Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2018 06:48 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 586 Непоискано становище
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 586 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.10.2019 14:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 586
Непоискано становище

image    Данте Алигиери

Дълг на порядъчния човек е да учи другите, как да направят по-хубаво онова, което не са съумели да сторят, поради злосторността на времената и на съдбата!  – смята Николо Макиавели.

Късно, много късно разбрах, че съм сбъркал. Едва днес.
Бях предложил, преди време, на компетентните институции темата Култура като тема на нашето бъдещо председателство на Съвета на Европа. Благодариха ми любезно, но, не приеха идеята. Темата беше – „Културата на европейските етноси и народи, път към единство.“
Днес, в края му, разбрах, защо съм сбъркал - страхували са се, а, вероятно продължават да се страхуват и днес, от понятието, и от обхвата му, защото повечето западни лидери съществуват в битието си, извън него.
Нищо, че съм смятал, а вярвам в правотата си и днес, че само, чрез културата европейските страни, биха могли да постигнат единение в начина на мислене, и в поведението си! Културата е единствената и най-искрена форма на обединение! Най-обикновената и най-необходима.
Днес, усетих, че темата ги е притеснила, поради факта, че, не се знае мястото им в нея! Как тогава, биха работили всеотдайно, както се изисква от тях?! Само за единици са известни степените им на интелигентност, без да са регистрирали обхвата!
Нищо, че културата обединява сродните и близки души, различна от бита и интересите им, и независимо от тях! Човешката история е пример за хармонията, която е съществувала, при културни достижения и дисхармонията, предполагаща разлика, и загуба на енергия! Историята, не помни или смътно помни политиците и владетелите, които са управлявали, не иска и да помни, кои са били политическите сили, живели и наложили своите интереси, в който и да е неин период, но е съхранила нивата на културата на етносите и народите, на поетите и архитектите - чак, до днешни времена! Нейна е и паметта на човека! Чрез нея е израствал, нея, постепенно, надгражда!
Тя остава единственото богатство, притежавано от всички, от цялото общество! Използването и препредаването й, от едни на други, е движило и движи световния прогрес, създава степените на цивилизациите, а, не се занимава с измамните услуги от едни, на други, които, още утре, са готови да се отрекат от нас, и от приноса ни!

Европейският Съюз обръща изключително слабо внимание на културата и нейните екзистенциални възможности за обединение, силата й за културното единение, независимо, че влиянието й превъзхожда спомагателните функции на икономиката, и политиката! Навсякъде, сред властта на институциите, чиновниците се смятат за високо интелигентни, тъй като им липсва база за сравнения, а ниското ниво, не притеснява, никого! Културният елит, отчетливо, страни от тях, докато нашият, измислен и незабележим, се е сраснал с властта! И той, не се притесняват от ниското си интелектуално равнище, не го и забелязва, дори!

„Съединението прави салата“ – пише геният на Р. Ралин и добавя …
“Понякога, невежеството предпазва културата!“  

мп




Тагове:   демокрация,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381381
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031