Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2019 23:11 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 790 Защита на общите интереси или още към XIV и 714-ти ескиз
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 503 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.07.2019 16:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 790 
Защита на общите граждански интереси или още към XIV и 714-ти ескиз
 

 image

фотограф Хелмут Нютон

"Лоши и непредвидими ще са последствията, както за непрестанно развиващия се град, така и за хората, които скоро ще отчетат ниското професионално ниво. Ще минат още двайсет години и структурата му ще изпитва същите нужди като днес! Но, тези във властта нямат сили да мислят, нито за града, нито за гражданите, тъй като мислят, единствено, за себе си и за това, което могат да присвоят."
*
Гражданското Общество се нуждае от открито и коректно поведение на властта, която е избрало, а не от далаверите, политическите и икономическите й игрички, и измами!
Пред него трябва да се обсъждат ВСИЧКИ проблеми - огромните проблеми на урбанизираната среда, градоустройствените й метаморфози, инфраструктурните, битовите и интелектуалните й нужди, заедно с достиженията и с интересите на всеки, в т.ч., и на придошлите!
Необходимо е задължително и непрестанно да се обсъждат общите параметри при развитието на града, заедно, и паралелно с функционалните, транспортните, плановите и пространствените. Обществото е заинтересовано, а публичните обсъждания и телевизиите са подходящите мяста. Нито политиката, нито религията са успявали да ангажират, толкова силно и продължително, вниманието на гражданите, както стремежа им да облагородят, и одухотворят средата си на обитаване.

Особено тежки са проблемите на големите градове по света!
Тежки са и у нас, тъй като градовете приличат на хората, които живеят в тях, а ние и поотделно, и като общество сме изостанали от съвременното човешко развитие в почти всички сфери на живота! Обществото ни е политически, икономически и интелектуално узурпирано, манипулирано, и разединено като части от него мислят по един начин, други – по друг, което е напълно естествено, но знанията и общите ни интереси не съвпадат, и като че ли, никога не биха могли да съвпаднат!
Много ярко изразена е характерната особеност на многообразието на различията – довлякла ни до моралното ни пропадане. По-малко, но, също важни, основни - са политическите и икономическите ни различия, а най-малки и туширани са религиозните интереси. Всички те, вероятно, биха могли, а и би трябвало да се решават професионално, и дипломатично да се изглаждат, за да са общополезни, още повече, че се използват и харчат обществени средства.
Градът е най-сполучливо избраното място на живот за тази многообразна устройствена дипломация, тъй като е рождено място на всички религиозни, политически, икономически и устройствени спорове. Тези, които са ангажирани от Обществото да ги решават, са архитектите и инженерите! Тези са и професиите, които метафорично се ангажират със здравословното състояние на града, и с лечение на болестите му, не само в ролята на лекаря, а и в тази на съдника, без да се забравя ролята на художника, на учителя и държавника! Професиите са изключително сложни, дори, само заради това, че се занимават с многообразните нужди на града и милионите му обитатели.
ДЕЙНОСТТА ИМ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО, ЖИЗНЕНО ВАЖНА ЗА ГРАДСКАТА СРЕДА И ЗА ХОРАТА. От нея зависят начина и качеството ни на живот, културата и това, което оставяме на поколенията след нас!

Заради липсата на образовани кадри, обаче, в градското управление, твърде често, попадат случайни хора без опит, политически ангажирани и избрани граждани от други професии, които несъзнателно му нанасят вреда, опитващи се, без да могат, да го „управляват“ / 7- ми и 18-ти ескиз /. По света има закони, които забраняват избора на подобни кадри, тъй като забавят растежа и развитието му, но у нас, все още, я караме по старому.
*
Практикуването на професията започва и завършва с градоустройството!
Професионалисти, които не го разбират, а те не са малко – не разбират и нея в пълнота. Нерешените градоустройствени проблеми, обикновено, са първите, които свалят нивото на архитектурната среда, заради липсата на хармония между детайла и общото, голямото -града.
Умишленото изолиране на възрастното поколение архитекти, през изминалите двадесет и пет години, предизвика главоломно пропадане на качеството на продукцията на архитектурната професия!
Десетилетия наред, оценката на творческите постижения на архитектите и инженерите е била немислима, преди навършването на 65 - 70-та им годишнина, смятайки се, че - чак тогава, евентуално, биха могли да достигнат човешката и творческата си зрялост, натрупали са опит в занаята, и с годините майсторски са разширили обхвата на въображението си! Примерите доказват правотата на правилата.

Днес, липсата на опит и във властта, и в професията се смятат за предимство, и качество - което създава измамно чувство за човешко и професионално превъзходство, а това е абсурдно! Безспорно и очевидно, абсурдно!
Благодарение на незнанието и ниското професионално ниво бе похабен и хвърлен на вятъра огромен икономически, и интелектуален ресурс, собственост на потенциала на народа, и на държавата! Изградените жилищни и офис сгради с принизени изисквания, го погълнаха и претопиха! Липсата на знания и опит в занаята крещи, а липсата на морал в живота, и политиката – лишава градската среда, и архитектурната продукция от качество!
Какво ще стане с този град, щом, нито на боговете, нито на хората им е жал за него! – се пита Петроний.
Близо две хиляди години, след него, се питам и аз – без да мога да си отговоря, защото, не знам, на коя куха глава да почукам, за да науча! Изоставянето на основните проблеми на града ще нанесе дългосрочна вреда на всяка от важните му структури като най-болезнена ще е свързаната с опростачването на жителите му, а то, ще е фатално за бъдещето им!

Човекът твори под влияние на знанията и опита си, съобразявайки, и подчинявайки се на интелектуалните параметри на обществената среда, и особено силно - на нейните градоустройствени, и икономически изисквания. Твори, когато е открил и се е уверил, че разполага със свои оригинални мисли, и идеи. Те украсяват и обогатяват неговото, и общественото богатство.
В живота, обаче - едни творят, а други - плагиатстват! Повече са имитаторите, за съжаление. Всички те, които използват чужди мисли и идеи, тъй като е по-лесно, и гарантирано, присвояват авторство, и се подписват безсрамно, и нагло под чуждата интелектуална собственост.

Нейното дефиниране ще намерим в Закона за авторското право и сродните му права, глава първа, Общи положения, и Възникване на авторското право, където е записано :
Чл.2 „Авторското право върху произведения на литературата, изкуството и науката възниква за автора със създаването на произведението“ .
Чл.3
„Обект на авторското право е всяко произведение … „което е резултат на творческа дейност и е изразено, по какъвто, и да е начин, и в каквато, и да е обективна форма.“

Имитаторите и крадците не са творци и рядко стават такива!
Понякога порастват в собствените си очи като и това е много за тях, макар, и фалшиво! За повечето, единствена и постоянна остава възможността да използват, чрез кражба, откритото от други! Така, чрез лъжа, лесно засищат комплексите си за малоценност и печелят чрез имитация на откраднато чуждо въображение, ум и знания! Печелят, заедно и неразделно с корумпираните възложители - чрез публично известната нечистоплътна игра на обществено възлагане и конкурси, печелят с наглостта и некоректността на интелектуалните крадци. Днес властта ги хвали и толерира, а, доскоро обществото тъпо ги приемаше! Утре и едните, и другите ще им се присмиват, защото, наистина - заслужават присмеха им!

Но творчеството, както знаем, не зависи, нито от времето, нито от ситостта.
Зависи от морала и почтеността на всеки, ползващ чуждото знание и въображение като зависи най-вече от гена, от въображението, от разума и морала на твореца!!

мп





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1401697
Постинги: 1723
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930