Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2020 20:31 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 1013 ОТГОВОРНОСТ или липсата й 3
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 421 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.12.2020 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N1013 
ОТГОВОРНОСТ или липсата й 3   

image

 

С тъга и с мъка започвам да пиша, за да завърша темата за отговорността на властта пред обществото, и по-точно за липсата й. Въпросите изникват един след друг и връхлитат върху побелялата ми глава.

Не ме учудва незнанието на поколението, което ни замести!
Изглежда, то ще се окаже неговата визитка!
Но, с какво е виновен града за неподготвеността му, в какво се бе провинило обществото?! Може би и то е виновно, заради принизените си изисквания, заради чалгата, изместила културата му, заради възприемчивостта му към унизителната манипулация на специалните служби в постсоциалистическата политическа среда, в която бе върнато, отново и отново, докато заприлича най-накрая на възрастните си беззъби предци!
Никой не мисли, че това действие ще се вижда и след стотици години, ще блести с изостаналостта си, както тъмата на европейското Средновековие! Ярко ще блести с тъмнината на тоталната устройствена изостаналост на града и на обществото му, и ще е тема за присмех, и съжаление!
Но, на кого му дреме!!
Нищо, че властта изгради подземни линии на метрото, но позволи -
безумното строителство на супер магазини и молове в зоните с висока плътност на жилищно застрояване, в централните зони, и структури на града като унищожи стотици декари изключително ценна, снабдена, и оборудвана с инфраструктура земя, само и само, за да задоволи корупцията, около себе си.
Защото се интересуваше от нея, а не от града! - ще кажете ... и аз ще се съглася с вас.
Направи и няколко световни, умопомрачителни постижения –

  • като изгради „кръстовището“ на Лъвов мост – да, точно там, където е обесен, преди по-малко от две столетия, един от четиримата книжари-борци за свобода, далечен роднина!!
  • Обезобрази и силуетите по няколкото входни магистрали, оставяйки ги да раздерат, дори - да разпорят сърцето на града.
  • Обяви и няколко международни конкурса, в които, за всеобщ срам, не участва никой, освен - приближените до властта фирми и някои подобни!
  • Похарчени бяха стотици хиляди обществени средства, просто за нищо, но и за известни градоустройствени решения, сякаш, бяха пари, приготвени да се хвърлят на вятъра или да се поделят на тъмно!
  • Създадени бяха синя, зелена, червена и пимбяна зони за улично паркиране и тротоарно гариране  И още, и още, и още! ...
  • Но властта, никога не е виновна – тя се доверява на „специалистите“, които се търкат  в нея. Става виновна, след като падне от власт, а градът и съвременните му жители остават завинаги подценени, заради нея - пред историята и поколенията. Очевидно, когато политиката на властта на борците и аматьорите избира неукрепнали професионалисти, без опит и достатъчни знания, само и единствено, заради политическата им принадлежност – губят всички, най-вече – средата и моралът на обществото! 
  • Каква политика, в полза на обществото, биха могли да провеждат неграмотните от общинския съвет на града, та – нали, с проблемите му би трябвало да се занимават граждани, които имат специализирано образование, да са натрупали знания и опит при решаването им, а не някакви събрани, от кол и въже, боси и неграмотни - да вземат решения, по която и да е тема, свързана със съществуването и развитието на града?
    Тъжно е, нали!
    Не само, а и безотговорно
  • Но, какво философско понятие е отговорността?
    Интересува ли се някой от нея, от резултатите, от настоящето и бъдещето й, след като властта я държи и я стиска?! Нали, за това е назначила тези ята от безхаберни и неграмотни!
    И си отговарям, че тия там, очевидно, са паразити, щом нямат, нито образование, нито опит, нито въображение, което да ги спохожда, поне, веднъж годишно! Очевидно, й липсва необходимото професионално творческо въображение, за да ги насочи към нещо продуктивно и полезно за гражданите, към умни и рационални решения, а са сложени там - за да не вършат, нищо - особено, позитивно!
    Просто кошмар!
    Но те, ще кажете - непрекъснато и безспирно правят опити - опит, след опит, и обявяват, все идиотски решения, от които тялото на града, и лицето на гражданите, погрозняха и се сбабичосаха!
    Да и ще продължават, но всичко си има и начало, и край, нали!
    *
    Какво могат да измислят за града, някакви академици, член-кореспонденти или обикновени доктори на науките?! Трябваха им незнаещи и случайно намерени - шофьори, каруцари, шивачи или шутове на властта, и те си ги намериха, и използваха!?
    Какви познания могат да имат за градоустройствените и инфраструктурни проблеми на града, за плановите и пространствените му изисквания, хора, които нямат, дори, елементарни представи от тях, не знам, но ... демокрацията, демократичните партии и демократичните избори са им дали право да решават всякакви специфични и сложни градоустройствени, технически, транспортно-комуникационни, образователни, здравни, културни и естетични проблеми на един три милионен град?!
    Представяте ли си!
    Та, те нямат, никаква представа от тях и не биха могли да я придобият, нито с пари, нито с връзки, нито със собствени сили, защото, за да станеш инженер или архитект се изискват ум и разум, а за да се превърнеш в полезен специалист се изискват, освен, тези трудно постижими човешки качества, а и божествено въображение, и дипломатичност, и демонстрирана добронамереност в отношенията ти към обществото, и към средата, която обитаваме.
    На всичкото отгоре - необходимо е да си градящ, а не крадящ, строител, а не рушител!
    *
    Всяко общество търси непрекъснато пътища и възможности да се развива, без да спира, поставя своите нужди пред хората, които се учат в професиите, свързани с развитието му и изисква от тях, освен – знания и работещи идеи, но и всеотдайност, и грижа, за да  усъвършенстват, общата за всички ни урбанизирана среда, тази … за обитаване, труд и образование, за отдих, спорт, култура и естетически удоволствия, за пандемични изследвания и лечение.
    *
    Разумните общества подбират с особена прецизност тези кадри и ги обграждат с вниманието си, защото знаят, че те ще намерят решенията, с които градът им, ден след ден, ще става по-добро и умно място за живот.
    Защото знаят, че могат и че са отговорни!
    Разумните общества не вменяват тези функции на необразовани, недобронамерени и без творческо вдъхновение свои членове – за тях избират такива, подходящи и хармонични на физическата им култура, и ограничени умствени възможности.
    Така е при разумните и проспериращите човешки общества - как е тук при нас, не знам, нищо, че сме манипулирани и изпаднали до ниските им нива?!
    *
    Състоянието на градската среда и на обществото е видимо, и не търпи противоречие! Пропадането на града като цяло, заедно с разрухата, на почти всички инфраструктурни системи, са ярко доказателство, че избраният начин на тяхното управление е погрешен, че избраните пионки манкират дейност и че градоустройствената среда, лека-полека, губи своите естествени изисквания за нормално съществуване за гражданите. И заради това, за да замаже негативното състояние, и липсата на развитие, властта принудително, и непрекъснато заселва нови граждани в огромния, за мащабите на страната, град – всички, без претенции и нужди, прииждащи от села, градове и градчета като, преди това, прогони предишните му граждани!
    Независимо, че интелигентността и професионалните възможности на „специалистите“, на които се уповава, драстично се разминават с нуждата на обществото, защото се сблъскаха интересите на псевдо-политическите формации на борци и мафиоти с представителните нужди на обществото, на града, и бъдещето му.
    *
    Когато една власт е неопитна или неграмотна тя, обикновено, търси помощ от зрелите и подготвените му жители, а не я окупира, без да отчита задълженията си, към града и обществото. За нея е опасно незнанието, но, още по-опасно е нездравословното и измамно чувство за знание! Не би могла да го преодолее, по никакъв начин, особено, ако е свързано с основополагащите професии на архитекта и инженера!
    Знанието се практикува с успех от знаещите, а незнанието – от противоположностите им!
    За съжаление, властта в София е от втория, умопобъркващ вид, непознат за културните общества по света! Заради това, градът загуби своите възможности и се превърна в град от изоставащ вид.
    *
    Познавайки, макар и непълно, възможностите на колегията, считам, че е необходима кардинална промяна в услуга на града, времето и възможностите му. Не е нормално властта да продължава да се уповава на незнанието и неможенето на близките, и доверените й „специалисти“. Очевидно и политическите идеологии не биха могли да създават знания, нито да провокират създаването на творчески потенциал!
    *
    Имайки предвид тяхната  професионална квалификация, се опасявам и за българското общество, че ще успее да преодолее вирусната пандемия, с подобната квалификация на част от политизираното лекарско съсловие.

    Не очаквам промени и в исторически план, защото формите, на използваната у нас политическа идеология, не изискват конкуренция, не се нуждаят от знания и от божествено въображение, и тези са причините - обществото да се е устремило към регрес, и прогресивен упадък.
    мп 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380765
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031