Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2019 09:45 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 744 По пътя
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 632 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.01.2022 18:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 744
По пътя към абстракцията на разума

 image

                                                                 Салвадор Дали

Наскоро споделих, че за мен - музиката е Божия глас, дарен на човека. Допълних, че не познавам друго изкуство, което да притежава толкова мощ и сила на влияние, невероятна дълбочина и време на живот! 
*
И ако приемам, че музиката е естествен Божи дар за него - той пълноценно й се наслаждава, тъй като я обича и пее, то, архитектурата е събрала разума му!
Не всеки, обаче, придобил образованието, дори, може да я практикува така леко като песента
! Тя олицетворява градивните човешки усилия и заедно с останалите творчески дейности - увековечава живота.
Езикът на музиката и архитектурата е универсален!
Разбират се и се усещат от всеки без превод, но не предизвикват еднакви реакции и възторг. Приличат си с религията и политиката, и като тях внушават, омайват и манипулират.

*
Времето, историята и хората рядко споменават, тъй като не се интересуват, кой и как е управлявал, колко е избил или какво е заграбил, но знаят и помнят изкуството - постиженията на композитори, поети и писатели, на архитекти и строители, на скулптори и художници, на откриватели и иноватори, защото те остават, тъй като са сгъстеният, компресиран разум на обществото!
За жалост, народът ни отдавна не ражда творци!
Тук, на тази земя - творци няма!
И за да бъда точен  -  има, но властта, никога не ги е познавала, тъй като, винаги се е съюзявала със себеподобните по ум, с които лесно е могла да се договори, в общ интерес и облага като по този начин губи възможността да остане в историята!
*
Земята ни, отдавна, се е превърнала в царство на изпълнители!
Тук живеят, само слаби и лесно управлявани поети и писатели, сервилни скулптори и художници-лакеи, интелектуално ограничени и отчайващо корумпирани архитекти.
По нея, отдавна, не ходят творци, нито откриватели - заместени от творци“, близки до силата на властта и различни от истинските!
Тя и те - знаят всичко!
С тях, продължаваме упорито да тъпчем на едно място, повече от столетие и нещо, защото така е по-лесно – като такъв, такава, с такива! Всяка временна власт ги оплита и омотава с идеологиии, и религии като ги принуждава - с тях, да „творят“, вместо с въображението, и разума си!
*
Благословена земя, но сякаш, ни е чужда!
Удивителен народ, който сякаш е в безкрайна морална менопауза!

Размислих и престанах да се питам, за какво живеем тук, защо сме толкова тъпи, и изостанали! Разбрах, че, не властта, а ние сме виновни, защото, не искаме и да знаем, нищо за идеологиите й! 
А, какво са те?
Това е възможност, пише журналистът Александър Невзоров, чиито прочетени думи се стремя да предам - да направиш милиони тъпи хора свои единомишленици, свързвайки ги в единна тъпост. Днес, смята и той, е много трудно, защото всеки желае да бъде тъп, по своему!
А, дали, е прав журналистът – с тази многозначителна, невиждаща фамилия, не знам?
За какъв път, за какъв прогрес може да става дума? Та, нали, красотата е ограничена и константна величина, независимо от множащото се население на земята, а тъпотата е безкрайна! Мисля, че властта над човечеството не търси коректно прогреса му като за това говори и пътя, по който е вървяла, и върви, ... заедно с тъпотата си! 
мп





Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380828
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031