Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2018 06:24 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 570 ТОРТАТА или още към ескиз 518
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 990 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.08.2018 22:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 570
ТОРТАТА
Или моят аналитичен поглед към виртуалното настояще и бъдеще -
още към ескиз 518 

image

  

Милиони жадни погледи се бяха вперили в тортата. Всеки иска да отскубне и да грабне по-голямо парче, за да стане по-силен и по-велик от другите.
Очевидно, днешният ден ще остане в историята на човешкото общество, заради промяната, която щеше да му донесе. Затова, всеки се беше втренчил в нея, подобно на старците на Рубенс, жадно поглъщащи пищните форми на Венера. Искаше да открадне, за себе си, най-голямото, сладко и ароматно парче. Преди другите, преди всички, стига да му бъде позволено.
Майсторите, обаче, допускаха жадните за слава и богатство, един по един и ги гледаха в ръцете, манипулираха съзнанието и разума им, за общото добро. Нищо, че някои успяваха, но те си ги знаеха, бяха  крадливи от малки.
Днешният ден носеше промяна и всички я очакваха.

1.
Европейската среща в София бе знаменателна за България!
Знаменателна ще се окаже и за бъдещото политическо развитие на Балканите, и за икономиката на всички останали, защото, извън политическата програма, бяха приети важни, дълго пренебрегвани икономически проекти, касаещи връзките между Европа, Близкия и Далечния изток.

В София бе възродена прастарата идея, спомогнала за развитието на човека от древността, необходима му и днес! Европейският Съюз тихо възроди коридор N8!

2.
След близо столетие, от утре ще се правят опити европейците да тръгнат, отново, по следите на аргонавтите като възродят древните икономически търговски пътища. Ще свържат и Черно море с  Адриатика, приобщавайки териториите си, по-близо до териториите на кавказките републики, Русия и Украйна, до Далечния Изток, откривайки, отново, богатите възможности на черноморската и каспийска акватории, и тези на Средиземноморието.
На втори план, като че ли, оставаха сухоземните контакти на Европа с близкоизточните държави, през Турция и Гърция. По този начин беше потвърдена стратегията и ангажираността на ЕС към тях!
Съществена роля бе отредена на България!
Заради нея, на ЕС, изведнъж, му „потрябваха“ Западни Балкани, а, избраната отдавна, страна-посредник - България, предложи да се възроди изоставеното „старо“, но умно решение на трасето на коридор N8 и проекта АМВО - през нея, Македония и Албания, заменяйки, доминираното от Сърбия и Гърция, съвместно с Великобритания и Русия, трасе, между Солун и Белград. То, дълго обогатяваше тези страни, ощетявайки ни!
С новата линеарна инфраструктурна стратегия възможностите на каспийската, черноморската и адриатическата акватории се обединяваха с инфраструктурата на Европейския Съюз. Така, той щеше успешно да ги приобщи - лесно и бързо, щеше да управлява, оптимално прецизно, контактите и инвестициите от далекоизточните страни, както и бъдещите им проекти, щеше да контролира политическите и икономическите си отношения с Турция, щеше да гарантира и коригира икономическата си подкрепа за Руската федерация - чрез България, чието стратегическо местоположение, сервилност, и политическа мимикрия, отново, бяха актуални!

3.
Подкрепям решението на ЕС. 
Оценявам високата му стойност за бъдещето на Балканите, където, най-накрая, след сто и кусур години, нещата биха могли да дойдат на естественото си място, без да се пренебрегват правата на другите.
Не съм изненадан и от поведението на Германия, Франция, Австрия, и Италия, защото, на стремящия се към устойчиво развитие европейски континент и на народите му, са необходими, и други търговски пътища, които могат да повторят или имитират, използваните преди столетия, а, дори, и преди хилядолетия – все преки търговски пътища, и контакти!
Решението показва интерес към оптимизиране на  трасетата, които щяха да обогатят, дори, новите североизточни опити при търсенето на измислени търговски пътища за т.н. Път на коприната.

4. 
С малко, ще преработя проектите си за бъдещото планово, териториално и пространствено устройство на България, и Балканите. Ще трансформирам, с много малко, неговата пространствена геометрия и ще предложа създаването на нов инфраструктурен, икономически, и урбанистичен, планов, и пространствен гръбнак на територията на България в посоката изток-запад, а, не на северозапад, който ще включва, основно, богатствата на предложения европейски регион „Тракия“.
Искам да създам модел, чието начало ще започне далеко на изток, от Бургас и Варна, вместо от Истанбул и Одрин, и Близкия Изток, който ще обвърже, на българска територия, перспективите на агломерациите Варна – Бургас, на Хасково, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик, ще обхване мощта на милионна София, а всички те, заедно с Кюстендил, Дупница и Благоевград, ще обсебят, и подчинят икономиката, и богатствата на цяла  югозападна България, и ще достигнат до контактите на запад – с Македония и Албания, достигайки бреговете на Адриатика, а като урбанистичната структура ще хармонизират транспортните и енергийни коридори с подходящите географски дадености.
Така, европейският регион „Тракия“ би могъл да се превърне в незаобиколимо функционално решение и урбанистичен фактор, тъй като, жизнеността, и динамиката му на развитие, ще е изключителна!
Наличието на самостоятелните Косово, Черна гора и Хърватска, без тежестите на Сърбия и Гърция, ще облекчи достъпа до адриатическите, и средиземноморските пристанища на Италия,  Франция и Испания, както и до тези - на северноафриканския бряг, а и до трансалпийските транспортни връзки на север, с Австрия и Германия.
Ако се прибавят и възможностите на водния път по реките Дунав, Майн и Рейн, както предлагах, преди време, ще се получи изключително насищане с инфраструктура на богатите и осигурени, и без това, централни, и западноевропейски територии. Търговските потоци ще заобиколят и ще преодолеят зависимостта си от тапите при Проливите, владени от Турция. 
Налага се да разчитаме на амбициите на балканските страни-кандидати, да се организират бързо и успешно, а пред-присъединителните фондове да заработят паралелно, и целенасочено, в близко време.

5.
С времето, към основния планов и пространствен балкански гръбнак щяха да се закачат икономиките, и на други заинтересовани страни. Той щеше да гарантира ускоряване и на тяхното развитие. Територията, неминуемо ще се урбанизира като в нея ще намери реален смисъл всичко от палитрата на човешкия живот, с неговата уседналост и хармония!
От особено значение ще продължи да е и връзката с Турция, защото тя увеличава силата, тежестта и многообразието на сухоземните контакти от югоизток, разнообразявайки, и разстоянията, и формите им. Останалите балкански и други икономики ще се включат, и задействат, когато могат, и ако имат сили за това, защото западноевропейските страни, членки на Европейският Съюз, вероятно, ще наблегнат на своите икономически, и трудови интереси, а, след това ще помагат на останалите.

6.
Интерес предизвиква и кооперирането на усилията на трите страни, през чиито територии ще премине сухоземният път на инфраструктурното трасе – България, Македония и Албания, ако гледаме географската карта, от изток на запад. Интензивността на икономическите и технологични контакти, между тях ще овладее, и заличи, съществуващото днес, етническо напрежение, ще предизвика решения, чужди на политиката, и религията. Не е необходимо, дори, разбирателството да се прероди отново – положителното развитие на икономическите интереси ще осигури предвидимост и спокойствие.
Техният баланс би могъл да предизвика появата и на процеси на първоначалната урбанизация, което ще благоприятства бъдещото им развитие, в рамките на политическия и икономически съюз. Ще спомогне и за популяризиране на вярната история на Европа, и нейната култура, зачената по тези земи!  

7.
Политиката на Великобритания, от началото на миналия век, изключваше България от естествената й, но и завоювана закономерно доминираща роля на полуострова, след разпада на Османската империя, а вмешателството й, и това на Русия, грозно ограбиха части от южните, западните и североизточните ни територии, непочтено включвайки ги към страни, в които, никога не са живели други етноси, освен българския. Тези присвоени територии ощетиха България и увеличаваха площта на Гърция, Сърбия и Румъния, но бяха икономически изоставени цяло столетие от „новите“ им правителства, които и до днес чувстват тази земя за чужда, и временно присвоена!
Предполагам, че след излизането на Англия от ЕС, водещите икономически страни Германия, Франция, Италия и страните от Централна Европа, ще успеят да усъвършенстват инфраструктурата на континенталната си зона, чрез политически ходове и проекти, дори, да не съвпадат с написаното в статията ми, използвайки трасетата на търговските пътища, съществували преди! Те ще активират икономическите и финансови отношения, ще обогатят процесите на конвергенция в Съюза с многообразието на своята култура. Очаквам и администрацията на ръководните европейски структури, най-сетне, да престане да пренебрегва културата, а да се стреми чрез нея да заздрави, дори, философското съдържание на ЕС, защото, както се знае - единствено тя, оставя отпечатък в световната история!

8.
Мощта в развитието на европейския регион „Тракия“, легнал върху част от българската територия, ще абсорбира и подчини икономическите възможности, и на териториите около Беломорието, използвайки капацитета им в полза на сухоземните връзки с дунавските пристанища. Основните товари ще потекат от изток - към Бургас и Варна, а от запад – чрез всички пристанища на Адриатика.
През годините отпадаха различни проекти, свързани с пазарите на Балканите, които залиняваха или изчезваха, само, заради липсата на съгласие от ЕС и залагане на проекти, обслужващи съседните страни. Резултатът е видим, те се скапаха, защото не бяха оптимални! Връзките от Солун, през Скопие и Белград, ще продължат да действат, но постепенно ще придобият, подчертано местен характер, защото са по-скъпи, прекомерно дълги и неефективни. Ще продължат да действат и морските контакти между Игуменица, и Бриндизи, но при силно намалени потоци.
Икономическите контакти юг-север и днес са тежки и се прекъсват, предимно от трудно преодолимите географски фактори, което ще ги затруднява и в бъдеще, но ще се подчиняват на разнообразието, и потенциала на връзката Дунав – Майн – Рейн, която, естествено, се клонира в контакт между Черно, Бяло и Северно море.
Изграждането на „ребрата“, закачени на транснационалния икономически гръбнак като връзките с Русия и Украйна, с Турция, контактите с Гърция, а на север със Сърбия, Унгария и Румъния, ще са технически и икономически проблем за всяка страна, поотделно. Те са желани, тъй като ще подчертаят глобалния характер на трасето и важността му за ЕС, а и за страните от изток. И оста Изток – Запад ще се активира, ако контактите с Иран, кавказките държави, плюс Китай и Казахстан, и всички около тях, заедно с технологично развитите европейски държави, ангажират ресурсите си в новото начинание.
Очаквам, че предложеният инфраструктурен проект, ще е липсващият икономически и политически гръбнак на обединена, и все по-силна икономически, и политически еманципирана Европа!

9.
Подчертано важна е политическата роля на България, а, не само, иконом-географската и геостратегическата. Като се замисли човек, умишленото и неефективното използване на нейната територия нанесе щети на всички балкански народи, не само, смърт, войни и недоимък, трудно икономическо развитие, а след тях, контрибуции и насадена омраза. Геополитическите решения, взети от т.н. Велики сили, след Първата и Втората световна война, вредят и днес! Решенията им скопиха някои от балканските народи и ги обрекоха на мизерия, за сметка на други, които се вживяха в ролята на Създателя!

10.
Решаваща е ролята и на Русия. Днес, нейната активност предопредели поведението на Европейския Съюз в натиска, премереното му решение и санкции. Никой не иска, нито търси нова унищожителна война, която би могла да затрие, завинаги, люлката на човешката цивилизация! Заради това, Европа и нейната икономика подхранват и ще продължават да подкрепят разореното стопанство на Руската федерация и гладното й население!
Тази роля се изпълнява, по моему, от България. Тя е транслаторът. Очевидно и правителствата й се справят, получавайки одобрението на ЕС / ЕК. Докато я изпълнява, нашият народ ще е беден и гладен, а пари, няма да има, за нищо друго! 

Европа се страхува и не желае война! Живее богато, грижи се за себе си и няма намерение да воюва, с когото и да е, най-малко с Русия, а и за какво да воюва – има си всичко. За това, използва различни форми на сътрудничество, понякога, дори неразбираеми за обществата й. Използва марионетки като им възлага важни политически и икономически задачи за невидимо, и тайно, прикрито подпомагане на безпределно „обеднели“ страни като Гърция, Португалия, и други - дори, за бивши политически гиганти като Русия. Прави го съзнателно, без да информира народите и партньорите си, тъй като, тя живее и управлява живота на този континент, а някои от тях са другаде и далеч. Манипулира всички като тайно изпраща икономически и финансови подаръци, за да успокоява, озъбилите се от глад, свои членове или съседи. Това ще продължи, до тогава, докато компромисите не надделеят над завистта, злобата и техния страх, и се стигне до естествено, пълно, и интелигентно обединение, при което едните, престанат да дрънкат заплашително оръжия, и най-накрая се успокоят, а другите - се съгласят да ги приемат като равноправен член, с правата на всеки един от тях, независимо величината, и мощта. Вероятно, всички разбират и това, че трябва упорито, и ежедневно да работят върху отстъпките, да се множат компромисите.
Иначе – разрушенията на  войната ще са решението?!

11.
Все пак, европейските институции трябва да знаят и за бедността, която е затиснала населението на България, за липсата на развитие, упорито прокарвано от безотговорната, но употребена от тях, власт, заедно с незаменимите усилия на мафията!
Спомняте ли си за знаменитите слова на Булат Окуджава? Изреждайки молбите си към Създателя, накрая творецът моли – да не забравя и за него! И аз, нескромно, отправям своя немощен призив към всички от изток и запад – да не забравят и за нас, бедните,  изоставените, защото, на всички тях, сме дали и ген, и култура!

Разумът се носи от знаещите, от умните и разсъдливите, а не от глупавите и незнаещите, никога от гладните и войнствените!
И вярвам, че предвидливостта, и добронамереността са изключителни човешки качества!

мп



Тагове:   verba,   volant,   scipta,   manent,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380662
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031