Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2020 09:45 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 871 Неравноделни тактове
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 486 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 15.08.2022 11:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 871
Неравноделни тактове 

 image

 

Знаете ли, че те са в синхрон със сърдечния ритъм на всеки от нас?!
Но, такъв е и ритъмът на ръченицата! Българската, разбира се - друга няма!
А, може би, това е ритъмът на защитата на генетичната ни памет!

Винаги съм се чудил – откъде-накъде и защо, именно, българите са открили и използвали неравноделния такт за песенната, и танцовата си творческа изява! Не са могли и да го копират, тъй като не е имало от кого - никой от древните европейски етноси, не го е познавал, нито ползвал, а такива не е имало преди предците ни! А, кога са го открили, едва ли, някой ще може да каже, защото знанието е потънало в дълбокото море на времето и туптенето на всеки, родил се на свещената ни земя!?

Чудно нещо е уникалността на тази автентична, автохтонна музикална и танцова ритмична форма на изказ, изразявана от един, уж „неук“ народ, който някои съседи са определяли и като варварски. Вероятно, така са се чувствали древните пирати, спрямо него, когато са стъпили и окупирали бреговете на Балканския полуостров и след като са се пръснали из островите на Средиземноморието – тези същите, които и днес нямат опазена своя, автентична древна музикална, нито танцова култура! Парадоксално е, че чак в средата на миналия век един даровит композитор измислил музиката им, а след това и танца „сиртаки“, с чиято „автентичност“ се опитват и продължават да мамят света, че са го наследили от ония – пиратите от Северна Африка и Абисиния. Може би, са играли някакъв друг танц, за да изразяват, все пак, радостта си от заграбеното, но и него са „забравили“, както и древния език на първите, дошли по нашите земи.

Голям майтап са тези – не се усещат, че са смешни и продължават, непрестанно да парадират с присвоеното! Очевидно, нямат нищо свое, нищо, наистина древно, което да са опазили, дори, народните си песни и носиите, защото са се оформили като единен етнос със своя държава, едва, преди двеста години! Не знаехте, нали?! Смешни са и като ги видиш с откраднатите мъжки полички от преките наследници на Дионис и Орфей, и се чудиш, и се маеш на наглостта им!

Едва ли, светът знае, едва ли, може и да смята, за да прецени присвояването от тяхната култура на приноса на пелазга Омир – сътворил и изпял „Илиада“-та, и „Одисея“-та,  шестстотин години след края на т.н. Троянска война, в същата война - срещу едни от предците ни?

Дали, в гена им не преобладава елемента ксенон, заради който, толкова бавно и трудно мислят, толкова мъчително и бавно узряват, но и заради който, още по-трудно, и още по-бавно се разпада омразата им към коренното население - превъзхождащите ги красиви, умни, и трудолюбиви българи!
Вас питам, дали знаете, защото, ако попитам тях – пак ще излъжат.

Те могат, само - да убиват беззащитните ни деца!
мп ©




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1397172
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930