Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2020 17:39 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 799 и 86, 87, 88, 89, 90
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 378 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.08.2020 09:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

МИСЛЯ ЗА ЗЛОТО, КОЕТО СПОЛЕТЯ БЪЛГАРИТЕ!

ПИТАМ СЕ, ЗАЩО !?
Текстът е пре-дълъг, но е наложително да се прочете и осмисли, за да могат да се прибавят, и други въпроси, и отговорите им.

image


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 799
Постна манджа

Още като дете изпитвах и продължавам да изпитвам като възрастен, а вече и като стар - органична, изострена антипатия към лакеите и доносниците.
Не знам защо, но те непрекъснато, цял живот, се лепяха и продължават да се лепят за мен! Очевидно ги привличах, без да ги предизвиквам, без да имат, каквито и да са видими причини за нечовешкия си интерес.
Отвращението ми се развиваше постепенно като никому не споделих усета, наблюденията и коментариите си с тях. Понякога, си позволявах да се майтапя като им казвах, че съм ги разкрил. Питах ги, какви са интересите им, с какво ги е заинтересувала скромната ми особа, за да им го кажа или покажа. Исках да ги предпазя от интелектуална преумора, за да могат да запазят кондицията си за други, заслужаващи вниманието им, обекти. В повечето случаи се опитваха да скрият непочтената си дейност, но тя викаше, крещеше и сигнализираше изострената ми чувствителност. С всяка тяхна проява.
Минаха години, толкова много години и днес мога да им кажа, че съжалявам за загубеното, за профуканото им време! Съжалявам за това време, през което съзнателно и с хъс, аз си вършех работата и това, което най-добре умея – да мисля, за да го оставя в обща полза, а те слухтяха и докладваха! Изпитвам и съжаление към тях - обществото можеше да спечели повече от градивната им дейност, ако не практикуваха тази, унизителната за нормалните хора „професия“!
Все пак, продължавам да се учудвам от едно - как събираха надутото си, от протекцията на патерицата, его - в толкова тясната си интелектуална рамка?
Здравейте, непочтени приятели!
*
За кого работеха? Та, нали, обществото беше съставено, основно, от привърженици на светлите идеи за равенство, братство и свобода, и за всеобщ световен просперитет! На онзи свят, който се бяха запътили да завоюват и подчинят!
Защо тогава, търсеха във всеки врага?
Защо манипулаторите разделиха и противопоставиха народа?
Защо?

image

сряда, 11 юни, 2014 00:00
Градски ескизи 86: Защо? (1)

Чете се бавно и се мисли! Задавам си въпроси като всеки, питам се и търся отговор за всеки. Дали това се случва с всеки? Има ли отговор на всеки? Ще продължавам да се питам като всеки.
Човек си задава въпроси, на които не може да намери лесно отговора и когато нещата от живота му са неподредени. Пита се, за да намери пътя и да ги подреди.

Защо глупостта е навсякъде ….. защо всички се чудят..... защо нищо не върви..... защо всичко е фалшиво..... защо всичко е илюзия..... защо навсякъде е имитация..... защо си приличаме с червейчета и буболечки..... защо излъчваш само завист..... защо показваш злобата си..... защо живееш в мръсно..... защо всички полудяхме..... защо не се грижим за психичното си здраве..... защо презираш другия..... защо се мислиш за най-умен..... защо не гласуваш..... защо си вечно недоволен..... защо всички сме дребни и дребнави..... защо се превърна в стотинка, а не в лев..... защо се хвалиш..... защо боледуваме..... защо не умираме навреме..... защо умираме без време..... защо има транссексуални..... защо не сме нормални..... защо сме обути..... защо са събути..... защо има толкова много магьосници..... защо всички станаха факири..... защо липсват кадри..... защо безумци назначиха за капиталисти..... защо навсякъде са пипалата на мафията..... защо има престъпност..... защо народът няма и мизерства..... защо, никой по света ни няма за нищо..... защо не се самоуважаваме..... защо всеки се стреми да те прецака..... защо няма справедливост..... защо няма справедлив съд..... защо законите са написани за апашите..... защо, навсякъде има страх..... защо страх се е загнездил в душите на хората..... защо страх има в очите и на буболечките..... защо съществуват партиите..... защо ядат хляба на народа..... защо не вали дъжд..... защо не грее слънце..... защо не се усмихваш..... защо пошлото е знаме..... защо не искаш да учиш..... защо не можеш да работиш..... защо нямаш цел..... защо държавата няма...... защо сивото е навсякъде..... защо нямаш въображение..... защо измислени творят..... защо изчезнаха знаещите..... защо се наложи навсякъде професионалната посредственост..... защо парите станаха най-важни..... защо едни, крадат други..... защо едни, убиват други..... защо сме безлични..... защо сме безразлични..... защо сме пълни с комплекси..... защо не сме образовани..... защо сме завистливи..... защо сме страхливи..... защо не сме хора..... защо се превърнахме в червеи и буболечки..... защо те са повече от хората..... защо сме угодливи еднодневки..... защо сме роби..... защо леко прекланяме глава..... защо сме без доблест и достойнство..... защо изчезна храбростта..... защо изгубихме славата й..... защо не я потърсим..... защо изчезна силата на народа..... защо не мислим..... защо сме без разум..... защо сме безправни..... защо не зачитаме правото на другия..... защо, все някой ни е виновен..... защо, все някой трябва да ни помогне..... защо сами, не си вършим работата..... защо народът ражда толкова крадци и убийци..... защо се раждат, само дребни мушици и хлебарки..... защо некадърността е навсякъде..... защо сме некоректни..... защо? / мп

image

Четвъртък, 12 Юни, 2014 00:00
Градски ескизи 87: Защо? (2)

Чете се много бавно и се преповтаря неразбраното
Задаваш си въпроси и не чакаш отговор, защото ги задаваш на себе си, и нямаше да се питаш, ако знаеше отговорите им. Има и въпроси, на които никой, не би могъл да отговори, но, пак питаш. Не вярваш, нали?

Защо буболечки се обединяват в партии..... защо нямат политически платформи..... защо дебелогъз банкер яде помощта на стотици..... защо хлябът е толкова скъп..... защо билетчето е безбожно скъпо..... защо лихвата на банките е тъй измамна..... защо банките надебеляха..... защо държавата осиромаша..... защо, никой не й помага..... защо тя трябва да помага.... защо глупакът е по-важен..... защо няма умни..... защо кражбата стана норма..... защо не можем да останем хора..... защо се превърнахме в малки буболечки..... защо умоляващо гледаме чиновника..... защо има толкова много чиновници..... защо само те, не работят..... защо чиновничеството може всичко..... защо може и всичкото да променя..... защо го храним с тия огромни дажби..... защо не се научим, сами да си вързваме обувките..... защо е толкова студено..... защо всички живеят на студено..... защо крадат народа с непосилни данъци..... защо го крадат с измислени такси и фалшиви наредби..... защо властта смуче парите oт Eвропа..... защо младите нямат работа..... защо се чака да се пенсионират, за да я получат..... защо се радваме на ниските постижения..... защо хоризонта ни е, толкова близко..... защо ни липсват високи цели..... защо безмозъчни, винаги ни управляват..... защо измиваме кръвта с кръв..... защо висшисти не могат да четат и пишат..... защо не знаят езика ни..... защо се срамуват да го употребяват..... защо изчезнаха творците..... защо претупваме работата си..... защо не работим съвестно..... защо не сме продуктивни..... защо се обличаме грозно..... защо сме нечистоплътни..... защо сме, толкова отмъстителни..... защо вече не пеем..... защо простотията заля народа..... защо позволяваме малоумни да ни манипулират..... защо всеки е готов да се съюзи срещу народа..... защо се прекланяме пред чуждото..... защо пренебрегваме своето.... защо потъваме, вместо да плуваме и да не се удавим...... защо, вместо да сеем, непрекъснато изкореняваме..... защо изтръгваме доброто от душата на народа..... защо го горим..... защо не излезем, заедно от блатото, което ни залива..... защо властта се бори с народа..... защо?

image

петък 13 юни, 2014
Градски ескизи 88: Защо? (3)

Задавай си още въпроси. Те няма да свършат, не се притеснявай. Особено, болезнени са най-простите, обикновените въпроси, но има и такива, на които и дете ще отговори по-лесно, отколкото тези, от които зависи решението им. Трябва да се влияе! Но, как? Вероятно - като ги задаваме гласно и по-често!

Защо великото в нас е нищожно..... защо има, толкова много клакьори..... защо гледат, а не виждат..... защо се храним с думи..... защо лъжата надделя над истината..... защо бялото за народа е черно за властта..... защо запалянковците станаха престъпници..... защо властта смазва с тежестта си тези, които я носят..... защо властта оглуша..... защо стана враг на народа..... защо той гласува..... защо й дава парите си..... защо тя ослепя...... защо народът купува това, което е сътворил..... защо се тъпчем с измислена храна..... защо властта яде друга..... защо умира селото..... защо циганите мизерстват..... защо, никой не го е еня..... защо половината държавица се събра в един град...... защо той е в колапс..... защо, никой не му обръща внимание..... защо живеем в такава бедност..... защо изоставихме училището..... защо дупките по улиците са повече от здравото по тях..... защо тротоарите са като археологически разкопки..... защо няма цветя..... защо всички сме безцветни..... защо не ценим миналото си..... защо измамени го пренебрегваме..... защо други ни пишат историята..... защо не познаваме истинската..... защо заравяме археологията, още преди да сме вдигнали мотиката..... защо не определим приоритетите си..... защо нямаме свои паметници..... защо рушим тези, които имаме..... защо нямаме почит към нищо..... защо не уважаваме нищо..... защо не уважаваме живота..... защо обичаме само себе си..... защо се поставяме винаги най-отпред..... защо не зачитаме ползата от другите..... защо не се научим, заедно да работим..... защо вършим всичко на дребно...... защо лъжем себе си..... защо ни лекуват на ужким..... защо ни гледат в ръцете.... защо не ценим предаността, приятелството..... защо, навсякъде има само предатели и доносници..... защо сме хамелеони..... защо сме епигони..... защо не поливаме дървото, заедно да живеем..... защо газим с ботуш всичко, което се нуждае от помощ..... защо оставихме децата, сами да се борят с дрогата..... защо безучастно гледаме, как престъпници ги тровят..... защо изчезна високото ниво на образованието..... защо се изгуби уважението към възрастни и учители..... защо се загуби желанието на децата за знание..... защо липсва творчеството..... защо навред е толкова мръсно..... защо децата ни бягат навън..... защо не предпочитат езика на майка си и баща си..... защо се срамуваме от рода си..... защо се появиха толкова много безродници..... защо?

image

Вторник, 17 Юни 2014 00:00
Градски ескизи 89: Защо? (4)

Ако си нямаш друга работа – чети!
Не само децата задават въпроси. Всеки говори със себе си и с други, задава въпроси и очаква отговори, дори, тяхното решение. Свeтът е най-подходящото място за задаване на въпроси, което познаваме. И единственото, където може да се намери отговора им.

Защо създаваме деца с комплекси..... защо отглеждаме роби..... защо сме толкова угодливи..... защо децата ни, не познават рода и историята си..... защо не се гордеят с нея..... защо сме послушни на всеки, за всичко..... защо не сме човеци..... защо се срамуваме от своето..... защо не се гордеем с дедите си..... защо не се каже, че сме българи, а не славяни..... защо всеки краде безнаказано от духа на народа..... защо всички се мъчат да ни поробят..... защо съседите ни изпитват, такава омраза към нас..... защо историята не покаже истината за рождението ни..... защо други си присвояват културния ни принос в световната история..... защо мълчим за българския си език….. защо не почитаме будителите..... защо други се гаврят с историята ни..... защо не се изправим достойно..... защо пълзим като червеи..... защо цапаме всичко, до което се опрем..... защо мислим, че всичко, което ни се случва е случайно..... защо не си отворим очите..... защо не знаем, че на земята наистина сме случайно..... защо живеем без морал..... защо безразличието е тотално..... защо живеем само с политика, вместо с храна..... защо ни заблуждават..... защо ни манипулират..... защо един няма евро за ден, а друг краде с хиляди..... защо болните са повече от здравите..... защо работещите са по-малко от безработните..... защо доносниците са повече от тия, които клепат..... защо полицаите са повече от учителите..... защо получават повече от учените..... защо народът се топи и не ражда деца..... защо необразованите обичат чалгата..... защо няма обществени тоалетни..... защо има толкова много мол-лове..... защо строят още – нали, народът е без пари..... защо сме, толкова задръстени..... защо кръщаваме малкото новородени с чужди имена..... защо сме непретенциозни..... защо всичко превръщаме в мафия..... защо сме се изоставили толкова..... защо сме тъй тъпи и незнаещи..... защо практикуваме само професията на крадеца….. защо песента на птицата, я заменихме с крякането на жаби..... защо мъстта, толкова често добива право..... защо се отказахме от светлината..... защо се приобщихме към мрака..... защо престанахме да творим за своята вяра..... защо, толкова често губим посока..... защо липсва в живота ни нравственост и добродетелност..... защо не се чуваме..... защо изчезна хармонията в живота..... защо мислим, че ще живеем вечно..... защо всичко в обществото ни се състои, само от единомишленици..... защо неопотизмът владее всяко управление..... защо охлокрацията е тотална и завинаги..... защо?

image

Четвъртък, 19 Юни 2014 00:00
Градски ескизи 90: Защо? (5)

Помисли – защо наистина, трябва да четеш? Имаш ли интерес? Има ли причина да задаваш въпроси? Дали, въпросите ни са зададени към точните хора, които могат да ги разрешат или ги задаваме, за да търсим правилния отговор? Може би, прогресът се осъществява чрез въпроси и верните им отговори.

Защо не извличаме поукa от грешките..... защо, всяко нещо става на куково лято..... защо двама трудно вървят заедно..... защо, непрекъснато се подслушваме..... защо слухтим, а не се наслаждаваме, че живеем..... защо изоставихме съвестта си..... защо предпочетохме бедността пред свободата си..... защо не гласуваме..... защо избираме паразита, а не пчелата..... защо, винаги отлагаме днешната работа за утре..... защо не ценим нашето и на другите време за живот..... защо партиите се превърнаха във фирми..... защо не се стремим да поумняваме..... защо пропаднахме в кладенеца на тъпотата..... защо всеки се вижда министър..... защо съдиите не са от човешкия род..... защо се напъваме да пеем като знаем, че пеем фалшиво..... защо не сме искрени и открити..... защо интимничим с чуждите, вместо със своите..... защо земята ни се превърна в camera obscura….. защо прахосваме времето на народа..... защо бе унищожено доброто у народа..... защо се хванахме със злото..... защо не се чуваме по-между си..... защо не се слушаме..... защо си се присмиваме..... защо посредствеността е повсеместна..... защо стремеглаво потъваме..... защо животът на другите изглежда истински, а този на посредствеността ни – измамен и лъжлив..... защо умните учим на тази посредственост..... защо тя се превърна от политическа в национална черта..... защо се самозаблуждаваме..... защо не се преборим заедно за по-добър живот..... защо той е, толкова кратък..... защо не можем да обединим усилията си..... защо не искаме да се сплотим..... защо живи си затваряме очите..... защо? Вероятно, защото сме българи?!
Ще припомня думите на Блез Паскал –
Доброто обществено устройство, зависи от личния морал на управниците….. И най-доброто обществено устройство може да бъде опорочено от лошите лични качества на неговите управници…..
Трябва да знаем, че няма общество без морал, без памет и отговорност, без справедливост, колкото и да се опитваме да ги заместим с други. Иначе, ще се изродим и ще се превърнем в народ от буболечки!
Ако приемем твърденията на историята, че като наследници на траки и българи сме един от най-старите, просъществували до днес, европейски народи, трябва да се запитаме – защо, днес сме в това окаяно състояние и да си зададем още много въпроси, подобни на горните. Вие ще допълните техния брой, а той, повече от сигурно, е неограничен.....
мп

image



Тагове:   Защо,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381183
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031