Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2021 12:09 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 45 Размисли за интелигентността 2
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 211 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.01.2021 12:12


 

Градски ескизи 46                                             
Размисли за интелигентността 2

image 

 

Какво е общото между интелигентността и града?
Ако приемем твърдението ми, че градът е родил човешкото въображение, то - той е роднина и с интелигентността!..

Градът е човешка машина за зачеване, раждане и оформяне на въображението като еманация на мисловните процеси на всеки индивид и общества, сред които е съществувал, отделяйки го от приматите в степени и различавайки го от целия животински свят.
Градът формира и изглажда, съхранява и подрежда знанията на мислещите общества, като постепенно и еволюционно достига до създаването на техните правила на консумация, техните категории и степени, усъвършенствайки полезните и изчиствайки непотребните или тези с очевидни недостатъци. Със създаването им се появяват и нови, подчертавайки принадлежността към групата, етноса или обществото, достигайки до оформянето на народност и нация, изисквания, с качествата и полезността си, както и други – с липсата на такива.
Еволюцията налага и степените, характеризиращи възможностите за ползване на ума, разума и разсъдъка, и е оформила пътищата за по-оптималното му използване и различните нива при неговото безболезнено достигане. Тогава вероятно, се появяват и първите заемки и кражби на умствените решения, с цел - облагодетелстване или съхранение на живот. Тогава се изявяват, отново - еволюционно, различните човешки възможности, сътворени от динамично променящите се условия на живот.

Цялата еволюция на мислещите се съдържа и определя от границите на оформилите се степени на самостоятелното мислене и възможностите за вземане на оптималното решение по жизнено важни въпроси на съществуването, необходими за момента. За вземането на тези решения се е изисквало, освен, многото опит, а вече и знания, обхватен поглед и мигновена реакция.

Човечеството плахо е търсило качество в мисленето, нищо, че само то го е отделяло от останалия свят и само то му е давало власт над него. Неоспоримо - дори в днешните огромни и необятни полета, и възможности. Учудващо е поведението на някои по-изостанали човешки общности, търсещи решението на неотложните си проблеми, свързани със съществуването им, в световете на непродуктивността и на липсата на най-уникалното човешко качество – мисленето.
И на разумът!
Използват се недоказали способностите си да мислят индивиди и групи от тях, което води винаги до липса на развитие и еволюция.

Човешкото мислене е само част от огромният конгломерат от качества и различни характеристики, от поведения, и еволюционни постижения, необходими за съществуването на всяка обществена формация, и които трябва да притежава всеки нейн член.

Така, вероятно, се е достигнало до интелигентността и до условията, и до изискванията, за да се притежава, ако са налице, разбира се, подходящи качества за това. Вероятно, тяхното притежание, тяхната специфичност, дори, оразмереност и мярка, техният обхват, подкрепен от извоюваното чрез града мислене и въображение, оформят индивида като притежател на възможностите - да стане носител на различни степени на ерудиция и интелигентност. Обхватът, пълнотата и задълбочеността на знанията, заедно с натрупания опит, очевидно ще осигурят базата, над която всеки индивид по отделно ще гради своята характерна интелигентност, отличаваща го, подобно на градовете, от другите.
Няма еднаква интелигентност, защото индивидуалностите са различни и безкрайни, сред потока на живелите на земята поколения мислещи.

Може би и от тук се получават степените, по-точно различията, защото всяко достижение на човешкият интелект е ценно и заслужава вниманието на обществото на глупаците. Блестящи характеристики на човешкия ум или липсата му, на неговите постижения и падения, са отбелязвани от по-наблюдателните и с достатъчна интелигентност автори, още от зората на неговото появяване, а са описани след появата на писменността – та, до наши дни!
*
Ерудиция / eruditio / - означава ученост, начетеност, познаване в дълбочина на клон от науката, а ерудит / eruditus / - индивид с големи научни познания, и тези определения, свързани със знанието, ни водят към по-пълноценното изясняване на разисквания проблем за интелигентността.

Носят ли архитектите ерудиция, след като са образовани в един толкова важен и прекалено обемист по своя обхват дял на науката, в помощ на обществото?

Очевидно и несъмнено, отговорът ще е положителен.

Трябва ли да се приеме и че те носят, и притежават интелигентност?

Бих потърсил вашата помощ за изясняване на този въпрос. Как се оценявате вие самите, е без значение, как ви оценяват другите, дори тези, които не притежават вашата ерудиция, ония от плебса. е меродавното, може би! Чувствате ли, че сте носители на интелигентност? На каквато и да е, в каквато и да е степен, без значение?
Не ми отговаряйте! Знам отговорът, но ви попитах, за да усетя вашето колебание в мигът, в който се замислихте! Поколебахте се, защото четете форумите на плебса, но и не само неговите, а и тези, другите съждения, които ви накараха да се замислите.
*
Огромно богатство е интелигентността, но и задължение, защото изисква честност, искреност, откровеност, самокритичност. Такива, каквито неинтелигентният не притежава, поне, до този момент на своето развитие!
Тя се среща твърде рядко, подобно на човешката физическа и духовна красота!
Твърде рядко!

Но, не се притеснявйте! Интелигентността е навсякъде! Тя носи в торбата си огромно многообразие и всеки, вероятно, носи в своята – частица, малка или голяма, или много голяма, толкова голяма, че за да я носи, са му необходими няколко много големи торби! За това също има лек – помагат му!
Никой не се опитва, обаче, да краде или присвоява, защото интелигентността е лична, специфична, характерна и ако щете – белязана! Интелигентността носи и притежава сбор от натрупани от носителя й, и от поколенията, преди неговата поява, съдържателни положителни характеристики, оформящи цялостния й образ, на неговата собствена и различна интелигентност, съчетала се с физическите му качества и недостатъци, с характера и душата му. Тя се препредава, ако има подходящ приемник или приемници. Оформянето и нейното развитие зависи и от средата, в която носителят съществува, но, не съвсем, и не винаги! Примери има – стига да искате!

Колко са различни носителите на тази, мечтана от обществото на мислищете, отличителна човешка категория, невидима и ослепително блестяща, безсилна и същевременно поразяваща със силата си - трудно и бавно, завоювана придобивка на индивида, и на част от обществото му?Всеки от нас би могъл да даде примери за интелигентност като винаги ще препоръчвам – да изключва себе си, когато прави това!
От интелигентност!
*

Достигането и усвояването на всички положителни характеристики, качества и умения, белези на homo sapiens, водят до усъвършенстването му, а еволюционните натрупвания спомагат да се пристъпи, макар и плахо към границите на космическата сфера на интелигентността.
Особено важни са мисленето, въображението и тяхната хармонична обвързаност с мярката! Те са тези, които ще подкрепят всеки опит за творчество, а човекът - не е човек без него, защото е творец и съзидател, и владетел на точната, и вярна самооценка!

Да вървим напред! Необходимо и препоръчително би било да се разгледат някои, придобили гражданственост изрази и наложили се клишета, но това – в следващите ескизи.
мп / 06.10.2013год.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381551
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031