Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2018 21:31 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 609 Бледо и невзрачно
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 402 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.08.2018 14:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 609
Бледо и невзрачно

image

                                                                                                                          Салвадор Дали

Никой, не се нае да ни осветли за гениалността на творческия замисъл, за висотата на изработката на т.н. бронзова къща. Всеки се дърпа, сякаш е нещо мръсно, нечестиво, цапащо и вонящо!
Да, ама го сложиха в центъра на разнебитения град!

Ще попитам, отново, защото незнанието, не ми дава мира. Какво символизира „архитектурата“ й? Умишлено, не я изписвам с главна буква, както би трябвало да постъпя, заради единствеността й, но и заради претенциите.
*
Може би, подобрява немощното и безизразно планово, пространствено и функционално състояние на централната част на града, на столицата или на урбанизираната среда, изобщо? Вероятно го осмисля естетически?
Не знам.
Чудя се, дали, вие знаете?
За да не зная и да не разбирам, най-вероятно, е виновно, твърде ниското ми интелектуалното ниво, а, обяснението, сигурно е близо, много близо до ума, ... но се мъча, мъча и не само аз.
Може би!

*
Сетих се!
Решението е близко до ума на безсребърната софийска общинска администрация, защото, само, тя е разбрала, приела и позволила изграждането на авторската работа, и така - се е превърнала в съавтор! Разбрах – краставите магарета се намират през девет баира, чак на десетия!
Надявах се, поне, на някакво политическо послание, колкото и кухо да е, и то!
*
Ниско, много ниско!
Слабо, много слабо!
Бледо, невзрачно, наистина кухо.
Разбрах и аз, разбраха и гражданите - разумът бе изчезнал от главите на повечето от общинските съветници. Не, че не знаехме това и преди.
*
Е, когато няма, нито разум, нито творчество, поне, да имаше келепир! Убеден съм, че и двете страни, по договора, разбират от това.
И ако, и той, не свърши работа, имали са, и друг вариант - можело е да се договорят „обектът“ да се изработи от значително по-благороден материал. Тогава етническата навалица от зрители, от търсачи на злато и клакьори, щеше да е много по-разнообразна, километрично дълга, дори - подобна на някоя от опашките, преди години, и невиждана  като тези за акъл, днес!
Ще ме попитате, къде са тия, нали?  Та и вие, заедно със съветниците да отидете, и по наш обичай да се награбите, без да оставяте, и грам за следващите безмозъчни -  но, не мога да ви кажа. И аз ги търся.
Оня ден, една жена, на пазара, спомена, че в центъра, в някакъв безистен  - са започнали да продават на едро, пак скришом и пак за избрани!
мп   




Тагове:   изкуство,   градът,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1400925
Постинги: 1722
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930