Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2020 08:40 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 878 Обикновена кражба или защита на ...
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 270 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.01.2020 19:45


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 878
Обикновена кражба или защита на ... 

 image

Албрехт Дюрер 

Вероятно, не сте чели приетия, преди години, закон за Националната концепция за териториално развитие на страната. Ето, защо - е необходимо да знаете, само чл. 38 ( ДВ бр. 15 от 2016 година),  чието резюме гласи ::
Наблюдението на националната концепция и на регионалните схеми за пространствено развитие по чл.7, ал 2, цели ефективно управление и използване потенциалите на територията.
Безспорно целите са високи, но нереалистични и утопични. Дори, посредственият първоначален проект не осигуряваше подобна възможност, тъй като, още с „раждането“ и приемането му, бе морално остарял!
*
Преди дни бе оповестено, че е направена и актуализация на проектите, приети през 2012 година! И тази актуализация на Националната Концепция е интересна, не само с новите си цели, а и с пространствената си програма. Интересна е, заради новия път, избран и обвързан със същността й! Вероятно, чрез него проектантите се надяват, най-сетне, тя да се превърне в използваема и работеща!
Разбирам, че на авторите на остарялата, но приета преди години, Национална Пространствена Концепция за териториално развитие на страната, не им е достигнала нито сила, нито коректност, за да споменат авторството и на другото предложение - по-съвременно, по-прецизно, и по-точно решение за концепцията, чиито автор съм, и от което, така храбро, си позволяват да се възползват, и присвояват, за да „преработят“, да „актуализират“, и да нагаждат чуждите разсъждения, обогатявайки непълноценните си проекти!

Възприетите норми, правила и етични нормативи при защита на авторското право от европейските институции, както и от българския закон / ЗАПСП, изискват, и е редно да се спазват приетите норми при използване на чужди проекти и публикации. Трябва да се отбелязва ползваната литература и проектите по третираната тема, което е избегнато, а употребата без цитирането им - просто, е обикновена кражба и закононарушение!
Не искам да коментирам поведението на колеги, консумирали и преиначили същността на проектите си. Не искам да анализирам и поведението им, защото, и с присвоеното, те не биха могли да получат очакваните резултати - въпреки, използваната нова и полезна информация, формулирана в съществената част на предложението ми - темата на силата на гравитацията, владееща всички урбанизирани територии. Очевидно, продължават да се надяват, че чрез нея ще осигурят на НКПТР възможност да защити целите и намеренията, заложени в чл. 38.

В последната актуализация, както и в първоначалните проекти, преди десетилетие, отсъстват решения, които могат да повлияят и да помогнат на националното стопанство да се развива прогресивно като това обезсмисля съществуването им, а и смисъла на тяхната актуализация!
Разбира се, не се опитвам да твърдя, че без актуализации - всичко това, е възможно да се получи, тъй като светът на биологичните и икономическите промени е прекалено динамичен, и трудно контролируем. Поради това, актуализациите на проектите за бъдещото териториално устройство на страната са очаквани и необходими, но, трябва да се осъществяват с вдъхновение и въображение, придружени от професионална отговорност, и коректност, и без кражби на интелектуална собственост!  
*
Целта на Националната Концепция за Пространствено Териториално Развитие на страната,
не е да декларира познатото функционално, териториално и пространствено състояние на територията, при наличие на  непълноценното, измислено и неработещо райониране,
а да помогне, и да създаде оптимални, а не декларативни възможности за употреба на територията, както и условия за развитие на всички, без изключение, функционални отрасли на националното стопанство при наложени прецизни норми на неговото планиране чрез графични изображения и изразни средства!
За да се помогне на стопанското развитие на страната, е необходимо да се посочат пътищата,  формите, усилията и средствата, които са нужни на всички отрасли да се развиват в желаните насоки и периметри. Необходимо е да се покажат и формите на тяхното управление, стопанисване, мерките за лечение, както и „лекарствата“, нужни при евентуалното им „заболяване“.
Трябва да се създаде нов модел на териториално-пространствената архитектурна партитура, която задължително трябва да притежава и нови форми за своето прилагане! Стига да знаят авторите, за какво иде реч.
С нея, евентуално, би могло да се реализира стремежа на нацията да достигне плавно до върховете на цивилизацията!
Това изисква нов план, а не актуализация.
Съществуващият е непотребен!
*
Знае ли някой днес, кому помага Националната Концепция за Пространствено Развитие?
Вероятно, е в помощ на водосъбирателните структури и на усъвършенстваните кражби от водо-преносната мрежа или може би, помага на демографското, на общото ни стопанско, социално, образователно, здравно и културно развитие, и на всички останали системи от структурите им!?
*
Нужна е и професионална коректност.
Разбирам, че  колегите живеят, все още, с остарелите норми на предишното социалистическо право, а това ще пречи и ще ограничава, допълнително въображението, и самочувствието им на творци!
Не очаквам отговор и нищо не искам, нищо друго.
*
Може би, е необходимо да затворят и кранчето на локумите -  подобно на водата за пиене в Перник!

След този ескиз ще публикувам и ескиз N41, с разсъжденията ми за първоначалния проект, в който бях предвидил неговите, очаквано слаби, резултати.
mpet /copyright©all rights reserved




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380317
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031