Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2021 16:11 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 1041 Коректност ли?!
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 483 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.06.2021 22:30


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 1041
КОРЕКТНОСТ ЛИ, какво е това?

 

 image

Коректност ли?
Какво е това?!
Яде ли се, пие ли се - не знам!

Думата ми, отново – е за града, за нашето и на властта отношение към него, за добронамереното ни отношение като граждани към живите, към близките или към приятелите ни, … а не като към вещ, от която очакваме да спечелим, когато е в ръцете ни!

Не можем да очакваме и от властта, особено, от нея - функционална, планова и пространствена коректност към града! Знам, че подобно поведение е изключително рядко качество, някой да притежава такова интелектуално ниво, от което обществото може да се гордее!  

Днес, не можем и да се надяваме на недостатъчно образованите ни съграждани, окопали се/ги във властта, да проявяват разбиране към градската среда, защото не я познават, нито чувстват и заради това я използват като неодушевен предмет! Не би трябвало и да очакваме от неграмотни хора да зачитат града като го ползват, и културно „управляват“ процесите в него! Нищо, че всичко негово е известно и написано върху плановата му тъкан, и видимо за всеки от пространствения му образ. Там, всичко може да се прочете и разбере - дори, от необразования! Стига да не е духовно сляп, защото градът - не носи маска, а и по това се различава от хората в него, и особено,  силно – от временната власт!
*
Едва ли, би могло да се намери по-неподходящо място за експозицията на стари, съвременни и бъдещи транспортни средства за пътуване в града, от свободното площадно пространство около катедралата „Свети свети Кирил и Методий“ - в сакралния център на съвременния град. Та, то е святото му лице, духовния му център!

Кой би си позволил да го окаля с някаква друга житейска или градска функция?!

Ние, гражданите и временната власт сме задължени да го пазим чисто и неоцапано от политически идеологии, от подобни експозиции или от други, всевъзможни общински дейности и мероприятия, „измислени“ от ограничения ум и възможности на несретните, и необразовани достатъчно, чиновници.
*
Кой им позволява на тия, да цапат свещената територия на София с паркинги или с подобни несъществени обществени дейности?
Надявам се, че все някога, там – в Общината, ще се намерят и знаещи, и културни, и интелигентни граждани, които всестранно могат да оценяват своето обществено поведение пред съгражданите си, и особено, важно – отношението им към града!
мп 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1398870
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930