Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2019 17:37 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 733 Като че ли ...
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 471 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.01.2023 15:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N733
Като че ли …

 image


Като че ли, все по-трудно и трудно се живее в съвременния град!

Различните градски инфраструктурни системи оформят незабележимо, тайно и полека, настоятелно и безпроблемно своите грозни параметри, норми и закони, които противоречат на естественото човешко и градско развитие! Законно налагат противоестественото си влияние над средата и живота на жителите им.
Очевидно е тяхното несъвършенство, което ние и властта, като че ли, не искаме и не искаме да приемем за факт, а след това и да променим! Още по-очевидна е и трудността при отстраняването им - толкова силно са се враснали в него!

*   
Мечтаем за промяна, а някъде по света някои бързат и действат решително! Променят средата в полза на продължителността на живота, на хармонията с тази на отделните му захранващи и поддържащи системи.
Безкрайно много са гражданите и аз между тях, които мечтаем да живеем в друг свят, в различен град с нова и облагородена среда, в която е въведен ред в наша полза, а не в полза на колите! Трябва да се намерят и да се обединят ентусиасти и новатори, които да успеят да убедят обществото, че е необходима тази промяна, а то да излъчи власт, която последователно и поетапно да я реализира! Трябва да се намерят компетентни и активни хора, които да се обединят в екипи, които знаят, как и могат да работят истински, и безкомпромисно в полза на гражданите!

Не желая да продължавам да вегетирам в средата, в която безхаберници ми определят да живея! Предполагам и вие мислите като мен?!
Мразя застоя и пледирам за промени на града, на градоустройствената му структура, на  инженерните му системи, които да усъвършенстват формите на общото им ползване!
Тъпи ли сме, че не можем да променим, нито градската среда, нито автомобилния транспорт, нито чистотата на въздуха, който дишаме? Толкова ли сме ограничени и апатични, че сме ги оставили да ни вредят, сякаш, не ние, а те командват живота ни?!

Властта наистина забрави, че гражданите и града са основните проблеми на националната ни сигурност! Няма отговорни, а и никой не носи отговорност за обществената апатия!
*
Необходима е промяна!
Необходима е истинска промяна на плановата и пространствената структура на града като задължително трябва да се използват оптимално всички територии и пространства, които заема!
Необходимо е да се създаде независима пешеходна система, обвързана хармонично с подчинените й велосипедни трасета, с обществения и личен автомобилен транспорт, обединени в обща и единна промяна на градоустройствените, и транспортно-комуникационните му системи!
Необходима е промяна на екологичната среда и най-вече - на политиката на градската власт към здравето на гражданите на София!
Крайно необходими са действия, които гарантират постоянство в чистотата на средата като полезни биха били всички реални действия, които ще подобрят функционирането на всяка отделна система и нейното гарантирано поддържане във времето!
*
Чрез промените е необходимо да осигурим потоци от чист, естествено вентилиран въздух за града, спокойна пешеходна среда, откъсната от подчинените й и зависимите от нея транспортни комуникации!
Трябва да създадем ясни и категорични възможности за връзки с близките планини. Трябва да уравновесим ползите от автомобилите като постигнем хармония, към която се стремят градовете в развитите икономически страни. Ако постигнем това, градът ни ще премине с висок успех изпита на сто и петдесет годишното си коренно преображение, и ще се нареди сред уникалните човешки творения – пораснал, чист от калта по дрехите на мръсното дете, превърнал се в истински ценен и интересен град!

*
Вече бях написал есето, когато чух съобщението, че Столична община е обявила, отново, архитектурен конкурс за пространството около черквата „Света Неделя“. Реших, че ще продължа да пиша, размишлявайки над предложенията ми по-горе и по проблемите, и противоречията, които поражда конкурса.
Опитите умно да се разрешат са много стари, а всичко изградено върху и около най-скъпоценното за града място са от тъпи, по-тъпи! Дори, последните -  да се замаже общественото желание като се открият и експонират подземните богатства на археологията на древния град са смешни, и некомпетентно реализирани!
За общ срам!

Ще бъда кратък, за да не обременявам с разсъжденията си бъдещите участници в конкурса.
*
Приемам, че пространството около църквата е сърцето на града!
То не промени влиянието си, дори, след чудовищния атентат през двайсет и пета година на миналия век, когато куполът на църквата рува взривен, убивайки невинни хора! Тогава е трябвало сградата да бъде оставена разрушена, за назидание - срещу злото, преборило надеждите на човека! Но сърцето на града не би могло да стои раздробено, дори, да служи като предупреждение! То е като сърцето на човека - родено е, за да съществува и тупти, за да съществува и той, и разумът, духът и мъката му, когато липсва доброто!
Майсторът -  архитект Васильов създава новата сграда на църквата!

Останала, почти незасегната и от варварството на бомбите, паднали, пак от небето, тя е жива и днес. Но пространството около нея преживява трансформации, които непряко засягат хармонията и отношението й с останалата огромна, особено днес, територия на разстреляния град! Как смятате, може ли, градът да съществува нормално, ако сърцето му не тупти, ако е разбито?
Полуживият, почти умрелият - продължава упорито като човек да се мъчи да оживее, без него – вече близо столетие!
Град – без сърце, без градско ядро, без политически и административен площад, без категоричен религиозен център!?

*
Но, смятам, че ще успее с упоритост в инкарнацията си, само, когато се разрешат основните, кардиналните му проблеми - планови и пространствени, естетични и културни, инфраструктурни - с довеждащите и отвеждащи мрежи! Тогава, те ще предизвикат и ще реанимират, и живота, и сърцето му!
Докато, не се разрешат коментираните в началото на есето предложения - за пътя, за оптималното използване на територията и промяната на градоустройствените му системи, паралелно с опитите за съживяване на пространството около църквата „Света Неделя“, живота на тази свещена част на София и всички те заедно, и последователно ще са неуспешни, тъй като единичният проблем трябва да се реши след решаване на общия, защото общото предхожда частното!
мп

 

 

 

  

 

 





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380492
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031