Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2020 10:08 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1034 Принципи на устройственото планиране 7
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 250 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.01.2021 09:21


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 1034 
Принципи на устройственото планиране 7

 image



Всяко интелигентно общество се стреми да открива, да пази и експонира културните ценности, останали от миналите епохи, от живота на етноса и народа си. Всяко отделя сили и средства, знания, и ясно изразената си любов към наследеното, а то спомага за възпитанието и израстването му. Опазването на културното наследство, безспорно - води до обогатяване на съвременните поколения, различава ги от другите култури, които нямат свое или нагло са присвоили чуждото.
Не съществува друг народ на земята, който така апатично и безотговорно да се отнася към огромните автентични културни, и исторически богатства като нашия! Може би, защото ги има в изобилие. Като че ли и чуждите интереси – умишлено и традиционно го възпитават така! Но, веднага се сепвам и си задавам въпроса – защо обвинявам народа, защо се сърдя на етническите общности, след като те, ни най-малко, не са виновни!
Вината трябва да се носи, единствено, от неграмотната власт, заобиколена от празноглави зомбирани академици, член-кореспонденти и професори, от всякакви ненужни обществени, и политически институции, от манипулираните лакеи на чужди интереси, противостоящи и вредящи на българските! Разбира се, не всички са като тях, но властта си отгледа и възпита рояци нелетящи птици, грачещи грозно и зловещо в нейна полза!
Не ми е ясно, как е възможно - да не изпитваш обич към родителите и родното си място, и да се прехласваш по чужди, почти всички – съществено по-нестойностни? Всеки знае и разбира, че това е ненормално – да не обичаш мястото, в което си се родил и израсъл, където си играл с приятели до отмаляване, където си побеждавал и обичал!
Не е възможно!
*
В началните години на предългия преход си бях създал програма за бъдещето на обществото и на града, която смятах за разумна. Беше за мое ползване и не беше предназначена за публикуване. Мислил бях за развитието на градовете, за бъдещето на държавата и законите й, за промяна на отношението ни към нея, установил бях и неизползвани възможности за развитие от обществото.
Едно от предложенията беше – да бъдат поканени да се махнат от страната всички изменници и предатели, да се пръждосат, на където им видят очите и да не остават тук, за да не продължават да цапат с мръсотията на душата си - духа и лицето на народа. Така са постъпвали древните с предатели и противници.
Листът, обаче, изчезна - някой го открадна от къщи. 
А „новата власт“ копира тази идея, но изгони децата ни, а остави тия, които трябваше да се махнат. Изпъди умните, устремените и целенасочените, превъзхождащите я като отвори границите – с възможността да учат, да работят и се реализират, където искат. Прогони ги, завинаги ... и те се махнаха, заедно с хилядите агенти на службите, покрай тях! С тези си действия властта демонстрира тъпотата си, защото нуждата от просветени и липсата на обучени кадри, щеше да се окаже основополагаща за управлението й.
Но, не това бе важно.
Тъжно беше, че някои от предложенията ми бяха използвани с противоположното им значение като се превърнаха в част от програмите и идеологиите на измамниците - от „новите“ партийни, административни институции и образувания, а те убиха и измамиха надеждите на българите за изчистване на достойнството, и морала на народа.
Тия окрадоха труда и спестяванията му, убиха надеждите му за интелектуално израстване на поколенията след нас, а умните избягаха от доминиращата им тъпота.

Разбиха и надеждите на града като му отнеха възможността да се превърне в цивилизован и интелигентен – чрез поредици от мафиотски закони, и далавери. Градът загуби завинаги  своите свободни хора и творци, задоволи се с  умовете на пешеходците, а не с тези на летящите хора, загуби младите и красивите, умните и чисто облечените си жители.
Постепенно изчезнаха красивите градски пространства и паркове, стойностната архитектурна среда, липсваха й красивите паметници в почит и памет към достойни българи, а новодошлите овоняха и оцапаха града, осмърдяха, дори - чистия въздух от близките планини, замърсиха бистрата и сладка вода, унищожиха, един, след друг уникалните минерални извори и близките курорти.
Градът забрави за бъдещето си с модерни спортни и водни съоръжения,забрави за  невероятните си манастири - бисери на религиозната ни почтеност, заобиколили го от всички страни, и … още, и още!

Това стана, след като незрящите получиха властта и правото да управляват града. 
И той заприлича на нея – изоставен и морално нечистоплътен!
Погледнете го и се засрамете като мен, защото и ние заприличахме на него, и на смешната му власт!

Честита Нова 2021 година, драги съграждани и съселяни!
мп  




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1396638
Постинги: 1718
Коментари: 16
Гласове: 478
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930