Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2020 10:39 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 888 Не свързани мисли 101
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 262 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.02.2020 19:19


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 888
Писмо до Ф.

image


Здравей колега,
ако мога да те наричам така, разбира се!?
Колеги сме в търсенията си, в еднаквата посока, дори, имаме еднаква цел – и двамата искаме да реализираме тази прословута, неизползвана земя от подземните нива на свободните, от сгради и инфраструктура, дворни пространства на училища, и университетски комплекси, за която мисля и работя от толкова много години, а отскоро и ти –  за своя, а аз за общата, и моя полза!

Трябва да те уверя, за пореден път, въпреки, че ти си го знаеш - проектите ни обогатяват материално и духовно, и градовете, и властта, и нас гражданите, нищо, че официално се съмняваш.Могат да разнообразят средата и да оптимизират функционалните й възможности, да я облагородят като създадат ред, дори. Ще разрешат и част от тежките й транспортни, и инфраструктурни проблеми,
но важно е, че реално оползотворяват скритите ресурси на градовете като увеличават капацитета и богатството им. Реализирани, проектите ни улесняват всяко управление.

Осигуряват нова земя като съхраняват старините, ако имат такива като София. Така опазват градовете-паметници на човешката култура
, история и глупост като ги направят по-умни. 

Изчислено е, че всеки реализиран обект възвръща вложените средства за около 5 - 7 години, но това зависи, не само, от интересите на властта и гражданите, а и от избраната функционална комбинация от съставните й части, които ще се реализират в нейна и обществена полза - спортни зали, плувни басейни, центрове за развлечения и т.н. Има значение и дали, ще изградиш автоматизиран обществен паркинг за почасово паркиране под земята или ще използваш конвенционалните и познати решения, повтаряни десетилетия наред, с рампите и противопожарните прегради. Съвсем друго би било, ако реализираш паркинг, заедно с търговски център или паркинг -
с развлекателен, или дансинг клуб. А може и трите заедно! Има  значение и дали, ще се изградят в някой дребен град от крайния европейски север, в централна Европа или у нас, когато ще се използва, само една от десетките им възможности, нищо, че и това ще е изключително ценно за града. Изборът ще определи и времето за реализация като то е крайно ограничено, ако се изгражда само една функция като паркирането, защото наесен дворът трябва да е напълно готов и измит, със спортни площадки, с ограда, цветя и тревички! В този случай лятната учебна ваканция е най-подходяща, за да не се пречи на учебния процес, и на децата, и за строителство като ще се използват най-подходящите строителни системи. Улиците около обекта – също са от значение! И то така, че колите да не се надбягват, а почти да пъплят - едва, едва, за да не застрашават средата и тичащите деца!

Важен е и начинът на влизане в подземните нива. От него зависят и средствата, защото има системи за автоматично паркиране, които са страхотни и увеличават броя на паркоместата с около 40%, а от там - съкращават и времето за връщане на кредита, независимо високата им цена, която е с около 12-15 х. евро за едно паркомясто над строителната стойност. В тях не се допуска влизането на хора, не е нужно осветление и наблюдение, няма рампи и вътрешни улици, нито бариери и автоматични системи за отчитане на времето. Уверен съм, че обществото ще хареса, именно, тези проекти, а и иновацията, по принцип, защото няма друга такава, толкова полезна и навременна, и безкрайно нужна за гъстонаселените части на огромните градски образувания!
Трябва да прочетеш, отново - градски ескизи 376, 377 и 378, а накрая и 470-ти ескиз, и другите, около тях. Там, всичко е написано. И ще повторя - за средно голям град като София, стойността на лицензията за един обект, не е толкова висока, ако ти или някой друг пожелае да я купи. Навремето, един специалист от Патентното Ведомство направи сметката и оцени патента, кое, колко струва - при такса от 1 евро / час като, сметката е за София. Друга ще е в Лондон, Ню Йорк, Токио или Сингапур - знаеш, че ще е многократно по-скъпа, и по-ценена!

У нас, властта не иска да ни даде правата – да финансираме чрез кредити, да изградим и да ги връщаме, десетилетия наред като стопанисваме обектите, и така да помогнем на града, и да услужим на съгражданите ни. Не иска да направим и публично-частно партньорство - пак в обществен интерес. Очевидно, иска сама да ги направи или с мутрите, но и знае, че ония, от запад - специалистите по защита на индустриалната собственост ще им скъсат гьона от процеси и разправии, уверени, че ще спечелят.
Знам и че всички градове се нуждаят от тази специфична, и подходяща земя, защото с нея ще могат да направят средата си по-уредена и гостоприемна - и за пешеходци, и за велосипедисти, и за автомобили. Днес, у нас, поради липса на общинска собственост и на неоткрити, все още, други подходящи условия, общинските власти продължават да бездействат и по инерция да наказват или да забраняват, и изключват достъпа на автомобили, както  непрекъснато да повишават и таксите, и глобите, да разширяват зоните като това, видимо, не решава проблема, а го задълбочава! И го отлага във времето.

Трябва да имаш предвид, че предложенията ни биха могли да заинтересоват и мощни застрахователни компании, както и градските власти, които искрено искат да помогнат. Биха се заинтересовали и кметове, пак по тези причини, дори строителни и автомобилни фирми. За тяхно добро! Защото прогресът на човека измисля, какви ли не нови форми на енергия, нови материали, оборудва колите с изкуствен интелект, но не може да създаде нова, подходяща и обществено полезна земя. Мисля, че градовете нямат друг избор, освен да използват иновацията ни. Рано или късно – всеки от тях. Затова, отново помисли, все пак – твое е решението. Поздрави и бъди здрав. / мп
*
Най-опасният политик е простият. Защото той искрено и от чисто сърце няма да пожали средства, за да направи всички хора като себе си! – пише Яна Язова / мисълта е  от публикация на писателя Н. Босия.
мп




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1397292
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930