Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2020 14:32 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 1027 Имате ли въпроси
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 260 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.12.2020 09:42


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1027
Имате ли въпроси

Знам, че имате.
Имате и отговорите.
Защото темата на есето е – пази ли достойнството си българското общество?
Ако – да, защо не е креативно?
Ако – не, къде е?
*
Използвам написаното в края на едно от есетата, публикувано наскоро, тъй като трябва заедно да развием темата, въпросите и отговорите им, ако има такива ...

 
image

Може ли, някой да ни каже - кой и кога властта, най-сетне, ще се заеме с тоталната промяна на имената на  улици и градове, и замяната им с имената на български герои, на достойни, и заслужили граждани, след трийсетте години демокрация?
Кога и кой от властта ще вземе решение за премахване или за преместване в музеи на всички чужди паметници, които, все още, съществуват, пръснати из страната, противоречащи и неотговарящи на българската история, и култура? 
Всички ние знаем кой, не знаем кога!
За това трябва да се определи срок от Обществото - срок за изпълнение, след който то да престане да плаща и храни неработещата администрация!
*
Въпросите трябва да се поставят непрекъснато и убедено да се защитават, Обществото се нуждае от действията на властта, която е избрало да работи в негов интерес и благо, и да престане да го баламосва!
Трябва и да се уточни, че ако тя умишлено саботира постигането на добронамерени резултати в негова полза, налагайки непочтени или безотговорни действия над интересите му, или когато са открити и недоброжелателни такива – своевременно да се заменя от друга, която ще работи съвестно. И да избере такава, която ще защитава неговото неизкоренимо общочовешко достойнство!
Не робското.

*
Народът знае, че апашът най-много се страхува, друг да не открадне откраднатото от него! Заради това го и пази, дори – от свои.

Но, ние не искаме да приличаме на апашите!
Не бихме могли и да приличаме, защото отделният човек, и обществото като цяло, пази своето достойнство, не като тия непочтени негови членове, които го газят, продават и предават, както е достатъчно известно, винаги в свой интерес - платен, за да обслужва чуждите!
*
Не искам да крада паметника, при това е и толкова, безобразно грозен!
От далеко му личи, че насила е и сътворен от творци, някои от които, по-късно, дори, се отказват от авторството си, разкривайки неискреността и политическата принуда, при създаването му.

Не съм си и помислял да крада грозни паметници ... като тоя! 
Той си е техен – на предишните политици-апаши, които след това публично се отказаха от името и достойнството си, плюха и на сурата си, а техните наследници, неискрено, разбира се – смениха и името, и разбиранията, и вярата си!
Да, все едно, бяха на мястото на ония клети наши сънародници, на които тоталитарната власт насилствено смени рождените имена!
И вчера, и днес, тези продължаваха публично да извършват предателство към предците си, напълно съзнателно и доброволно, защото им липсва достойнство, надявайки се, че измамата ще разреши проблемите на цялото общество, мамейки себеподобните, но - никога себе си! Загърбиха достойнството си и си нахлузиха друга маска, но отдолу продължи да стои оцапаното лице на апаша! Знае се, че предишната маска го създаде, но тя отдавна е забранена и публично заклеймена за вредите, които нанесе върху достойнството, и не само, на народа, а и на човечеството.

Обществото не иска да руши, не иска и да краде паметника, иска да продължи да е техен, нищо, че се прекръстиха, за да престанат да се безпокоят и вместо, да го бранят – да го преместят другаде.
Трябва да се разкара от тази обществена собственост, а маскиралите се, отново и за кой ли път, да го преместят върху своя земя … и да мастурбират политически, колкото си искат пред него. 
Защото земята, върху която е издигнат не е партийна, нито частна! Тя е на града и гражданите му, и не може да продължава да се ползва, само от една негова част, защото е нужна - за друга по-важна, по-истинска и по-чиста функция, в обща полза!

За пореден път ще извикам - грозният паметник трябва да се разкара от сакралния център на столицата, час по-скоро, защото е срам за морала, достойнството и естетическото чувство на нейните граждани! 
мп




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1401227
Постинги: 1722
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930