Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2019 09:00 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 822 Слабите идеи носят повече щети, отколкото ползи!
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 530 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.03.2023 19:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 822
Слабите идеи носят повече щети, отколкото ползи!

image

I.

Изключително слаба и недоброкачествена е идеята, която лансира изграждането на едно- и двуетажни еднофамилни сгради върху свободни земеделски територии, северно от съществуващия град, защото -

  1. Ще се унищожи няколко метра дебел хумусен слой и ще се ликвидира възможността да бъдат използвани качествата и предимствата на земята, както това стана с изграждането на т.н. жилищни райони Обеля, Люлин, Младост и Дружба, преди години. Стойността на това богатство има важно значение за бъдещето на града!
  2. Стойността на плодородната земя, не би могла да се компенсира от ползите на града от сградите, които ще бъдат изградени върху нея.
  3. Разбира се, общоизвестно е, че т.н. „иновацията“ съществува повече от няколко столетия, тъй като в Зоната има изградени стари села, които последователно във времето бяха приобщени към градската структура на София и нейните инфраструктурни системи приеха нуждите на новооформените бивши села, превърнати в градски квартали.

Уникално и специфично е тяхното градоустройствено съществуване! 
То съчетава запазените форми на обитаване на селската среда - с дворовете, с уюта и тишината, със самостоятелността на обитаващата я фамилия, с все по- набиращата популярност идея на градските жители за живот на село, но вече като елемент от по-голямата структура на милионния град и при изградената  инженерна, и транспортно-комуникационна мрежа, осигуряваща липсите на такава в предишното селище, но и при опазена зеленина, цветни градини, лесно паркиране в рамките на имота, с близко училище и детски градини, с читалище и книги в библиотеката му, с местно управление и без ужасяващата среда на панелните градоустройствени, и архитектурни извращения! 

Това е среда с безспорни и огромни устройствени богатства, но и с изключително ценна, и скъпа земя, която някакъв „изобретател“ се стреми да похарчи с леката ръка на незапознатия, на неукия като целта на занятието е да се предложи на малоумните партийни членове възможност за постигане на власт над обществото на апатичните, след надлъгване с конкурентите!

       4. Ако се реши и приеме - Зоната да се употреби, то, тя трябва предварително да придобие уникален градоустройствен статут със свръхвисока пазарна цена, защото бившите села не биха могли да върнат друга, равностойна инвестиция на тази - на доминиращия град, след изграждане на необходимата инфраструктура и комфорт на жизнената среда! Себестойността на земята трябва да осигури бъдещето на тази част от града, който я е „приютил“, както и да носи предимства, след урбанизирането й!
*
Вярно е – предложих градоустройствената иновация - проект „София – Искър“, но той е коренно различна песен и не е лъжица за случайни „иноватори“, които без да знаят как – искат да спасят и София!
II.
По отношение на придобилата гражданственост идея, свързана и експлоатирана, заради т.н. презастрояване в територията на жилищните комплекси Младост и Люлин, считам, че те трябва да понесат уплътняването си, тъй като продължават да носят, все още, недостатъците на законите при използването на земята, архитектурното проектиране и строителната реализация на тези комплекси - без съществени, неминуеми и задължителни функционални изисквания за нормалното съществуване на всяко урбанизирано място, с неговите инженерни, довеждащи и отвеждащи системи, с подобните показатели, притежавани от съществуващия град.
  1. Останалата „свободна“ земя – не е свободна, тъй като е осигурена с комуникации, обзаведена е с инженерна инфраструктура, с пътища, улици и пешеходни алеи, притежава училища и детски градини, поликлиники и магазини, паркове и места за спорт, за отдих, и дори – с безплатното паркиране / гариране върху публична общинска собственост! Върху тази земя, разни шмекери изградиха и искат да продължават да изграждат, в подбраните подходящи терени, строителство - без да плащат, никому и нищо за изградената вече, градска инфраструктура!
  2. Стойността на тази, подходяща за ново строителство земя от градоустройствената структура на отделните квартали, трябва многократно да се увеличи като юридически се потърсят и пропуснатите, и нереализираните ползи за Голямата Община, а и да се осигури в бъдеще коректното й купуване от собствениците, както и отново Община София да има полза, защото новите собственици ще използват уредена и обзаведена градска среда, с отдавна изградени улици и булеварди, с довеждащи мрежи за питейната вода, и системи на отвеждащата канализация като безплатно ще ползват обществена земя за паркинги, ще устроят децата си в близките детски градини, училища и здравни заведения, ще ползват зеленината и въздуха на старите жители, дори! Желаещите да живеят в новите, притеснени обстоятелства, трябва да плащат за ползването им - за общо кварталното благо! Иначе, кражбата и тарикатлъкът на шмекерите ще продължи, а ощетените граждани, градското управление и градски структури, ще продължат апатичното си съществуване!

III.
Относно:: 
Завършване изграждането на т.н. Южна дъга, мнението ми е без промяна – отрицателно! Общината трябва да се откаже от довършване на недовършения проект за южния околовръстен път и да намери, единствено важната за града връзка - с Планината! 
Вероятно трябва да се запази габарита на трасето и да се ограничи транзита, за сметка на по-подходящата, поне засега, Северна тангента. 

Необходимо е да се създадат и осигурят пешеходни, и велосипедни връзки между двете територии около трасето й – малоумно пропуснати от проектанти и строители, защото липсата им прекъсва естествения човешки контакт с чистия въздух, с мястото за отдих и спорт, и с всички други уникални, и безспорни предимства на Планината, като че ли, завинаги - като се забрани, завинаги, строителството в нея!
IV.
Техническите власти на София трябва, най-сетне, да се научат умно да използват знаещите и можещи проектанти, ако има такива, както и предварително да се обсъждат заданията за важни, кардинални за града проекти, а не след тяхното изпълнение.
Държавните законодателни и изпълнителни административни органи трябва да подготвят, обсъдят и приемат нови закони за София, които да прекъснат хаоса от безразборното застрояване в града с нехармонични помежду си сгради и архитектурни комплекси! Трябва да са по-строги и прецизни в оценките си към предлаганите проекти, реализирани преди това от други български, а най-често чужди автори, защото разпространената практика е срам за града, за професията и за жителите му!мп



Тагове:   Sofia,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1403129
Постинги: 1723
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930