Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2019 23:28 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 798 Покривите на града
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 595 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.08.2019 08:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 798  
Покривите на града

 image

 

Винаги съм се чудил на българските архитекти, защо не обръщат достатъчно внимание на петата фасада на сградата. Повечето от тях не са, изглежда,  погълнали професията напълно с душата си и не мислят за това, как ще я завършат, и неглижират покрива като несъществен неин елемент, елиминират прекрасните възможности на завършека му, и сякаш, сградата заприличва на човешко тяло, останало без глава без шапка, без каскет, дори!

А сега, се пренесете и погледнете знаменитите световни, и европейски градове! Обърнете внимание на хармоничното им пространствено съществуване! Сравнете и преценете приноса на пластичните, и красиво завършени покриви на обществени, и жилищни сгради, които професионално прецизно оформят площадите, и улиците им. След което, бързо се мушнете в незавършената пространствена хармония на панелните комплекси, в „жилищните комплекси“ у нас! Вижте силуетите им и изкрещете, колкото ви глас държи, когато разберете, че работата е недовършена, че сградите са родени, но, без глава и без шапка, дори!! Зашеметяваща, уникална е хармонията на т.н. „жилищна“ среда, която нито учи, нито възпитава и която те принуждава да вземаш ежедневно лекарството против газове!

Знам, че не сте обръщали внимание, но, защо млади и стари, непрекъснато се заглеждат в тълпата, за да видят, някое красиво човешко лице, което да им достави удоволствие, дори понякога, се заглеждат унесено, тъй като това, все по-рядко им се случва. Нищо, че всички се движат и живеят в урбанизираната среда – към която, незнайно защо, нямат, никакви претенции?!

Питате ли се, защо си позволявате да сте апатични? Не понякога, постоянно!
Вероятно, сте се отчуждили и отдавна отучили да сравнявате красивото с грозното, и небрежно сте се изоставили на ежедневното си съществуване, обръщайки незаслужено повече внимание на дрехите си, без да забелязвате дисонанса между изоставената градска среда и кичозно лъскавата ви дреха, кола, и чалга поведение.

Показателни са много от съвременните сгради, с фасади, накичени със смешни пластични елементи, но … най-шокиращи си остават панелките! Еднообразна, банално повтаряща се среда, която прави града безизразен, безвкусен, елементарен, незаслужено грозен и нечовешки мръсен! Нали, само природата го чисти и мие! Те остават и най-уродливото постижение на социалистическата архитектура - сграда до сграда, и човек до човек, но, все обезглавени, още с проектирането им, и изпълнени като за хора, и сгради - без глави! Сигурно, заради това, навремето, един бивш главен архитект на София, бързо напусна неестетичната панелна среда, която семейството му обитаваше.

Разбира се, не ми е до смях! Виждам тази, несръчно оформена градоустройствена среда, а градът и жителите му страдат, наказани и без право на надежда! Насочвам вниманието ви към един съществен, насаден, обсебен от обществото ни проблем.  Възможно ли е да се оставят хората, принудително, несъзнателно да страдат, консумирайки средата?
Възможно ли е, всичко свързано с градската среда да повлияе на привикналото към постоянната липса на красота и хармония, гражданско общество, неконсумиращи ги, въпреки генетичната си и наследена красота?
Възможно ли е, поне, младите колеги да получават по-качествено архитектурно образование?
Очевидно, да!

И интересният покрив, подобно на красивата човешка глава спомага за интересния пространствен образ на града, възпитава от детството всеки в красивото.
Необходимо е професионалните организации да направят анализ на средата и да намерят път към естетизирането й, работейки общо за големия град?
И образованието, най-сетне трябва да се откаже, и напусне потната, и миризлива среда на хората с каскети, които си мият гениталиите, когато се къпят - веднъж седмично, а понякога, и по-рядко!

Иначе, какъв смисъл имат победите и високите образователни нива на учениците-математици или красотата на изпълненията, и победите на състезателките по художествена гимнастика, и на прочее други красиви физически, и умни наши съграждани, творци на велики постижения, … ако всички те продължават да живеят в тази градска мизерия, непроменена от десетилетия, от която, нито властта, нито жителите се интересуват!!
„Какво ще стане с този град, щом - нито на боговете, нито на хората им е жал за негоПетроний   
мп




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1398240
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930