Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2020 20:41 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1029 Принципи на устройственото планиране 2
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.12.2020 18:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1029
Принципи на устройственото планиране 2 ©


image


Столицата София и гражданското общество изпитват огромна нужда от публично, а не от фиктивно, обсъждане на неразрешените с десетилетия, тежки проблеми на градската среда, градоустройствените й метаморфози, битовите и интелектуалните стремежи, и постижения на гражданите, и на придошлите. Трябва непрестанно, според мен, открито и коректно, ангажирано и добронамерено, да се обсъжда развитието на града, свързано с функционалните, транспортните, плановите и пространствените му проблеми.
От всички, защото абсолютно всички са заинтересовани от разрешаване на сложните и изискващи компромиси устройствени проблеми – и обществото, и града, и всяка временна власт!
*
Използването на наземни терени от структурата на София и другите големи български градове трябва да е изключително внимателно, и прецизно обсъдено, и възприето - и от специалистите, тъй като – именно, те като най-подготвени, работят за него! Преценката изисква определяне на функциите, нуждите от тях и възможностите на обществото, което ги финансира. Неизгодни са и остават такива, всички корупционни решения, защото влияят на жителите и на градската структура за огромни периоди време, от съществуването им.
Неправилно претегленият компромис, реализирал несъществени и неотговарящи на нуждите на града, и жителите му, дейности и услуги - като търговски обекти или обекти на услугата - паркиране и гариране, е откровено малоумно разхищение на земя и ресурси, подходящи да се използват за други, много по-важни жизнени функции, органично нуждаещи се от слънчева светлина, от чист въздух -  естествено необходими за здравето на хората, обитаващи градовете.
Именно, разумното преценяване тежестта на проблемите на градоустройствената среда, от всякакво архитектурно, градоустройствено или инженерно, културно или образователно, здравословно или превантивно естество, е от изключителна важност, и трябва да се степенува по степените си на влияние, сложност и себестойност, за да се разрешават с приоритет, подчинени на необходимостта и опита, на креативността на професионалните знания, и на възможностите на общинския бюджет, но - и на поетите политически отговорности!

Предложението да се изграждат етажни метални структури, например, които могат да поемат гарирането на леки моторни превозни средства е твърде стара, световноизвестна идея, която - по понятни причини, не намери развитие в градовете на индустриалните страни по света. То е неприемливо, преди всичко, защото е устройствено непрофесионално, не само, защото натоварва и обременява пространствената структура на града, но цапа и наранява средата с елементарния си планов и пространствен образ, и дори, с функцията си като въвежда груба, и неестетична пространствена намеса!
Бихте ли могли да си представите „гора“ от провизорни метални конструкции - няколко етажни, открити и незащитени от капризите на времето, която ще изникне сред зеленината на панелните комплекси и ще я подчини на бруталния и неестетичния си пространствен образ! Жителите на комплексите, може би – само това чакат, за да разберат, в каква "превъзходна" среда живеят!
Подобни са и непрофесионалните изпълнения, и резултати при усвояване на безценните урбанизирани територии от структурата на София, използвани за т.н. молове, чието изграждане завинаги унищожи възможността на града - да ги употреби за по-необходими жилищни нужди, за да не се разширява безконтролно, в неосигурени със скъпа инфраструктура квартали, да не се разраства териториално градът, унищожавайки земеделски земи и ценен хумусен слой, което довежда, не само - до тяхната загуба, но и до загуба на огромни бюджетни средства за изграждане на допълнителна инфраструктура, средства за поддръжката й, както и до загубата на редица по-креативни функционални възможности!
Оригиналната американска устройствена идея, за изграждане на огромни търговски магазини, предвижда реализирането им извън чертите на урбанизираните територии, докато у нас – политиката на ръководството на градската техническа администрация бе обзета от различните форми на обикновената и политическа корупция, след като си присвои правата безконтролно да управлява териториите на София - въведе неграмотните си "решения", които доведоха до безвъзвратното унищожение на безценни урбанизирани зони, предоставяйки скъпоценна земя, снабдена и осигурена с инфраструктура за маловажни функции, което и неграмотните ще признаят, че беше елементарна, профанна, непрофесионална грешка, която нарани жестоко бъдещето на града, за столетия! Те нарушиха, не само пространствената хармония на жилищните квартали, но създадоха за града и труднопреодолими грижи!
Днес, ситуацията е изключително тежка и бих казал - критична.

Оказа се, че в управлението на града липсваха и липсват мислещи, и подготвени професионалисти, които могат да вземат правилни и приемливи решения, и достойно да ги защитават. Очевидно, това не е подходяща работа за тази, неподготвена част от сдобилите се с "подходящото образование" колеги, настанила се в общинските чиновнически структури, без никакъв проектантски опит и при почти пълната липса на творчески потенциал! Всички знаем, че тази дейност се извършваше от специализирани творчески проектантски звена, а не от чиновници! Тя е ангажимент на компетентността на проектантски екипи, но и те изчезнаха, като че ли, в дън земя, заради безотговорните кастови предпочитания на властта!!
И както винаги - в хаоса се появиха, изневиделица - политически представители - лаици, страдащи от логорея, които не познават материята, но бяха ангажирани да осигуряват некомпетентното си становище - използвани, както всичко у нас, от други, обществено „познати“ политически илюзионисти, които залъгват гражданството с неясни и за самите тях, градоустройствени решения!
Безспорно - не познават професията, нито притежават задължителните устройствени познания, нито имат опит в планирането и проектирането, и особено – при оценката и устройствения компромис! 
След появата им, очаквано, настъпи очаквания смут, а след него - обществото избухна в смях!
То, разбира се, отдавна знаеше, че използването на наземни територии за паркиране и гариране показва, едно, единствено нещо - липса на устройствен ред в града, че липсата на ред демонстрира ниско обществено културно, материално, социално и техническо ниво, и ниско ниво на управление … като следствие. Разбра и че е мамено от незнаеща прислуга, и от алчни гешефтари.
*
За да се знае и от невежите – за пореден път, ще повторя всеизвестните и приети максими от развитите в интелектуално, и технологично отношение общества:

Възможностите на урбанизираните територии по света трябва да се използват задължително оптимално, както днес, така и в бъдеще! Те са изключително скъпи и ценни, защото е необходимо да са инфраструктурно осигурени, и защото бързо се изчерпват, а някъде – отдавна, липсват.
Малкото подходяща земя принуждава, живеещите в огромните градски образувания да строят небостъргачи, за да използват пълноценно и земята, и изградената в нея инфраструктура от пътища, магистрали и улици, довеждащи мрежи за питейна вода, и отвеждащи в канализация за пречистване и ползването й, на мрежи за снабдяване с електричество и отопление, на тези за благоустрояване, паркове и зеленина - в нормална близост до жилищните зони, до здравни, образователни, административни услуги и дейности, скъсявайки по този начин разстоянията, спестявайки и времето за достигането им!
Необходимостта от тези ценни територии определя и тяхното функционално използване. Те, не би трябвало да се експлоатират за други дейности и устройствени функции, които не обслужват гражданите, нито зелената система, нито помагат за подобряване чистотата, здравословното и климатично състояние на средата, но безкомпромисно отнемат слънчевата светлина, отстъпвайки я малоумно … за дейности, които не се нуждаят от нея - т
ака, както предлаганите функции за изграждане на метални конструкции за гариране, върху малко останалата неурбанизирана слънчева земя, както, напълно неподходящия планов и пространствен образ на огромните магазини, усвоили ценна градска земя, по-подходяща за изграждане на нови ослънчени жилища!
Предложението за изграждане на конструкции, служещи за гариране и рядко за почасово паркиране, е неприемливо и от пространствена гледна точка, тъй като ще създаде, както написах по-горе, „гора“ от провизорни метални структури, които допълнително ще загрозят и без това недоброкачествения образ на панелните жилищни комплекси.
За тези важни и от изключително значение градски функции най-подходящи остават сутеренните нива на жилищните и обществени сгради, както и тези свободни подземни пространства, определени от сертифицираните ни проекти.
*
Бъдещето на градовете по света би могло да се насочи към оптимално усвояване на всички нива на урбанизираните територии като се използват и подземните, и наземните, и надземни нива, създавайки единна архитектурна пространствена и инженерна инфраструктурна мрежа в тях, в обществена полза, и в интерес на здравето на хората!
С тези задължителни условия трябва да се запознае, за да ги използва техническата власт и на София, и на другите големи български градове!
мп / copyright©all rights reserved

image      
 



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1398959
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930