Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2021 20:39 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1037 Не свързани мисли 132
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 760 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.01.2021 19:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1037
Не свързани мисли 132

 

 

 image

Чели ли сте „Богомилски легенди“ на Николай Райнов?
Ако не сте – прочетете ги, а след тях вземете в ръце и „Очите на Арабия“, и „Градът“!
Ще забогатеете.
*
Съвременното човешко общество, от столетие почти – безуспешно се опитва да танцува помежду си така, без да се настъпва и наранява сериозно.
Дали, ще успее и утре – не знам.
*
Да се прави на клоун е изумително трудно за умния и адски лесно за глупака.
*
Задавали ли сте си въпроса – защо всекидневно в новините, по няколко пъти на ден - има „Прогноза за времето“ и нито веднъж – годишно … дори, за десетилетие – няма „Прогноза за бъдещото устройствено развитие на града“?
Защо няма публична икономическа прогноза, която да го съпътства и да определя необходимите градски дейности, приоритетите и етапите им на реализация като ги подлага на публично обсъждане?
Може би, защото така е по-лесно - да се отлагат във времето … неотложните?
*
Наскоро чух словесното съчетание – площад-паркинг и се изумих!
Ставаше дума за провинциален град и някакво свободно междублоково пространство, което се използва за паркинг. Журналистката, очевидно, имаше представа, че във всички градове в страната съществуват площади, които се използват за паркинги, дори - централният площад на столицата София изпълнява тези, посредствени функции!
Вероятно, обаче, не би и могла да има представа от функционалното, плановото и пространствено съдържание, поне, на едната от думите. Не би и могла да знае за  абсурдността на двете, обединили недостатъците си в ущърб на градовете, но реалността  беше поставила в главата й невероятното градоустройствено постижение на градските власти, и там, и тук!

Тези дни, още една умна и блестяща мисъл прозвуча – „успокойте се, вие сте в ръцете на идиоти!“ Разсмях се, но си казах, че не е редно гражданите да се обиждат така, едни – други, защото, никой не знае, колко са и идиотите – сред обиждащите.
Агресивната простащина, обнародвана и налагана през изминалите години - от анцуга, от чалгата и от юмрука, от малкото ум, и от липсата на морал, оформи, но не напълно, културата на съвременното българско общество, което, все още, не знае, че не е видяло … всичко!
А то му предстои!
Тогава чак - светът ще се пръсне от смях, превивайки се и присмивайки ни се, заради „гениите“, които непрекъснато избираме и заради "новите", които се канят да ни "управляват," и които ще защитават, единствено – небългарски, а чужди интереси, подобно на подобните им, до сега!
Заради тях – и ония от далеко ще се успокоят, и ще потриват доволно ръце, тъй като влиянието им продължава, и остава, дори - чрез "новопредставените" смехотворци!
*
Сравнявали ли сте, някога интелигентността на тези измислени „политици“ - с тази, на останалите от обществото?! 
Има ли значение това за вас?
*
Сравнявали ли сте, някога - дребното и невзрачно паметниче на националния герой, на революционера и поета Христо Ботев, поставено, като че ли, от немАЙ-къде, някъде там - край профучаващите коли, на най-неподходящото място, просто, за да се отбие ангажимента, на т.н. площад Възраждане, в който няма друг знак, който да ни говори за националното ни Възраждане, освен, занемарената обществена тоалетна на другия ъгъл на булеварда, 
сравнявали ли сте го с огромния и грозен паметник на Червената армия, с отделеното внимание към всеки от тях, с пространството, наоколо им!?
Не ви ли се струва твърде фалшиво пространственото участие в града на единия и незаслужената липса на внимание, почит и достойнство, към другия?!
Не сте ли обидени от дисхармонията или все така, не обръщате внимание на тези знаменателни факти и все още, продължавате да дишате мръсния политически въздух, за да можете да оживеете до утре?!
Как смятате, дали по света, има друг град с толкова много чужди паметници и те, все на чужди, а не на националните ни герои?

„Какво ще стане с този град, щом – нито на боговете / властта б.а. /, нито на хората им е жал за него!“ – пита Петроний.
*
Знам, че градът не иска много.
Иска, само да разбере, дали, сме негови граждани или временно живеем тук, в него, а си мечтаем за някое друго и непознато за света, място?

Накрая си заслужава да цитирам и великия Еразъм от Ротердам:
„Човешкият живот, изобщо, не е нищо друго, освен – игра на глупостта!“
мп




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1396648
Постинги: 1718
Коментари: 16
Гласове: 478
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930