Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2020 19:23 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 944 В ядрото на града
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 387 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.06.2020 07:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 944
В ядрото на града

image

 

Възможно ли е, ще се запита всеки!
Питам се и аз, и то много по-отдавна, тъй като, по стечение на обстоятелствата бях един от първите, които научиха за уникалното предположение на автора му.
Възможно ли е, под двата хълма в ядрото на съвременния град - в северната част на градината на бившия царски дворец, да се крие уникално археологическо богатство?
Погледнете архитектурната скица и номерираните хоризонтали! Вгледайте се в тяхната невероятна гъстота на събиране.
Специално отидете там, забавете крачка и спрете! Неминуемо ще почувствате силата на сакралното му излъчване и сякаш, някой ни говори, сякаш ни вика, но всички сме глухи! Не чуваме и самоуверено ги подминаваме!

Преди хиляди години обитателите на това селище решили да издигнат, тъкмо тук - нещо, което им трябвало, което било необходимо на селището и властта, нещо изключително!
Защо, наистина - тъкмо тук?!
Ако се опитаме да погледнем с очите на тогавашните градостроители - двете възвишения, не са случайно в непосредствена близост до природния и градообразуващ фактор, подкрепил хората, търсещи място за бъдещия си град.
Това са минералните извори.
Те са били, а и днес са, естествен източник на питейна вода, притегателен център за хигиена и здраве. Те са факторът, около който възниква града, а двата хълма са най-високото и отвсякъде видимо място на средата на равната котловина, оградена с планини, и като че ли, са създадени нарочно, за да бъдат използвани за нуждите на властта!
Не спирайте - направете си труда да достигнете до ул.“Московска“. Днес, тя отделя градината от поредицата стари сгради, от нея започват и стъпалата, водещи към улица „Будапеща“. Застанали тук, погледът ви, необезпокоявано може да ви отведе, далеко зад Владайската река - чак до, синеещите се на хоризонта, старопланински масиви. После отправете поглед към Витоша, погледнете на изток, на запад и на север - с очите на онези люде, дръзнали да съградят тук града и си представете един импозантен символ, който се вижда от цялото, ширнало се, софийско поле. Стъпили сте върху тези естествени или създадени от човека, земни възвишения, които са били много по-високи, отколкото са днес. Стъпили сте върху най-високото и видимо, отвсякъде, място на града!
Но и това, не е всичко.
За да разберете действителната височина на тези възвишения, трябва да слезете на нивото на разкопките под Ларгото като не забравяте, че по земята си българския етнос, винаги се е стремял да изкачва собствени жизнени хребети, да развява собствени знамена и да оставя в живота си трайни следи.
Милиони са и многократно преминавалите покрай тези, пълни с история, възвишения. Лично, едва ли, има потребност да ходя до тях, защото ги познавам до болка. В тази градска зона, срещу тях - работих над двайсет години, понякога по 15-18 часа, а и повече, на денонощие!

Нека, да продължим виртуалната си разходка. Ще трябва да разберем, че тя не е забравения свят от миналото, а нашето настояще. Слезте, по стъпалата надолу - към самото начало на ул. „Будапеща“ и няма да видите, нищо друго, освен, един лъскав хотел, в основите на който алчността, нехайството и безхаберието са закопали многовековна тракийска култура, и на последвалата я римска, заедно с амфитеатъра! Тук е погубена част от историческото богатство на Сердика, не без съдействието на една малоумна и престъпно неграмотна в морален, исторически и технически план, власт.

Възможно ли е - никой до днес, да не се е сетил, че тази територия и двата й хълма, на най-високото място в центъра на стария, а и на днешния град – са притежавали важно функционално, градоустройствено и стратегическо значение!
Разрезът показва подходяща денивелация и сполучливо подбраното място на амфитеатъра. Показва, че е избрано и заради улеснената евакуация. Нищо, че тази територия е била извън чертите на крепостните стени на Сердика.
Разбира се, това е така, защото са изградени по-късно, за да пазят римската власт, настанила се вътре, зад тях. Преди, когато не са съществували, градът се е простирал далеко, чак след хълма Слатина, на изток - до ниските брегове на реката. Там са открити и изследвани, следите на селище от преди 8500 години, по време на ранно каменната ера!
Никога, не ще разберем, какво е имало първоначално върху двата хълма, но и никой, не ни пречи да мислим и разсъждаваме, дори – да мечтаем! Хората, през всяка следваща епоха, са минавали покрай тях, без да им обръщат внимание, защото вече, не са им били потребни, нито те, нито - старите им функции. Градът е намерил другаде новите си сакрални места! Съвременният град - също.
Авторът на това интересно предложение е изпратил писма до няколко държавни инстанции - до министъра на отбраната Каракачанов, до министъра на културата Банов, до директорите на Института по археология към БАН и до Националния институт за недвижимо културно наследство. Официален отговор не е получил, което е необяснимо и смущаващо, а мълчанието - озадачаващо. Предложението предлага да се извършат, единствено, радарни проучвания, а не разкопки - неща, които от години се правят в цивилизования свят.
Идеята, при всички случаи, е зашеметяваща!
Защото, ако под двата хълма се крие нещо изключително, от археологическа, културна и историческа гледна точка, то ще е впечатляващо, неочаквано, неподозирано, просто, защото грижливо е останало скрито хилядолетия от всички милиони, тъпкали тази малка височина! Като всички нас.
Възможно ли е подобна идея да се осъществи?
Да!
Мястото е най-подходящо за създаване на символи и знаци, които властта над живелите тук преди нас, старателно е избирала, за да внушава своето величие и да манипулира.
Знае се и че изборът, и функциите на тези свещени места се унаследяват от следващите поколения, без съществено да се променят като обикновено по тях се извършват промени, поставят се нови наименования, като се преоформят за функциите на поредните религиозни или политически паметници. Още повече, че принципите на търсене, методите за внушение и управление, от хилядолетия са едни и същи. Те са непроменими и както при избор на средата за обитаване, така, и при изграждане на обществени, и религиозни обекти. В тази връзка, не мога да не добавя и доказаните исторически, и документално факти, че през последните осемстотин години върху тези два хълма, никой не е строил - нито, когато на метри до тях е бил турски конак, нито, когато е бил царски дворец, нито - по времето, на което сме съвременници.

Мълчах за уникалното предположение на автора. Беше необходимо да се уверя в предизвикателсвото му, за да не приличам на някои откриватели, които периодично засипват общественото пространство с уж, знаменателните си открития. Исках да изглеждаме сериозни, каквито, безспорно сме.
Времето лети и всеки преживяваше своите житейски проблеми, но идеята не спеше и човъркаше душите ни. Особено на автора й Петко Мангачев – известен журналист и писател, който търси, и открива непознати ниши в историческото, и културно наследство на предците ни като тези за проф. Кацаров, бележитият европейски юрист или за полковник Дуньов, банатският българин, който, не само, е бил дясната ръка на Гарибалди, но и на когото Италия дължи днешната си териториална цялост, и на първо място - Венеция.

Отворих конкретна дума за опита на един ентусиаст - да обърне внимание на някои държавни институции. Учудващо, удивително е, че те не се интересуват от културни открития, които биха могли да се окажат - световно значими!
Странно е, наистина - защо отговорни държавни институции, не допускат възможността предположението да се окаже неочаквано археологическо откритие за града, неоценим и скъпоценен принос за столицата, и за държавата.
Не сме уверени и защо мълчат. Напълно възможно е - да не знаят да четат и пишат!
А проектът се нуждае от помощта им!
Става дума за използване на наличната в страната и под тяхно управление апаратура, и техника. Това, не е прищявка или утопична идея, граничеща с фантастиката, а предложение, чиято цел е да направи коректна проверка, която да го докаже или отхвърли.

Това есе предоставя на вниманието на обществото и на професионалистите една, напълно, реализуема усройствена цел. Грижата на тези редове е да демонстрират предложението, защото проектът е необходимо да се представи, както на официалната власт, така и пред обществото, разбира се, след коректната му нотариална заверка.
Дали, ще излезем прави в предположенията си, не знаем!
Дали, под двете най-високи точки на града ще се открият некрополи, тракийски могили, както очакваме или нещо друго ценно в исторически план, това може да бъде доказано по пътя, който посочих, разчитайки на познанията и професионалната си интуиция. Наложително е да се реализира щателно археологическо изследване със специална апаратура, което очаквам да се възложи от компетентните институции на Министерството на отбраната, след решения на Министерството на културата, Столичният общински съвет и Направление архитектура и градоустройство. Напълно възможно е да станем свидетели на изключителна, по историческото си значение, находка.
В разговор авторът на тази, заслужаваща внимание, идея сподели, че не се интересува, кой ще се титулува за първооткривател. Много по-важно е София да обяви на света, за сетен път, че е средище на вековни традиции и култура.
Интересно е, как биха погледнали на предложението и гражданите на града?
Желая категорично да подчертая, че никой, няма право да превръща българската столица в глуха провинция, без история. Искам и посочвам път, който би могъл да открие духовност, в сянката на отчайващо сивото ни културно всекидневие. Държа да се знае, че това не е позиция на човек, потопил се в носталгията, на отдавна отшумели във времето, епохи.
В персийската свещена книга „Зен Авеста“ пише –
„засяването на една нива с овес е равна на хиляда молитви“
и това е патетиката на производителя, а не - на молещия се! / мп


 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380702
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031