Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2018 16:32 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 624 Дуализъм и ползите от разум
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 574 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.01.2021 22:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 624
Дуализъм и ползите от разум

 image

 
С прочетеното и анализираното, убеждението ми расте, а с времето се и натрупва.  Установявам, че ни е липсвал късмет при развитието и съществуването ни като етнос
, и като народ, през цялото, изминало вече, няколко хилядолетия!

Несполучливи съюзи, всеобхватни болести, коварни и непочтени съседи, агресивни бивши партньори, и най-обикновени завоеватели - „родственици“. Религия - приета без право на избор, огромна и трудно владяна територия, опък съседи и вълни от житейски, религиозни, икономически, и политически възходи, и пропадания, съчетани с  кражби, и измами от свои, и съседи.
Присвояване на историята и религията ни, кражба на избрани символи, на богове и фетиши, безконтролно разграбване на ресурси, на знания и технологични умения, непочтени чужди апетити, съпътстващи времената ни на упадък, и постепенно наложено робство при вечната борба между едноверци … за превъзходство, за влияние и съществуване. Столетия, преживени без житейски и държавнически късмет, чиято липса ни е превърнала в лесна плячка за изостаналите, далеко след нас, нови държави, с нов апетит!
Без късмет!
Без капка късмет, защото и като етнос, и като народ, и като държава, сме могли да продължим водещата си културна роля, военното си превъзходство, и териториална мощ, заедно с хегемона – Източната Римска империя на траките, водейки всички, създаващи се тогава, държавици, по целия европейски континент!

*
Неподходящият избор продължава и днес с трудното намиране на подходящи партньори, с конфликтите при контакт с други, които всячески се стремят да саботират мощта на културното ни влияние, присвоявайки ценностите му като умишлено ограничават етническото ни обединение! Тази позорна измама се роди и наложи постепенно през последните столетия, принизи, и уби полета на българския народ, в чужда полза. Така, пропадахме от едно в друго робство, дори - след едно пропадахме в друго, много по-зловещо!

След т.н. „освобождение“, за Свободата и независимостта ни, измряха стотици хиляди, знайни и незнайни герои, млади и здрави мъже, улегнали и знаещи, опитни възрастни, жени и деца, не успели да вложат своя ум, и труд, в прогреса на рода ни, а тоталното манипулиране на продажни политици, на религиозни водачи и военни, напълно, промени развитието ни, и го изпрати в прегръдките на агресивни, и безкрупулни „освободители“ и „съюзници“, намиращи се в предходни икономически, и политически форми на развитие, с векове изостанали от цивилизования свят!
Без късмет, без прозорливост, уморени и не доубити!
*
Замисляли ли сте се, какво би било бъдещето ни, ако нямахме „доброжелатели“ и ако водачите ни имаха възможността да се договорят с властта на разпадащата се османска империя за добронамерено, и добросъвестно партньорство, за съвместно политическо съществуване, и представителство пред развития свят – при водеща икономическа, и търговска роля на българския етнос. А, при наличието им и заедно с приетата религиозна свобода, щеше да се осигури друг път на временно съвместно съществуване с бившия сюзерен, до края на 19-ти век. Чрез възможностите на този дуалистичен път на развитие, българският етнос можеше да си осигури, постепенно и безконфликтно, политическо освобождение, в териториалните, и етническите си граници!
Замисляли ли сте се, че по този начин, обединеният народ би могъл спокойно да реализира мечтите на Левски за чиста и свята република, без тежестта, и агресивното влияние на източните, и западни империи!

Щяха да се избегнат стотиците хиляди убити и упадък на разнебитената от национални катастрофи, а след тях и от икономически банкрути, държава! Щеше да се опази живота на нейния политически, икономически и културен елит, а новите структури на държавата, нямаше да се чудят, откъде да намерят други! Нямаше да се води война, след война за обединение, да се губи площ, от естествено принадлежалата ни територия, да губим от времето си за възходящо развитие и прогрес, без да обеднява и пропада - самотни, и подходящи, за подчинение от всеки изостанал агресор!
Нямаше да се сринат моралът, образованието и културата!

Нямаше неграмотната прослойка от народа да се мъчи да заеме мястото и ролята на грамотните, и водачите!
Пропадането, нямаше да е абсолютно, а народът и държавата му нямаше да търпят, и днес, презрението на развитите, в технологично отношение, народи!Нямаше да пропадат в мрак, а след това, отново, да се търсят, отново и отново, да пропадат, и пак да се успиват, сякаш, умират, и отново, да търсят помощ!Възможно е било сами, умно и деликатно, да решат националните проблеми, за да достигнат, по естествен път, до полагаемото им се от историята място, сред народите на Европа, изтегляйки и бившия си поробител към западноевропейски нива на развитие!

Ако бяхме намерили своето национално достойнство, ако бяхме намерили исторически успех за цивилизационния си късмет и бяхме превъзмогнали апетита на ненаситните източни императори, с остарялата им агресивна политика, с незавидното, и твърде изостаналото им историческо, и крайно ограничено  икономическо ниво, прехвърляйки, и люшкайки се над вълните на бедността, сред морето на историята - отдавна, щяхме да се наслаждаваме на независимостта си!!

За жалост България и народа й изживяха без късмет, без политическа, и човешка зрялост, робската половина на миналото хилядолетие!
В наше време, пътят й изглежда, все още, неясен, а употребяващите властта са, все така, ограничени, зависими и безидейни! Без необходимото и твърде важно, за всеки водач и народ, достойнство!

мп    

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381198
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031