Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2020 14:42 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 961 Неразбран, за всеобщ срам
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 765 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 30.07.2020 13:41


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 961   
Неразбран, за всеобщ срам 

 image


Виждаме ли своето национално, културно, духовно и технологично изоставане, спрямо динамично развиващите се страни по света? Мисля, че, не само, не го виждаме, не го и чувстваме, а измамно се самозаблуждаваме и продължаваме да се унижаваме пред измамниците, които нагло ни убеждават в противното!?
Знаете, че светът на бързо прогресиращите икономически страни, отдавна, много отдавна са изградили своите транспортно-комуникационни структури, както на териториите на страните си, така и в силно урбанизираните си градове.

А ние се стремим да ги създадем днес!
Представяте ли си?! 
Опитваме се да създадем основите им днес, най-малко - след столетие и половина!
На всичкото отгоре представяме тези си закъснели напъни като уникални, вместо да се срамуваме от изоставането си. Ще кажете, че имаме оправдание - били сме под политическото робство на изостаналата османска империя – да, но веднага, след това попадаме под икономическото и културното робство на другата, също изостанала в своето съществуване, съседна империя. И това са неоспорими факти.
Но, защо сме се оставили да бъдем толкова мазно и гадно лъгани?
Защо сме продължили да спим?
Ще отговоря така – времето и състоянието на духа на народа, и тогава, преди сто и петдесет години, и вчера, преди четири десетилетия, беше приблизително едно и също – удобно за завоевателя! Независимо новите поколения, независимо и от това, че държавата е призната, народът продължаваше, продължава и днес да спи, без да знае, че проспива годините си на съзнателен и свободен живот! Следва и резонният въпрос – възможно ли е, толкова дълго да спи, да спи и да не чува, дори – събудилите се!

Днес, като че ли, прави плахи опити, опитва се да се пробуди!
Тръска унесеното си самочувствие, но, никога не обвинява себе си за недалновидния избор на тези, които се самопредлагат да го управляват. Знае, че тези, които избира са тъпи и крадливи, но ги избира, оставя се, дори, да продължават да го мамят и крадат! Обвинява властта, която сам е избрал, обвинява най-неморалната част от народа, прехвърля вината за незавидното си изоставане на най-ниско квалифицираните, на трудно мислещите и заради това, толкова лесно употребявани и манипулирани, но, никога върху себе си! И тъпо, и безхаберно продължава да вегетира, унижавайки и предците, и създателите си!
*
Днес прави магистрали, които е трябвало да направи преди столетие. Прави тунели, които трябваше да притежава икономиката му, още преди десетилетия. Но иска да се сравнява, пъчи се, а ония му се присмиват, ласкаейки го, за да могат още по-лесно да го използват. Не иска да се сравнява коректно и вечно изтъква това, малкото, което светът притежава отдавна. Не може, дори, да се сравнява с него, тъй като там влакове се движат със скорост от 250-450 км/час, икономиката им развива дигиталните умения на обществото, нищо, че ние отговаряме за тяхното институционално финансиране, че те създават и реализират иновации, а ние само говорим за тях, всячески опитвайки се да се възползваме като усвояваме до дупка и най-малкия интелектуален ресурс, крадейки и него.

Иначе заспалото общество крещи и скандира, без да се интересува от тоталното си умствено изоставане, а то е фрапиращо!

Погледнете инфраструктурата на градовете, погледнете и архитектурата на сградите! Вижте поругаването на морския бряг и на уникално красивите ни планини.
Погледнете и неинтелигентните физиономии на избраните във властта!
И се питате - аборигени ли сме, аборигени ли сме избрали?!
Разбирате, че трябва да се срамувате от тях!

Не, не от тях, а от себе си трябва да ви е срам!
И да е само това!
мп    



Тагове:   тъжно и смешно,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1398249
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930