Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2019 10:41 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 725 Овехтяване
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 674 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.12.2023 17:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 725
Овехтяване,
аз овехтях, градът овехтя, държавата – също …

 image



Когато властта и специалистите в градското планиране - архитекти, инженери и икономисти, работят в тясно сътрудничество, тогава се открояват качествата и рядко недостатъците им като специалисти или като администратори.
Открояват се добрите постижения, но не и непочтените игри, корупцията, и политическата принадлежност или обвързаност на участниците.
Разбира се, ако съществуват нормални условия за това - без законите и ограниченията, които ги препятстват, както е днес у нас.
В другите случаи, властта не използва специалисти, а някакви подобни и наяве излизат недостатъците!

При добри резултати най-много печели тя, по-малко обществото и безкрайно малко проектантите.
Когато липсват или са дразнещо слаби – всички губят! Най-много града и обществото, по-малко проектантите, и най-малко властта, тъй като тя, винаги прехвърля отговорността си върху авторите.

Чудно нещо е безотговорността й!
Но знаем, че тя подбира и избира тези, с които може да си подели, както хонорарите, така и отговорността, тъй като разчита на тях да измият, не само срама от лицето й,
но и да допринесат за славата, и отговорността й!
Независимо, че тя отдавна отсъства, както от проблемите и живота на гражданите, така и от функционалното, планово, и пространствено настояще, а и от бъдещето на града. Виждаме, че присъства навсякъде, където се ползват обществени средства, особено с добрите  възможности, които предоставя нейното участие.

Заради това, никой не се стреми да усъвършенства средата, а услужливо заменя проблемите й с временните облаги, които твърде скоро изтичат в канализацията. Заради това, обществото непрекъснато и систематично губи културното си ниво, качествата на властта пропадат в примитивността си, съсипвайки и без това ниското професионално ниво, и на специалистите!
Така се живее много по-лесно сред неграмотното, незнаещото и манипулирано общество, в което липсват нормални закони, които да го защитават и тласкат прогресивно напред.

Неудачната власт е навред, от небитието изникват неудачните проектанти, обезобразяват градската среда за столетия и несъзнателно, като че ли, унищожават интереса на поколенията към своята и към световната култура от едната страна, а от друга - удовлетворяват миниатюрните потребности на дребните и вечно щъкащи сред неграмотността си космически пришълци! Заедно замърсяват всичко - най-вече чистото и нормалното! Убиват знанието и знаещите!
*
Българинът и старата му държава, отново навеждат глава и опъват шия, очаквайки поредния екзекутор да я отсече! Очевидно тия, не са българи, нито държавата им е българска, нито ние! Преобразихме се, но не е, само това!
Те определят и овехтяването на градовете, и на градската среда, стимулират и поддържат, и деморализиращото ни поведение. Считам, че е неуко и вредно да се предпочитат едни специалисти, една форма на демократична власт, едни и същи ограничени, но доходоносни дейности, тъй като останалите овехтяват, а и многообразието на живота е безкрайно! Инвестирането, само в определени еднородни обществени сегменти, води до естественото износване и овехтяване на останалите, както и на хората, отговорни за тях.

Незабележимо овехтя и цялото общество!
Така загубихме собственото си аз и идентичността на хилядолетната си култура, овехтяхме, въпреки убеждението ни, че всичко на земята е временно!
мп  

 

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1396617
Постинги: 1718
Коментари: 16
Гласове: 478
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930