Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2021 17:25 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 16 Акаталепсия в паралелни светове
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 422 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.05.2023 16:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Не вярвам да сте чели този стар, твърде стар ескиз.
 Затова ви го предлагам, за размисъл - с малки корекции.

image



 Градски ескизи 16 
 Акаталепсия в паралелни светове


Акаталепсията е болест и засяга възприятията на човека.
В нашият случай прави професионалиста неспособен да регистрира с професионалните си сензори характеристиките на средата.

Площад "Света Неделя" ::

Кому е необходимо трамвая да минава през площада?! 
Защо трасето му трябва да пресича ядрото на градския център?
Има ли направен транспортно - комуникационен план от екип, ръководен от архитекти градостроители? 
Защо от години се пренебрегва предложението – центърът да се остави без пресичащия го градски транспорт, а сградите на висшата власт, единствено, да се обслужват, съобразно нуждите си като ежедневният трафик се остави сам - експериментално да си намери пътя. 
Защо не се опита, поне.
Защо не се осигури на градската планова структура такова решение, което ще удоволетвори и обществения транспорт, и пешеходците, и велосипедиститe, и транспортната схема на града, и пространствената му композиция?! 
Веднага ще кажа, защо.
Защото с всичките проблеми се занимават неуки.
Заинтересувайте се – какво образование и опит имат хората, упълномощени да ги решават, след което ще разберете, защо има устройствен хаос на ляво, на дясно, хаос – тук, хаос – там, хаос - навсякъде! Дори, днес проектанти, които не са направили нито един градоустройствен проект мислят върху тези проблеми! 
Така не се постъпва никъде по света, ама, наистина никъде!
Защото архитектурният и обвързаните с него инженерни проекти са изключително скъпи инвестиции, и административните власти навсякъде по широкия свят се подготвят внимателно, и дълго, за да не сгрешат, за да не пропуснат нещо, дори - най- дребното, и детайла, като оглеждат картината отвсякъде.
Не, защото пропуски са изключени, а защото проектите нямат право на експеримент - споменава Алваро Аалто.
Архитектурата е единственото  изкуство, на което не е позволен такъв!
Проектира се дълго, толкова, колкото трябва и след това се строи бързо, и целеустремено, за да е икономично.
Така правят и в Сомалия, и в Джибути, но не и у нас.
Защо не се постъпва организирано, икономично и целесъобразно - никой, не може да каже, уж инвестиционното и градоустройствено проектиране, преди него, са с претенциите на задълбочени изследователски човешки дейности.
Та, на въпроса ::

Как мога да се осланям на разсъжденията на хора, чиято сила не е в мисленето, споделя на глас Елиас Канети, Нобеловият лауреат, роден в Русе, мисля - през петата година на миналият век и ще признаете - той е имал право, да мисли. Извоювал си го е за вечни времена.
Никак, е отговорът!  
И се чуди човек, как не се вижда очевидното, очебийното, разумното, написанoто, метафорично казано върху плановата структура на града, решение - за развитие, с многобройните му варианти, добри и икономични, подходящи за него.
Как не се вижда многообразието от зависимости, от функции, акценти, от пространства и цветове!
Интерес предизвиква и упоритото мълчание на корифеите от специализираните, и национално отговорните институции, и ведомства, толкова словоохотливи, и словоблудстващи при други, далеч по-незначителни случаи, но - отдавна, сме свикнали с това тяхно поведение.
В написаното и между редовете мислещите четат.
Тия – няма как!

Отново, вероятно трябва да се повтарят призивите на момчетата, които предлагаха вкисната боза, присвоената от други идея - на гражданите сред красотите на новата пешеходна зона на София ::
време е да освободите града и гражданите му от сурогатите си, за да направите, най-сетне - нещо смислено!
Тук, не става въпрос за идеи на един или друг, а за тяхното качество и за възможността градът да се превърне в европейски град, експониращ култура от началото на Византийската цивилизация, на среда, която не би могла да се открие, никъде другаде по света, днес.

Това е уникален шанс София да се присъедини към редиците на значимите европейски столици!
Не става дума за трамвай, а за задание – по-различно, по-обхватно, по-значимо и по-интелигентно, дори - по-любопитно! Проектите трябва да покажат пътя за експониране и ревитализация на тази уникална среда за града, каквото и да излезе отдолу! Трябва да знаете, че тя е последното урбанизирано място с толкова значим капацитет.

Предлагам да се създаде фондация на името на София и императора, изградил на нейната територия два уникални обекта, при културното и финансово партньорство на Европейската Комисия, и Юнеско, след което ще се реши, какво да се прави.

Но, къде са буболечките? 
Хей, хайде, качвайте се на трамвая!

М.Петков / 30.12.2012




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380670
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031