Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2019 07:50 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 747 Успяхме ли 3
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 360 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.03.2019 08:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 747
Успяхме ли?  3

 image


Любовта и родолюбието, които живеят във всеки от нас, ни карат да записваме и помним това, което преживяваме. Стремежът е да се обхване едрото в мащабните процеси, променили света на хората, познавайки и детайлите.

От близо четири десетилетия се питам, кому беше нужна промяната, тая мимикрия, която рязко преобърна живота на обществото и на всеки от нас?! Кому бе нужна, след като цялата власт бе в едни ръце – и съзидателната, и разрушителната!
Може би, се роди, заради далаверата или заради онова, неизменно липсващо самочувствие, на ощетените от природата хора, или заради амбицията, която щеше да е последното им убежище като неудачници, както мисли Оскар Уайлд?!
Дали, не беше, заради огромната сила на приспособяването, за което предишната власт не откри достатъчно хоризонти и която изпуснаха, пак заради него, тъй като то се наложи над ограничения им ум, и се изплъзна от нетрудолюбивите им ръце! Вероятно, бяха разбрали ефимерността в реализацията на икономическата и политическата идеология, или мимикрията ги принуди да си намерят нов, по-откровено алчен господар – този на капитала?!
Дали, влиянието от глобалните процеси, не бе, пък причина за тези промени, а, може би и догматичното пространство им отесня, и трябваше да потърсят нещо - по-мощно, и по-устремено от трудно задоволяващата ги власт - единствено, над бедното мнозинство, от което се срамуваха, че са произлезли?
Дали, не надцениха знанията си и не потърсиха сравнение на своите възможности с тези на Създателя!

Видимо в света, политическите и икономическите идеологии, и догми, се уеднаквиха, но стимулираха изявата на таените, и откровено изразени човешки, и обществени недостатъци – процеси, които могат да задълбочат самоизяждането и самоунищожението на базата на изумителния си технологичен прогрес!
Може би, чувстваха още сила и могъщество в крилете си, и пожелаха, накрая, и те да полетят!
Кое, от споменатите, в безброя от други, бе важното, предизвикало промяната?

Твърде вероятно, това да е липсата на война, на глобална война, която да изпрати света на още по-високо технологично стъпало, а след него и в небитието!
Страх настана сред света на разума, заедно с тихия и подигравателен смях, присмех над човека, прокънтял от небето!
Всички управляващи света, без нужните микроскопични творчески възможности, дори, се впуснаха да търсят нова среда, доказвайки абсурдността на идеите си - с живота на милиони! Не бе възможно да я намерят, тъй като я търсеха, за малцина! Търсеха специфичната среда на кражбата, сред която, никой, никога и никъде, не трябва да се труди! Търсеха това, което умееха, по-добре от останалите - да присвояват и унижават човешката култура, и морал, откровено демонстрирайки своите липси!

Кого смятаха, че лъжат - може би, народа, но, тук сме само една каруца хора - все роднини, близки и приятели, съседи и познати?!

Струва ми се, че позорът им дойде и е естествено следствие на мутацията, умишлено насочена по избрания, нездравословен за човешкото общество, път - към изключване употребата на разум, и като че ли, човечеството се запъти към своите, отдавна  забравени години - след раждането си!
Световните финансови, политически и религиозни манипулатори, заедно, и поотделно с нашите дребни сценаристи, а, и с още по-дребните изпълнители, демонстрираха естествената си склонност към унищожение на устоите на природата, и човешкия живот, наблягайки на алчността си.  

Трябва да се пише, за да не се забравя, да се пише и говори за замисъла, и изпълнението на най-пъкленото дело, извършено от „българи“, срещу своя народ! Трябва да се разсъждава върху морала и на едните, и на другите, за да може да се разкрие липсата му, която позволи реализацията, но, и на притежанието му - безропотно оставило го да оживее!
Липсата раздели света и нас самите, за столетия напред! Противоестествено обезличи ума и разума, честта и достойнството, добротата и доверието като ги замени с пълната им липса! Уби, като че ли, завинаги, трупаните от народа, хилядолетия, положителни човешки качества!

Политическата и социалната конюктура в света, непрекъснато се променя, а промяната от 89-та, за която говоря, започва, близо две десетилетия преди – в началото на 70-те, когато анализатори, вероятно, оценяват плачевното състояние, в което са се озовали държавата, и сигурността й, и тихо започват подготовка за бъдещата пълна промяна.

Целта е била да се подготвят кадри за всяка дейност, произлизаща от съвременното състояние на капиталистическите стопански, икономически и политически отношения, в това число, и промяна на собствеността, без да се задълбочават в основните различия между социалистическите, и капиталистическите институционални форми на управление. Осланят се на договорите, сключени от лидерите на световните сили, които осигуряват, на изпадналия в колапс социалистически блок, запазване на политическата власт и икономическото управление, без намесата на другия свят, игнорирайки, и забравяйки народите.
Това е късогледо и напълно погрешно, себично решение на лидерите на икономически развитите страни, което запази властта, формите, и структурите на управление над народите от т.н. Източен блок. То безотговорно ги изостави, без да реализира преувеличената и широко разгласена кохезия, а това, несъмнено, ще оказва влияние в бъдеще на световните отношения!

мп      




Тагове:   промяна,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380982
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031