Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2020 18:31 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 824 Утрото на София
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 1853 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.06.2021 21:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 824 
УТРОТО НА СОФИЯ
Утрото на София, след сто и повече години, заедно и поотделно с ескизите 359, 493, 497, 499 и 560

Първата мисъл на всеки, след като прочете заглавието, е да се запита – защо ще мислим за града след толкова много години, след като срещаме трудност да мислим, дори - за настоящето му? Отговорът ми е, защото времето лети, а и привилегия на умните е да мислят далеч за бъдещето, заедно с птиците му.

Написаното в ескиз N 822 важи с пълна сила и за предложенията, свързани с общите устройствени проекти на София за пълноценно усвояване на изоставените индустриални зони на града, но много по-важно за нас е развитието и бъдещето на града, от днес - та до края на века.
Съзнавам, че е наш дълг като опитни и много по-възрастни - да мотивираме, днешните и бъдещите колеги, да приемат и да мислят като нас, ако сме прави, разбира се, в преценките си - с обич към настоящето и с отговорност към бъдещето на града, а и в услуга, и в защита на знаменитата ни професия!
Необходимо е непрекъснато да правим опит да си представяме специфичните нужди на града утре и след повече от сто години!

Писал съм за специфичните характеристики на изоставените индустриални зони на София, оценявайки забележителните им градоустройствени качества и перспективи, както и за неграмотното им изоставяне от техническата общинска власт през дългите години на т.н. преход. Те трябва и могат внимателно, и контролирано да се използват с разнообразните им устройствени възможности - за усъвършенстване на бъдещата градска функционална, планова и пространствена форма, както и за постигане на хармония със съществуващите гранични зони, и квартали!

Техническата власт трябва да е внимателна при използването на тези територии и да не се поддава на временните инвестиционни нужди, причинени и следствие от различните корупционни интереси на временната политическа власт, която доминира, само в определен исторически промеждутък, … и да мислят, и се грижат за бъдещата хармония на големия град! Това е от изключително значение за него като столица и най-голям в страната.

Бъдещето очакваме с естественото нарастване и превръщането на големите, и много големите градове в още по-големи, в конурбации и линеарни структури, следвайки световните тенденции на човешката миграция, както и на задълбочаването на урбанизационните процеси, които ще доведат до рязко увеличаване процента на градското население, спрямо останалото, както и непрекъснатото увеличаване броя на урбанизираните зони по земното кълбо, през следващите 30-50 години!
Промяната ще е забележителна с мащаба на преселението на около 3 милиарда земни жители от селата в градовете, особено отчетливо - към големите като София и към свръх големите, като Истанбул! Очаквам промените да са необратими.

За кой ли път, гравитационните сили на София ще погълнат всички, без изключение - останали, все още, „живи“ малки и големи населени места, около нея. Процесите са ни познати от близката им история на развитие и с преображение на града, и селата, около него!

Грубото и неинтелигентно трансформиране би могло да промени плановата, и пространствената физиономия на града, унищожавайки възможностите да се осъществи една уникална урбанистична пространствена перспектива – създаването на град, обвързан с околните планини ::

Проектът е Планина – Град – Планина!

Два могъщи планински масива, подкрепени от поредица други по-ниски, но чаровни планини и един град, помежду им - имат уникалната възможност да се обвържат, за да осигурят по-добри и оптимални условия на обитаване за жителите му, създавайки мощни зелени пояси, които водят своето начало от планините от юг и запад, пресичат урбанизираната структура на милионния град, развил се в равното поле, и се приливат в планинската верига от север, дарявайки своите подходящи климатични условия на града!

Съществуващата му радиална планова и пространствена структура ще се пресича от мощни напречни „линеарни зелени пояси“, които основно ще обвържат града с двете големи планини, пресичайки града и градските паркове, за да се слеят с планините!

Проблемът, който ще стои пред бъдещите поколения, ще се нуждае от умни решения, от широко скроена власт и от превъзходни проектанти! Полето ще представлява комбинация между доскоро съществували малки населени места и нова, силно уплътнена урбанизирана територия.

Изоставените днес индустриални територии са част от бъдещия нов град, които ще послужат за планова и пространствена връзка със съществуващия град, когато той задължително ще трябва да бъде оставен в хармония със самия себе си!

Планирането на бъдещия град престои, също - да използва териториите и на бившите панелни комплекси, чиито експлоатационен срок на сградите, естествено, ще изтече през този период! Властта, откровено си е заровила главата в пясъка и не иска, нито да знае, нито да чува за проблема! А той предстои и е изключително важен за повече от половината жители на града, за положената инфраструктура, за изградените училища и детски градини, магазини и сгради с други обществени функции!!

В бъдеще ще се използват и свободните от застрояване, и изградени инженерни инфраструктурни мрежи територии - при развитието му на югоизток!

На първо време трябва да се завърши изграждането на ясни пешеходна и транспортна, планова и пространствена структури на градския център, заедно и задължително с градоустройственото усъвършенстване на средата на сакралната му зона, заедно и задължително с археологичното, историческото, и с градоустройственото му наследство!

Тази категоричност на предложението учуди колегите, с които споделих проекта, учуди и нотариуса!

Вярвам, че сюрреалистичните перспективи кардинално ще променят София, ще поставят важни и неотменими задължения към съществуващия град, за да завършат и излекуват, веднъж за винаги, неговите планови, транспортни и пространствени болести!
мп




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381275
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031