Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2019 20:26 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 698
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 375 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.01.2019 21:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 698
Отново
Прибавям този ескиз към публикуваните преди 625 и 626  

image


ЛИЧНОСТ НА 2018 год.

НОВИ ПОСОКИ ЗА 2019 г.
НОВО ДУХОВЕНСТВО 
НОВ МОРАЛ

 

По информация на „Градски вести“ Перник от 19.12.2018 г. на традиционна церемония по обявяване на отличени перничани  с принос към града  и региона на местния вестник „ Съперник“ за личности на 2018 г. в Перник са обявени Областният управител на Перник  г-жа Ирена Соколова и игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор.

Отличието на архимандрит Никанор е за принос в духовната сфера и домакинството на Църногорския събор. За трета поредна година събитието се провеждало в партньорство с работодателската организация КРИБ-Перник. (https://gradski.org/87711/irena-sokolova-i-arhimandrit-nikanor-lichnosti-na-2018-g-v-pernik/)

Удивителното в случая, е че именно през 2018 г. нееднократно в медиите бяха публикувани разкрития и факти за скандални действия на архимандрит Никанор в точно обратна посока - в разрез с църковните правила и устав. Именно от Църногорския събор - „В сърцето на Граово“ през юли т.г. медии публикуваха видео на подпийнали свещеници с участието на игумена Никанор да танцуват по нощите на сцената на събора и да пеят „Ако умрам ил загинам ...“. Същите после се оправдаваха, че освен това изпълнявали и църковни песнопения . . . Пак през тази година стана ясно, че управляваният от игумена Никанор Църногорскя манастир е накачен с фирми, все с монастирски имена и предимно с капитал от по 2, 50 и 100 лв. – еоод-та, и едно оод, настанени с дългосрочни договори за манастирски имоти и за усвояване на евросубсидии, вместо манастира. Даже, манастирските обори и мандра били прехвърлени към частна фирма с 2 лв.  капитал, за изпълнение, и усвояване на европроекти.

Пак от медии т.г. стана ясно, че игумена Никанор е благословил цивилен младеж, собственик и управител, тогава, на една от фирмите закачени към манастира, да носи подрасник, а в съботно-неделни дни да продава свещи на поклонници в манастира.  Освен това, стана ясно, че Църногорския манастир е притежател на невърнат и просрочен кредит към КТБ, въпреки усвоени субсидии от ДФЗ по проект, предназначени, именно, за връщане на същия кредит. Пари от разни места минават и заминават, а кредитът, и задължения за манастира, остават. Разкри се ведомствено-служебната и успоредната частна практика за надзор, и работа с манастирски имоти, и средства на принципа подопечен ревизор – роднина, и т.н., все в подобна връзка.

Като особенно духовно постижение на архимандрит Никанор се открои изгонването му от българския манастир „Св. Георги Зограф“ в Св. Гора – Атон, на връх празника на манастира през м. май т.г. Опитите за опровержание на изнесените в медиите информации за това, бяха безславно прекратени от архимандрита и останаха без успех след публикуване на копие от протокол на гръцки полицаи в тази връзка. Принос в духовната сфера е и явната ревностна защита на новия, настоящия, църковен календар, и същевременно тихото осъвременавяне, и съвместяване на църковно служение, хем по стария, хем по новия календар. Това, по гъвкавото подвижно правило за един може, за друг не, смятат в църковните среди. И т.н. и т.н.

Именно, поради това, съответният избор за личност на 2018 г. - пък било то и само за Перник, пък било то, и само на местния вестник „Съперник“, в партньорство с работодателската организация КРИБ-Перник, буди, меко казано, недоумение.

А, може би, ни се задават нови критерии за приноси в духовната сфера или направо нова духовна сфера, нови критерии за честност и нов морал, за новата 2019 година!.

Срам! Достатъчно и стига!

Честита Нова Година! Да е, наистина, нова! 




Тагове:   личност,   НА,   годината срам,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381183
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031