Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2018 23:34 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 583 БОСИ 2
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 1180 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.08.2023 18:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 583
Боси 2

image

                                                                                       Гражданите на Кале  / Огюст Роден

Не съжалявам, че останах тук и не имигрирах.
Как, иначе, щях да видя и разбера за творческата агония, обхванала, почти цялата, интелигентна по своему, колегия.
Щях ли, някъде по света, да усетя мъката и немощта на прастария град?


Вероятно видяхте и разбрахте за наводнението в метро станцията на НДК!­?
И не само там?
Може би, сте оценили и удивителното незнание, и умопомрачителната неграмотност, която притежават тия, които са допуснали това!
Подобно е незнанието в главите и на всички, които днес, отново предлагат стари  абсурдни идеи – измамна и безвкусна претоплена манджа.

Този нов градски център, южно от железопътната гара не би могъл да е истински, защото е само на няколко стотин къси крачки от истинския.
Вероятно, би могъл да има живот, но с друга, все още, неясна, подкрепяща функция. Би могъл да бъде „център“, но без претенции за такъв, тъй като, всеки център се нуждае от общодържавни или градски функции, а не само от купчина лошо проектирани високи сгради.

За тази полусвободна и полузастроена градска територия е по-правилно и по-изгодно да се използва транспортната й наситеност, за да се осъществят и подкрепят някои недостатъчни или липсващи функции на града и градското ядро.

Към нея би могло да се прояви и инвеститорски интерес, защитавайки и този на града, тъй като, те ще ги обогатят функционално и пространствено. Но, затова трябваше да се мисли преди години,

вместо да се изграждат технологични паркове в покрайнините на града, нейде из къро – можеше и трябваше да се ситуират тук, върху нея!
Обогатена, зоната можеше да поеме реалните функции и на необходимата контактна територия, между двете несвързани градски половини, разделени от железопътния ареал - на южна с главния градски център и северната – без никакъв! Можеше да се обогати града и тази скучна, шарено урбанизирана територия от двете страни на ж.п. възел.
По този начин би могло да се осъществи обединение, след половин вековно разделение, характерно за „единството“ на града, така, че да заприлича на такъв, с еднакъв статут на обитаване, на близки планови, пространствени и транспортни параметри и характеристики!

Може ли, някой да познае, какви функции ще изпълнява новият „вторичен“ център, сред съществуващата радиална структура на града или обществото и колегията ще продължават успешно да бъдат баламосани с остарели и невероятни, градоустройствени бози? Може би, ще се възприемат функциите на допълнителен бъбрек към основния или просто ще е форма за продължаване на безумните и нереалистични урбанистични идеи от вчера, избуяли в главите на наследниците на „първооткривателите“ от петдесетте и шейсетте години на миналия век, и за заблуда на съвременниците ни!

Територията е, особено, ценна за ядрото на града, заради транспортната си наситеност и непосредствена близост. Носи и другите допълнителни качества на обеденител, които ще помагат на цялата централна градска част и на насилствено откъснатата друга, за да се слеят успешно в единно цяло без да прилича с мощното си инфраструктурно телосложение и с малките си интелектуални способности на съвременните атлети, слели се с властта на държавата.

С отговорността, сериозността и скромността на възрастен човек, предлагам на градските власти да престанат да се занимават с града и развитието му!
Нека, само да кърпят, колкото им стигат силите с остатъка от откраднатото, без да кроят, нищо ново! Достатъчно е, че направиха метрото!

С подобни зрели действия, те ще са много по-полезни, срещу перманентното му боледуване.
Оставете го и си живейте живота!
Той - своят, вие – вашият!
Вие в екстаз, той - с трудностите на вегетирането, докато чака появата на следващите поколения, които ще му помогнат да оправи, дори, фаталните грешки на незнанието и от общото ни безчувствие към него.
Не се пънете, опасно е!
мп

 

 

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1398007
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930