Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2020 17:51 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 873 Отговорност
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 973 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 13.01.2020 07:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 873
Отговорност

image



Тия дни се запитах и аз като вас, повлиян от политическите предизвикателства, с които непрекъснато ни занимават, вместо да си гледат съвестно работата, разни псевдо-политици - какво е да си отговорен към себе си, към обществото, а някои и към патрона, и към партията си?

Какво е това чудно нещо – отговорността?!

Дали и обществото знае, какво е отговорността, човешката – на родителя, политическата - на всички, които се занимават с тази, никому, ненужна професия, културната – на твореца, образователната – на учителя, моралната – на всички и най-вече на примера на публичните личности?
Какво определение би могло да се даде на отговорния и на безотговорния?
Има ли я, няма ли я? Колко голяма или малка е тя в очите на потърпевшите?
Може ли, без нея или не?
Не ме интересува, колко струва, тъй като, всички знаем, че, според нововъведените форми на измамно управление, всичко се заплаща.

Това е, си казах – да си отговорен към себе си и към обществото. То те е избрало и всеки избран е задължен, и отговорен за действията или бездействията си пред него! Така мисля, въпреки, че реалността ме опровергава.

Отговорността е безупречно качество за всеки и особено – за държавника. Необходима е, без да е задължителна за чиновника и е привилегия за всички творци, и артисти. Безотговорността към себе си и към обществото, от своя страна, прилича на действието на всеки нормален индивид, излизащ от кенефа, без да си е избърсал и измил дирника!
Безотговорност е и когато слизаш от сцената на публичната власт, до която си се добрал, някак си, лицето ти да е нечисто - и за пред огледалото, и за пред съвестта ти, и за пред обществото. То е най-голямото и чисто, а не изкривено огледало, което съществува, откакто
Sapiens–a е създал имагинерната форма на демократично управление над избралото го за целта, общество -  от други, не по-различни от него. Огледалото трябва да е чисто, а не оплюто и омазано от плювките, и храчките на противници или сподвижници.

Отговорността, от своя страна, твърде много се влияе от степените на оглупяване и от желанието, и способността за самоизмама, които агресивно се използват, предимно, и само, от глупави, и недоразвили се достатъчно. Те са подвластни на жаждата за слава, на всяка цена, а тя, естествено   на глупостта. Важно място, при формирането на отговорността, заема манипулацията и особено, вредната за обществото - чужда, неискрена, политическа, образователна и културна манипулация.

Интересен феномен е отговорността, особено - в постсоциалистическите форми на непознатото за човешките социални и политически, нови форми - на псевдо- демократично управление. При тях - тя е или твърде малко, или не прилича на себе си, или изобщо, я няма, но, никога не достига до очакваните нормални нива!

След като размислих, достигнах до заключението, че липсата на отговорност е характерен белег за обществата на всички буболечки, станали човеци, без да са Sapiens! мп
mpet /copyright©all rights reserved




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1401823
Постинги: 1723
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930