Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2020 11:13 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 358 Не свързани мисли 20
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 317 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.08.2022 15:24


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N358
Не свързани мисли 20
Градът, хората, времето и пространството

 

image

 

Импровизацията събира, в едно интелектуално пространство, възможностите на всички изкуства. Удоволствие за мен е да слушам класическа музика и джаз. При първата има ред, при втората – импровизация, но само привидно. Осезателно е присъствието на ярък ум, много разум и черти на интелигентност, обладани от свобода, която пробужда въображението на всеки човек!

Чета книгите на една читалищна библиотека.
Какво беше учудването ми, преди дни, когато отворих кориците на двете книги – едната бе ползвана веднъж, преди трийсет години, а другата, с богатия език на Рабиндранат Тагор – никога, а е издадена през 1985 година.
„Времето руши и най-здравото, превръща във вехтория и най-новото! То раздробява цялото и разяжда къщите така, както яде скалата.“ – Р. Тагор.
*
Проектът ми за нова структура на Европейския Съюз цели да предотврати и избегне източниците на кризи, в и около него.
Мисля, че на глобализацията видимо се противопоставя нуждата от раздробяване на формите на общественото управление.
Крайността ще ни доведе до ефективните степени на управление на етносите, като дигитализацията може да им помогне като ги усъвършенства. Колкото и както може, защото, нали и правото, никога не сработва напълно!
*
Учудвам се, как партиите и властта постоянно раждат - само посредствени и гладни!
*
Имитацията не прилича на оригинала и няма, как. Може, само да те злепостави.
*
Практикуването на професията започва и завършва с градоустройството. Професионалист, който не го разбира – не разбира и нея в пълнота. Нерешените градоустройствени условия и проблеми, обикновено са първите, които свалят нивото на архитектурното решение, заради липсата на хармония с общото и града.
*
Изолирането на възрастното поколение архитекти у нас, предизвика главоломно пропадане на качеството на продукцията на архитектурната професия!
Десетилетия наред, оценката на творческите  постижения на архитектите беше немислима, преди навършването на 65-та им годишнина, смятайки, че са достигнали човешката и творческата си зрялост,  натрупали са опит в занаята и са разширили обхвата на въображението си, с годините!
Днес, липсата на опит и във властта, и в професията се смятат за качество, създаващо измамно чувство за човешко и професионално превъзходство, което, безспорно, е абсурдно!
Липсата на опит в занаята крещи, а липсата на морал в политиката - лишава продукцията й от качества!
*
Буболечките, никога, няма да престанат да се карат! Карат се за плячката, която, никой не иска да дели. Скоро ще стигнат и до бой!
*
Океаните, моретата, сладководните басейни и особено линеарността на реките, заедно с водосборните им територии от хилядолетия създават гравитация, около себе си. За всичко живо!
Тази гравитация привлича, уеднаквява или променя нивата и скоростта на обществено развитие, на културата и бита. Обикновено привлича, но не рядко и противопоставя. 
Възможно ли е, съществуването на гравитация, предизвикана от масата, динамиката и енергията на водата? Или съществуването на водата е само жизнеутвърждаваща и осигуряваща…
*
Защо човекът се стреми да подчини другия?
Не може ли да си гледа живота и да не наднича в чуждото канче?
*
Градски парадокси!
Циганите, които чистят снега, почистиха вело-алеята, а тротоарите оставиха на природата. Колко ли хора карат колело при минус десет?  Единици, а тези трасета присвояват част от възможностите на града, на транспортните или пешеходни движения, оптимално да го ползват. Като паркираните коли, които изяждат половината улично платно! Но, грижата за пешеходците остава последна грижа за властта - не носи средства, а само грижи!
*
Обикновено слабият дрънка оръжие, за да плаши.
*
Какво прави хлебарката като няма, нито оръжие, нито врагове?
Заради това, вероятно е безсмъртна?!
Винаги съм смятал, че голяма част от земното население й прилича, но съществуват и други, и те правят бозата да вкисва.
*
Съобщиха - след предаването на властта ще има 21 топовни гърмежа.
Запитах се, коя е целта?
Дали, не е „Александър Невски“?
И защо трябва да се гърми като няма цел?
Вероятно, за да се разкарат гаргите и грозното им грачене, навяващи лоши помисли и бъдеще.
*
Неудовлетворението от неспособността на патерицата, която служи на буболечката, е учудващ стимул и за двете - слели се, за да поддържат немощта на духа на непълноценния. Реабилитацията идва, винаги преди извинението, подобрява се обслужването и статуквото бързо се възстановява!
Ама, за какво ги разказвам тия работи – вие по-добре ги знаете, а аз само ги изследвам като ви наблюдавам.
*
В края на декември борбата за кокала доби космически измерения и всичко заприлича на реализирана гротеска, неочаквано - дори, за предизвикалите я.
Никой не иска да отстъпи!
Политическите клонове на мафията се надпреварваха помежду си - с жизнеността на другите. Незначителни останаха действията и размаха на основоположниците им, и затова, вероятно, изглеждат като зомбирани!
Предлагам на българското общество да създаде нов, по-усъвършенстван модел на  държавно управление като анулира съществуващия, премахвайки политическите партии.
мп / събрани януари-февруари 2017




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1396770
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930