Е, Миша, ще се обединим ли сега? – ме попита един белградски интелектуалец. За мен, отговорът бе лесен – не! 
Но го премълчах.
Обърнете се към Великите сили и се разберете, му казах уверен, че те и русите не биха допуснали това, което го бяха изпуснали преди столетие.

Търсиха да се закачат, отново към по-силен и устойчив партньор, доказал своята жизненост, но на нас не ни е необходимо лицемерието и моралната им нечистоплътност! Не ни е нужен и постоянно съществуващият им комплекс за малоценност, толкова скрит и потискан, за да се не види и почувства. А, той крещи чрез действията им, в душите им, несъзнателно обиден!

 

Преди 30-тина години бях служебно в Москва. Трябваше да видим и да се запознаем с мащабното строителство и организация, на наскоро провелите се Олимпийски игри. Предстоеше ни подобна работа у нас за кандидатурата на София за зимните олимпийски игри през 92-ра година.
Сутринта на другия ден след пристигането ни чакаха коли, които да ни отведат до комплекса „Крилатско”. Качих се в колата, а до мен се настани, малко по-млад колега-инженер, конструктор на уникалната сграда с вантова конструкция.
И изведнъж, след като сме се представили, един на друг –
Е, колега, какви са Кирил и Методий – гърци или българи?
Болен, много болен въпрос, но не за нас, защото ние знаем, сигурни и убедени. Болен беше за руснаците, болен продължава да бъде и днес.
Отговорът ми бе мълниеносен и твърд.

Ако Светите братя са гърци – то, ние и вие пишем на гръцки.
Ако са българи – вие пишете на български, но, ако питате за моето мнение -
 то, смятам, че Кирил и Методий са културни агенти на византийския император, представители на ортодоксалното християнство и са изпратени на “фронтовата” линия с католицизма, за да спрат навлизането му на изток! Кратко и ясно.
Въпросът беше изненадващ!
Половин хилядолетие, че и повече -  той виси, рее се из въздуха и всеки го интерпретира в свой интерес, представяйки се за най-умния, за първия, за благодетеля, а ние блеем!
Не защитаваме своето!

Трябва,  в интерес на истината, да се каже, че руснаците създават правописа,  по заповед на Петър Велики, но основата е българска -  на св. Климент.
За незнаещите, ако има такива, ще спомена, че първата гръцка азбука е създадена въз основа на азбуката на финикийците, и те -  траки като нас, и те -  балкански траки.

Десетилетие по-късно, разговорът в колата, бе интерпретиран от услужливата българска преса. С големи заглавия, с изказвания на псевдо-историци, така обилно наводнили с разсъжденията си, измислената и подменена от чужди, българска история.
мп



Тагове:   нрави,   Балкански,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1400887
Постинги: 1722
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930