Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2020 09:14 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 941 Устройствени компромиси 4
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 278 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.05.2020 19:25


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 941
Устройствени компромиси* 4

 image

 

Учудващо е, че общинската администрация не се учи, нито от миналото, нито от грешките, които всекидневно допуска, а функционира, само - между топлото и студеното! Люшка се, ту към топлото, ту към студеното, след като се опари. Преди години към Столична община  имаше проектантски институт, от над 1200 специалисти, чиито задължения бяха – да проектира и се грижи за градоустройствените, архитектурните, и инженерни проблеми на територията на града! Днес, с това се занимават неуки чиновници! Представяте ли си - с проблемите на дву-три милионния град се занимава най-слабо образованата част от колегията, трудно придобила и защитила „висшето“ си образование и намерила в нея най-подходящите условия за своето съществуване, нагаждайки се! Тези специалисти, именно - с най-слабата проектантска подготовка, днес планират и проектират градската среда, силно ограничени от ограниченото си творческо въображение и опит, но обладани, единствено, от духа на далаверата! Куриозите, разбира се, не свършват, защото нямат край и за това ще приключа с тази констатация, тъй като темата на ескиза е друга.
*   
Има ли други форми за разрешаване на належащи устройствени проблеми или не?
В полза на кого са компромисите, за сметка на кого и с какво?  
Нормално ли е, приоритетно да се налагат политически решения, а не устройствени?

*
Останаха малко и лесни отговори на въпросите, които си бях предварително поставил, за да им отговоря. Отговорите са очебийно ясни, както за повечето, които се занимават с дребнавото настояще, така и за малкото, които мислят за бъдещето.
Безспорно, формите за разрешаване на належащите устройствени проблеми са в ръцете на Обществото, което трябва, не само, да изиска, а и да контролира тяхната реализация!

Те са и сред възможностите на градската изпълнителна власт, и на държавата, тъй като предложените проекти притежават изключителна духовна мощ, и съществено, многозначимо политическо, техническо, морално, и етично значение за града! Значение има и за някои от тях, които са нормални!

Съществуват и други, но те са твърде имагинерни форми за постигане на единодушие при избора и предпочитанията на обществото и властта към възможните устройствени компромиси, тъй като са неразривно свързани с тях, но те биха били реални, само … ако обществото е единно при разрешаването на общите си държавни и градски проблеми!
За съжаление
- не е!
И заради това пропада, все по
-дълбоко, и по-бързо, в етично, и културно отношение, а с видимата си зависимост – властта продължава да обслужва чужди интереси, без да се интересува, нито от настоящето на града, нито от достойнството на народа, когото, вместо да управлява – продължава тарикатски да експлоатира и краде. При това, техническите и културните институции на града и държавата, се ръководят от марионетки, които не притежават, дори – човешки хоризонт, за да прогнозират, възпитават и надграждат.

Ползи няма и не може да има, за никого, а сметката - е за всички!

От дългия ми живот и практика съм разбрал, че компромиси се правят, само от знаещи, отговорни и достойни хора, а плужеците - не мислят за тях!  
Тези са и причините, заради които смятам, че до раждането на друга порода българи, върху София и другите български градове ще продължава да тежи управленска безпросветност, абсурдна апатия, политически манипулации и структурни далавери.
*
Нормално ли е, приоритетно, за града да се налагат политически решения, а не устройствени?
Отговорът е отрицателен!
Категорично, защото властта не разбира и това, което трябва да върши, а – камо ли, да се занимава със сложните решения за усъвършенстване на човешката култура, за опазване паметта от миналото, за връзките му с настоящето и бъдещето, и хармонията им, изразена чрез пространства и обеми, в технологичен ред, наложен от порядъка на мислещите!
Тя няма време за нищо друго, освен, да защитава измамно завоюваните си позиции!
А града, а хората – вълци ги яли!  
мп  

*
Значение на думата компромис 
мн. компромиси, (два) компромиса, м.
1. Споразумение на основата на взаимни отстъпки. Постигам компромис. Стигам до компромис.
2. Отстъпка от собствените разбирания или съвест. Правя компромиси.
прилагателни:
компромисен, компромисна, компромисно, мн. компромисни.
Синоними на думата компромис
(същ.) отстъпка, взаимна отстъпка, разбирателство, помирение
(същ.) спогодба, споразумение
(същ.) отстъпление, безпринципност

Превод на думата компромис на английски език
compromise
правя КОМПРОМИС / compromise
правя КОМПРОМИС със съвестта си / compromise with o."s conscience
политика на КОМПРОМИСи / a policy of compromise
постигам КОМПРОМИС / arrive at/work out a compromise.
18.05.2020




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1400620
Постинги: 1722
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930